Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Πρόσκαιρη ανακωχή στον ΣΥΡΙΖΑ

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 24/07/2015
Ανάπαυλα λίγων ημερών στο εσωκομματικό μέτωπο συνομολογήθηκε χθες στον ΣΥΡΙΖΑ, και η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος διήρκεσε για λιγότερο από μία ώρα και θα επαναληφθεί τη Δευτέρα. Είχε προηγηθεί, το πρωί, σύσκεψη του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, με κομματικά στελέχη, όπου συζητήθηκε να τεθεί προς όλες τις πτέρυγες του κόμματος το αίτημα ενός «διαλείμματος» στα εσωκομματικά, προκειμένου οι διαδικασίες να προχωρήσουν με ηρεμία, χωρίς εντάσεις και χωρίς να δίδεται προς τα έξω η εικόνα ενός σπαρασσόμενου κόμματος.
Μπορεί στις ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα το σχίσμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να επιβεβαιώθηκε, ωστόσο ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την επιθυμία να οδηγηθεί το κόμμα εν ηρεμία στα επόμενα βήματα και να δοθεί ελάχιστος χρόνος προκειμένου να καταλαγιάσουν οι εντάσεις και οι πρώτες εντυπώσεις. Αυτό το μήνυμα μετέφερε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τάσος Κορωνάκης, και συμφωνήθηκε η συνεδρίαση να επαναληφθεί τη Δευτέρα, πιθανότατα με τη συμμετοχή του κ. Τσίπρα, και εκεί να ληφθούν οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα. Η πρώτη εισήγηση είναι να πραγματοποιηθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο Κεντρική Επιτροπή και εκεί να συζητηθεί πώς θα προχωρήσει το κόμμα σε έκτακτο συνέδριο, το οποίο ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει προαναγγείλει για τον Σεπτέμβριο. Στη στρατηγική του πρωθυπουργού ενσωματώνεται η προοπτική ολοκλήρωσης στο ενδιάμεσο της συμφωνίας με τους εταίρους και, ενδεχομένως, η προοπτική ανοίγματος της κομματικής βάσης, που εκτιμά ότι θα του δώσουν πλεονεκτήματα και θα διευκολύνουν τους χειρισμούς του στο εσωκομματικό πεδίο.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, διαφορετική είναι η προσέγγιση της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, που προσανατολίζεται σε αίτημα άμεσης δρομολόγησης των διαδικασιών στα κομματικά όργανα, με το επιχείρημα ότι όλες οι κρίσιμες αποφάσεις του τελευταίου διαστήματος έχουν ληφθεί ερήμην τους. Ετσι, η εσωκομματική αντιπολίτευση αναμένεται να ζητήσει άμεση σύγκληση του διαρκούς συνεδρίου, πριν από τις 20 Αυγούστου, ημερομηνία που η κυβέρνηση έχει θέσει ως καταληκτική για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους. Το αίτημα διαμορφώνεται με προοπτική μια απόφαση του διαρκούς συνεδρίου κατά της ολοκλήρωσης της συμφωνίας για το νέο πρόγραμμα.

Το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας για τα προαπαιτούμενα, χθες τα ξημερώματα, επισημοποίησε το ρήγμα της προεδρικής πλειοψηφίας με την εσωκομματική αντιπολίτευση και αποτύπωσε τις δυνάμεις που τα δύο «στρατόπεδα» συγκεντρώνουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε σε δηλώσεις του μετά την ψηφοφορία ότι «η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξασφαλισμένη μόνο με τον πλήρη σεβασμό των διαφορετικοτήτων που υπάρχουν στο κόμμα». Ο υπουργός Επικρατείας, κ. Νίκος Παππάς, ανέφερε ότι «δυστυχώς επιβεβαιώθηκε ένα ρήγμα» και πρόσθεσε ότι μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας θα τεθούν όλα τα θέματα στα όργανα, όπως προβλέπεται. «Το ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές», διαπίστωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, κ. Ολγα Γεροβασίλη, και πρόσθεσε ότι «θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες συλλογικές διαδικασίες για να λυθεί το ζήτημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου