Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Υπό πίεση και τον Δεκαπενταύγουστο

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 26/07/2015
Το χρονοδιάγραμμα επίτευξης συμφωνίας για το νέο πρόγραμμα, το αργότερο μέχρι τις 20 Αυγούστου, και το σχεδόν εκρηκτικό περιβάλλον στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνουν το σφιχτό πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και συνολικά η κυβέρνηση. Οι εξελίξεις στα δύο αυτά μέτωπα θα προσδιορίσουν και τον χρόνο διενέργειας εκλογών, οι οποίες έχουν μπει ανοιχτά πλέον στη δημόσια συζήτηση.
Οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους ουσιαστικά δεν σταμάτησαν ποτέ από τη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου και μετά, αλλά τώρα, μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων, εισέρχονται στην τελική ευθεία, με αντικείμενο τη δομή και το περιεχόμενο του νέου προγράμματος.


Οπως παραδέχονται κυβερνητικές πηγές, με άξονα τη Γερμανία, από ορισμένες βορειοευρωπαϊκές χώρες ετέθη, στις αρχές της εβδομάδας που τελειώνει σήμερα, θέμα ψήφισης επιπλέον προαπαιτούμενων πριν αρχίσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα, που, με τη συμμετοχή εκπροσώπου του ESM, στον οποίο η Αθήνα απηύθυνε το αίτημα για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, μετατρέπεται σε κουαρτέτο. Ωστόσο, η κυβέρνηση κατάφερε, επιστρατεύοντας την απόφαση της Συνόδου Κορυφής και την αναφορά σε συγκεκριμένα προαπαιτούμενα στο κείμενο συμπερασμάτων, και έχοντας τη σχετική δημόσια τοποθέτηση του επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, να αποκρούσει τις απαιτήσεις για τρίτη δέσμη προαπαιτούμενων, που θα έθετε για μία ακόμη φορά σε δοκιμασία τις αντοχές της, μέσω της διαδικασίας ψήφισής της στη Βουλή.
Ο κ. Τσίπρας θέτει ως άμεση και κυρίαρχη προτεραιότητα το κλείσιμο της συμφωνίας. Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν σχετικά ότι «δεν αποκλείεται να χρειαστεί να μη γίνει σεβαστή η “ιερή” εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου», η εβδομάδα, δηλαδή, κατά την οποία παραδοσιακά όλα «παγώνουν» στη χώρα. Αυτό διότι, προκειμένου η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, με βάση το νέο πρόγραμμα, να αρχίσει εγκαίρως, ώστε να πληρωθεί η δόση προς την ΕΚΤ, στις 20 Αυγούστου, η νέα συμφωνία να έρθει στη Βουλή το αργότερο στις 18 Αυγούστου. Βεβαίως, όσο γρήγορα και αν «τρέξουν» οι διαδικασίες, οι εταίροι φαίνεται να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μην έχει επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τότε και, στο πλαίσιο αυτό, ήδη διερευνούν τις δυνατότητες μιας χρηματοδότησης - γέφυρας για την πληρωμή της 20ής Αυγούστου.
Η δεύτερη ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα, τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης, έδωσε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Τσίπρα την πολιτική «ανάσα» που χρειαζόταν για να αποφύγει τον σκόπελο αναγκαστικών πολιτικών εξελίξεων και να μπορεί να προχωρήσει τη διαπραγμάτευση. Η ψηφοφορία ανέδειξε ότι έχει μορφοποιηθεί σε συμπαγές σχήμα με λίγο περισσότερους από 30 βουλευτές το «αντάρτικο» στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η κινητοποίηση του Μαξίμου τις παραμονές της ψηφοφορίας απέφερε αποτελέσματα και μετακίνηση μερικών βουλευτών από το «παρών» της προηγούμενης ψηφοφορίας στο «ναι», έστω και όσον αφορά την ψήφο επί της αρχής του νομοσχεδίου, εξέλιξη που μεταφράζεται σε κερδισμένο πολιτικό χρόνο για τον πρωθυπουργό.

Με τη φράση «δεν προτίθεμαι να εγκαταλείψω το οχυρό μάχης» (ως τέτοιο προσδιόρισε την κυβέρνηση της Αριστεράς), ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε τις προθέσεις του έναντι των εσωκομματικών αμφισβητιών του, αλλά και έναντι του ευρύτερου πολιτικού συστήματος. Εστειλε σαφές μήνυμα προς την πλευρά του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι θα πρέπει να κινηθούν για να ρίξουν την κυβέρνηση εφόσον το επιθυμούν, και ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να τους διευκολύνει αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή. Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει στο μυαλό του σενάρια περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού ή εθνικής ενότητας, που θα μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας για ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα, μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας και λίγο μετά, έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ώστε να οδηγηθεί
η χώρα σε εκλογές.

Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, ενώ, σύμφωνα με συνομιλητές του, εμφανίζεται να θεωρεί ότι στη δεδομένη χρονική συγκυρία το να επιλέξει να κάνει στην άκρη και να παραδώσει τα ηνία σε κάποιον υπηρεσιακό πρωθυπουργό μόνο φθορά στο προσωπικό πολιτικό προφίλ του μπορεί να του αποφέρει. Από την άλλη, φαίνεται, επίσης, να προσανατολίζεται σε εκλογές αμέσως μετά το ξεκαθάρισμα του εσωκομματικού τοπίου –έχει προαναγγείλει συνέδριο για τον Σεπτέμβριο– καθώς γνωρίζει ότι, πέραν των προβλημάτων και των αντιστάσεων στην υλοποίηση που θα έχει από το εσωτερικό του κόμματός του εάν συνεχίσει με τα πράγματα ως έχουν, από το φθινόπωρο και μετά θα αρχίσει να επέρχεται σταδιακή φθορά της κυβέρνησης, εξαιτίας της υλοποίησης των σκληρών μέτρων που θα συνοδεύουν τη συμφωνία.

Αλλωστε, ο ανασχηματισμός που έκανε μόλις την περασμένη εβδομάδα, δεν διαπνέεται από λογική κυβέρνησης μακράς πνοής...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου