Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Ευρωπαϊκά σχέδια να τεθεί η Ελλάδα σε καραντίνα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 06.07.2015, ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΡΑΣ
Τρόπους de jure αναστολής της ιδιότητας του κράτους-μέλους της Ευρωζώνης, στην περίπτωση που η Ελλάδα εισέλθει σε τροχιά εξόδου από το κοινό νόμισμα, αναζητούν ήδη τις τελευταίες ημέρες στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, καταρτίζουν σχέδια παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων της χρεοκοπίας και της κατάρρευσης της οικονομίας. Νομικός τρόπος εξόδου από την Ευρωζώνη δεν υπάρχει, ούτε η Συνθήκη του Μάαστριχτ, ούτε η Συνθήκη της Λισσαβώνας προέβλεψαν κάτι τέτοιο, συνειδητά, θεωρώντας την ένταξη μη αναστρέψιμη.
Επίσης, δεν προέβλεψαν τίποτα για την περίπτωση της χρεοκοπίας ενός κράτους-μέλους. Ωστόσο, καθώς τα ρευστά διαθέσιμα της χώρας έχουν εξαντληθεί, εάν δεν επέλθει μια συμφωνία χρηματοδότησης εντός των επομένων λίγων ημερών, η Ελλάδα είναι πιθανό να χρειαστεί να θέσει σε κυκλοφορία κάποιο είδος συναλλακτικού μέσου για τις συναλλαγές στο εσωτερικό, έως ότου μπορέσει να τυπώσει ένα δικό της νόμισμα. Η Ελλάδα θα είναι de facto εκτός Ευρωζώνης, αλλά de jure θα έχει ακόμη την ιδιότητα του μέλους. Σύμφωνα με νομικούς, ο μόνος τρόπος εξόδου από την Ευρωζώνη είναι ίσως η έξοδος από την Ε.Ε. Εξάλλου, κι αυτό είναι θέμα χρόνου να συμβεί, αφού, ύστερα από μια άτακτη χρεοκοπία, είναι μάλλον αμφίβολο εάν η Αθήνα θα εφαρμόζει τους κανόνες της Ενωσης στην οικονομία, την ενέργεια, την αγροτική πολιτική κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση, το Grexit θα είναι μια μακρά, περίπλοκη και επώδυνη διαδικασία, η οποία θα συντελεστεί εν τοις πράγμασι πολύ πριν πάρει και νομική μορφή.

Αντιμέτωπες με το ορατό σενάριο της οριστικής ρήξης και της οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας, οι υπηρεσίες της Κομισιόν και της ΕΚΤ έχουν λάβει εντολή να επεξεργαστούν σενάρια γι’ αυτή την ενδιάμεση κατάσταση, στην οποία θα βρεθεί η χώρα. «Ισως πρέπει να μάθουμε να ζούμε με μια χώρα μέλος της Ευρωζώνης σε χρεοκοπία. Ισως πρέπει να προετοιμάσουμε όλο τον οργανισμό, την Ευρωζώνη και την Ε.Ε., να ζει με χώρες με τέτοια προβλήματα, σαν αυτά που έχει σήμερα η Ελλάδα», είπε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε συνέντευξή του στο Politico.

Μια πιθανή λύση είναι να τεθεί η Ελλάδα σε μια αίθουσα αναμονής του ευρώ –τυπικά όχι εκτός, αλλά σε ένα είδος καραντίνας της Ευρωζώνης– έως ότου είναι σε θέση να επαναδιαπραγματευτεί την επιστροφή της. Το σχέδιο αυτό έχει δύο στόχους: πρώτον, να περιορίσει το πλήγμα στο πολιτικό project του ευρώ, καθώς θα εμφανίζει το Grexit προσωρινό και δυνητικά αναστρέψιμο. Δεύτερον, να περιορίσει τον κίνδυνο «μόλυνσης», να αντιμετωπίσει τις επιπλοκές κατά τη μακρά περίοδο μέχρι την εισαγωγή ενός νέου νομίσματος. Τι θα γίνει σε αυτό το διάστημα που η Ελλάδα θα είναι τύποις μέλος του ευρώ; Θα συμμετέχει στα Eurogroup; Θα συμμετέχει ο διοικητής της ΤτΕ στα διοικητικά συμβούλια της ΕΚΤ, θα έχει δικαίωμα ψήφου; Ποια θα είναι η σχέση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με το Ευρωσύστημα; Βεβαίως, όλα αυτά είναι προς το παρόν ασκήσεις επί χάρτου, πιθανώς οι ευσεβείς πόθοι κάποιων φεντεραλιστών της Ευρώπης. Δεδομένου ότι, κατά πάσα βεβαιότητα, απαιτούνται αλλαγές στις συνθήκες, τον λόγο θα έχουν οι κυβερνήσεις. Είναι άγνωστο ποιες δυνάμεις θα απελευθερώσει η απόλυτη ρήξη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα άλλα κράτη-μέλη και πώς θα γραφτούν οι επόμενες σελίδες της σχέσης της χώρας με την Ευρώπη.

Αυτό στο οποίο φαίνεται ότι θα υπάρξει μια μίνιμουμ συμφωνία είναι ότι η Ελλάδα θα υποστηριχθεί με ανθρωπιστική βοήθεια, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της σε βασικά είδη, όπως καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα κ.λπ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην Ε.Ε., αλλά και σε κάποιες πρωτεύουσες έχουν επεξεργαστεί κατά το παρελθόν τέτοια σενάρια. Βασική πηγή χρηματοδότησης της βοήθειας, με τη μορφή έκτακτων δανείων, θα είναι ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. και τεχνογνωσία θα προσφέρει ο ΟΗΕ.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου