Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Κανείς δεν θέλει πλέον να έχει λεφτά στην τράπεζα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 09/07/2015, ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ
 Επιχειρηματίες και ιδιώτες έχουν αποδυθεί το τελευταίο διάστημα σε αγώνα δρόμου προκειμένου να πληρώσουν υποχρεώσεις και να κλείσουν «τρύπες». Στόχος, να μη μείνουν λεφτά στην τράπεζα, καθώς ο κίνδυνος του «κουρέματος» των καταθέσεων ελλοχεύει.
Επιχειρηματίες και ιδιώτες έχουν αποδυθεί το τελευταίο διάστημα σε αγώνα δρόμου προκειμένου να πληρώσουν υποχρεώσεις και να κλείσουν «τρύπες». Στόχος, να μη μείνουν λεφτά στην τράπεζα, καθώς ο κίνδυνος του «κουρέματος» των καταθέσεων ελλοχεύει.

«Ξέρεις τον “Μουτζούρη”; Είναι ένα παιχνίδι με χαρτιά. Στόχος είναι να μείνεις χωρίς φύλλα στο χέρι. Οποιος μείνει με το τελευταίο φύλλο είναι ο χαμένος. Κάπως έτσι είναι τώρα η κατάσταση με τα λεφτά στις τράπεζες. Στέλνει μέσω e-banking εμβάσματα ο ένας στον άλλο για να “κλείσουν” τις υποχρεώσεις τους, ώστε να μη μείνουν με λεφτά στους λογαριασμούς και “κουρευτούν”. Αυτή είναι σήμερα η κατάσταση στην αγορά».

Ο Διονύσης Τ., ιδιοκτήτης μιας δυναμικής και εξωστρεφούς μονάδας που παράγει κτηνοτροφικά προϊόντα περιγράφει τη σουρεαλιστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αγορά, τη δεύτερη εβδομάδα που τα τραπεζικά υποκαταστήματα είναι κλειστά. Γιατί, ποιος θα μπορούσε να περιμένει ότι εταιρείες που ένα μήνα νωρίτερα «κυνηγούσαν» τους πελάτες τους για να τους εξοφλήσουν τα χρέη, τώρα θα προσπαθούν με κάθε τρόπο να «ξεφουσκώσουν» τον τραπεζικό τους λογαριασμό, δηλαδή... να ξεφορτωθούν όσα χρήματα έχουν; Ετσι όχι μόνο αποπληρώνουν τις οφειλές τους, αλλά ζητούν να προπληρώσουν προϊόντα και υπηρεσίες που θα λάβουν ακόμα και μέσα στο 2016!

Εκ των πραγμάτων, όλες οι συναλλαγές γίνονται μέσω e-banking ή μετρητών. «Σήμερα δεν υπάρχει επιχείρηση που να μη λειτουργεί με μετρητά στο χέρι. Οι επιταγές έχουν εξαφανιστεί από την αγορά, όλοι τις θεωρούν κουρελόχαρτα. Οσοι όμως έχουν λεφτά στην τράπεζα, θεωρούν ότι έχουν σοβαρό πρόβλημα. Εγώ πλήρωσα την εφορία, ολόκληρη και όχι σε δόσεις όπως σκόπευα, τον ΦΠΑ, κατέβαλα τη μισθοδοσία των υπαλλήλων μου, ξεχρέωσα όσους μπορούσα. Αλλά δεν θέλω να με ξεχρεώνουν με εμβάσματα μέσω e-banking γιατί δεν μπορώ να κάνω εισαγωγή πρώτων υλών, ούτε να αποπληρώσω τις προηγούμενες. Φοβάμαι ότι αν επαληθευτούν όσα λέγονται για “κούρεμα” των καταθέσεων θα υποστώ μεγάλη ζημιά. Κι από την άλλη πλευρά, βρίσκομαι σε αδιέξοδο, καθώς μου τελειώνουν οι πρώτες ύλες, επομένως θα σταματήσω την παραγωγή. Ενας φίλος, που έχει μονάδα εκτροφής χοίρων, κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες αίτημα στην τράπεζά του για να καταθέσει πληρωμή στο εξωτερικό, ώστε να μπορέσει να εισάγει μια ειδική ζωοτροφή -που δεν παράγεται στην Ελλάδα- για τους χοίρους του και η απάντηση που πήρε ήταν αρνητική. Παρακάλεσε, τους είπε ότι τα γουρούνια του θα λιμοκτονήσουν, αλλά εκείνοι (σ.σ. η Επιτροπή που εξετάζει τα αιτήματα) ήταν ανένδοτοι. Οπότε δεν έχει νόημα να καταθέσω κι εγώ».
Κερδισμένοι όσοι χρωστάνε
«Οι πιο ωφελημένοι αυτή την περίοδο είναι όσοι βρίσκονται... στο χείλος της χρεοκοπίας!» λέει ο Σωτήρης Τ., που διαθέτει επιχείρηση μεταφοράς τροφίμων. «Οσοι είχαν επιταγές "στον αέρα", τους έπιασε το capital control και... σταμάτησαν να πληρώνουν! Ούτε επιταγές, ούτε ΙΚΑ, ούτε δάνειο στην τράπεζα, τίποτα. Ενας φίλος μου, παραγωγός τυποποιημένων προϊόντων, πηγαίνει κάθε ημέρα στα σούπερ μάρκετ, παραδίδει προϊόντα και παίρνει τα χρήματα με τις σκουπιδοσακούλες! Εχει αρχίσει να πληρώνει τις υποχρεώσεις του (για παράδειγμα μας εξόφλησε χρέος αρκετών μηνών), προμηθεύτηκε πρώτες ύλες, πλήρωσε το προσωπικό που είχε χάσει κάθε ελπίδα ότι θα πάρει τα χρωστούμενα. Οσο παραμένουν κλειστές οι τράπεζες, εταιρείες σαν αυτή βρίσκονται "στον αφρό", σε απόλυτα ευνοϊκή θέση. Εξασφάλισαν την επιβίωσή τους για ένα μικρό διάστημα, τη στιγμή που ήταν έτοιμοι να βάλουν λουκέτο. Βέβαια γνωρίζουν ότι η υπόθεση αυτή έχει ημερομηνία λήξης.
«Πληρώστε τους πάντες!»
Η Αλέκα Π. εργάζεται σε μεγάλη εισαγωγική εταιρεία. «Μέχρι το κλείσιμο των τραπεζών, όλη η αγορά κινούνταν με επιταγές. Με το κλείσιμο των τραπεζών, αρχίσαμε να ζητάμε την προπληρωμή όλου του ποσού για κάθε παραγγελία. Ετσι άρχισαν τα εμβάσματα μέσω e-banking προς την εταιρεία και όλοι είχαν ενθουσιαστεί γιατί ξαφνικά "εξαφανισμένοι" πελάτες άρχισαν να εξοφλούν. Επειτα από λίγες ημέρες, όμως, άρχισαν οι ειδήσεις για το "κούρεμα". Και τότε άρχισε ο πανικός. Ηρθε ο ιδιοκτήτης στο λογιστήριο και άρχισε να φωνάζει "Να πληρώσουμε! Να πληρώσουμε όπου μπορούμε!". Και σε λίγες ημέρες πληρώθηκαν ΦΠΑ, εφορίες, χρέη, μισθοδοσίες. Μάλιστα ζήτησε την έγκρισή μας για να μας προκαταβάλει και το επίδομα αδείας. Μετά ζήτησε να μας προπληρώσει μέχρι τα Χριστούγεννα, αλλά κανείς δεν ήθελε. Φοβόμαστε μην μας κλέψουν ή γίνει “κούρεμα” καταθέσεων. Μέχρι που ρώτησε το λογιστήριο αν μπορεί... να μας μοιράσει προσωρινά το αποθεματικό της εταιρείας».
Ευχαριστώ, δεν τα θέλω!
Ο Μικέλε Θ. είναι ιδιοκτήτης παιδικού σταθμού. «Μέχρι σήμερα, πέντε ή έξι γονείς κάθε χρόνο ρωτούσαν αν θα μπορούσαν να εξοφλήσουν στην αρχή του σχολικού έτους όλα τα δίδακτρα, προσδοκώντας μια έκπτωση της τάξης του 5-10%. Τις τελευταίες ημέρες έχουν επικοινωνήσει μαζί μας αρκετοί γονείς, οι οποίοι ήθελαν να προπληρώσουν όλα τα δίδακτρα και δεν τους ενδιέφερε ούτε η έκπτωση. Οι περισσότεροι μάλιστα έχουν δύο παιδιά. Τι τους είπα; Ευχαριστώ, δεν τα θέλω τα λεφτά σας! Εχω εμπιστοσύνη ότι θα με πληρώσετε. Δεν έχω κανέναν λόγο να μαζεύω χρήματα στην τράπεζα όταν έχω εξοφλήσει τις υποχρεώσεις μου». Σε ανάλογη θέση βρέθηκε και ο Τάσος Κ., ιδιοκτήτης μιας εταιρείας που προσφέρει λογιστικές υπηρεσίες. «Κάποιοι από τους πελάτες μας επικοινώνησαν μαζί μας τις προηγούμενες ημέρες και ζήτησαν να μας προπληρώσουν τις υπηρεσίες μας για το υπόλοιπο 2015 ή και το 2016! Τους ευχαρίστησα για την εμπιστοσύνη τους αλλά αρνήθηκα».
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου