Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

SOS για ελλείψεις στην αγορά εκπέμπει η βιομηχανία τροφίμων


ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Εκτός από τις δυσχέρειες πραγματοποίησης των εισαγωγών, υπό απειλή πλέον βρίσκεται και η εγχώρια παραγωγή κρέατος, καθώς, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα καταγγέλλουν οι βιομηχανίες ζωοτροφών, αυτές επαρκούν έως την Κυριακή.
Εκτός από τις δυσχέρειες πραγματοποίησης των εισαγωγών, υπό απειλή πλέον βρίσκεται και η εγχώρια παραγωγή κρέατος, καθώς, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα καταγγέλλουν οι βιομηχανίες ζωοτροφών, αυτές επαρκούν έως την Κυριακή.
 
Σήμα κινδύνου για ελλείψεις στην αγορά εκπέμπει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων (ΣΕΒΤ), καθώς τα εργοστάσια τροφίμων και ποτών ξεμένουν σταδιακά από πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στη βιομηχανία που χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη το κρέας, όπως οι αλλαντοβιομηχανίες, καθώς εξαρτώνται σε ποσοστό περίπου 75% από τις εισαγωγές. Εκτός από τις δυσχέρειες πραγματοποίησης των εισαγωγών, υπό απειλή πλέον βρίσκεται και η εγχώρια παραγωγή κρέατος, καθώς, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα καταγγέλλουν οι βιομηχανίες ζωοτροφών, αυτές επαρκούν έως την Κυριακή.


Σύμφωνα με τον ΣΕΒΤ, ο οποίος παράλληλα απευθύνει έκκληση για σωφροσύνη, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η βιομηχανία τροφίμων είναι τα ακόλουθα:

• Οι προμηθευτές από το εξωτερικό ζητούν την προπληρωμή των παραγγελιών, γεγονός που δυσχεραίνει την εισαγωγή πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας και προκαλεί δυσκολίες στην ομαλή διακίνηση των προϊόντων.

• Η τραπεζική αργία προκαλεί προβλήματα στον εκτελωνισμό των εισαγόμενων από τρίτες χώρες προϊόντων. Τα ζητήματα αυτά αποτέλεσαν, μεταξύ άλλων, αντικείμενο της έκτακτης συνεδρίασης της Ομάδας Διαβούλευσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση Προβλημάτων της Αγοράς σε Φορολογικά και Τελωνειακά Θέματα που συνεδρίασε χθες εκτάκτως υπό την προεδρία της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου με τη συμμετοχή θεσμικών φορέων που εκπροσωπούν τον επιχειρηματικό κόσμο.

• Ηδη κτηνοτροφικές επιχειρήσεις δηλώνουν αδυναμία εισαγωγής ζωοτροφών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τροφοδοσία της αγοράς σε είδη πρώτης ανάγκης.

• Δημιουργούνται νέες σχέσεις συναλλαγών στην εμπορική διακίνηση των προϊόντων, υπό την έννοια ότι οι μεταφορικές εταιρείες ζητούν να πληρωθούν τοις μετρητοίς. Μάλιστα, ο ΣΕΒΤ επισημαίνει ότι αυτά τα νέα «ήθη» στις συναλλαγές ενδεχομένως θα έχουν αρνητικές για τους καταναλωτές επιπτώσεις.

• Ο περιορισμός της κυκλοφορίας χρήματος μετά από ένα διήμερο αποθεματικής κατανάλωσης οδηγεί την αγορά σταδιακά σε πολύ σοβαρή ύφεση, κάτι που όχι μόνο θα επηρεάσει αρνητικά την αλυσίδα παραγωγής, αλλά πολύ σύντομα θα έχει και κοινωνικές επιπτώσεις.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το θέμα των ζωοτροφών, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών, Ηλίας Μελισσουργός, υποστήριξε, μιλώντας στην «Κ» ότι μετά την Κυριακή θα εμφανιστούν ελλείψεις. Ηδη κάποιες βιομηχανίες ζωοτροφών έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους, ελλείψει πρώτων υλών. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανάγκες σε πρώτες ύλες για την παρασκευή ζωοτροφών καλύπτονται σε ποσοστό περίπου 70% από τις εισαγωγές. Η αναστολή της δραστηριότητας εταιρειών του κλάδου προκαλεί προβλήματα σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής ζωικών προϊόντων. Για παράδειγμα, πολλοί κτηνοτρόφοι παραδίδουν το γάλα τους στις γαλακτοβιομηχανίες και σε τυροκομεία έναντι λήψης ζωοτροφών.

Ο περιορισμός της κίνησης των κεφαλαίων προκαλεί προβλήματα και στην εγχώρια παραγωγή σιτηρών που προορίζονται για ζωοτροφές. Τα σιτηρά (σιτάρι, κριθάρι) βρίσκονται στην περίοδο συγκομιδής, αλλά οι παραγωγοί δεν μπορούν να εισπράξουν τις αμοιβές τους με τις οποίες θα κάλυπταν το καλλιεργητικό κόστος. Οξύτερο, σύμφωνα με τον ΣΕΒΙΖ, είναι το πρόβλημα επάρκειας ζωοτροφών στα νησιά, καθώς έχει αυξηθεί το κόστος μεταφοράς.

Ιδιαίτερη ανησυχία για το θέμα του εφοδιασμού των παραγωγικών μονάδων με ιχθυοτροφές εκφράζει και ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών. Αξίζει να επισημανθεί ότι η παραγωγική διαδικασία στην ιχθυοκαλλιέργεια έχει συγκεκριμένους βιορυθμούς και οποιαδήποτε διατάραξή της έχει αποδεδειγμένα αρνητικές συνέπειες. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών αυτή τη στιγμή βρίσκονται ήδη στη θάλασσα ιχθυοαποθέματα αξίας μισού δισεκατομμυρίου ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου