Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Βουλή: Εγκρίθηκε με 178 ψήφους η διεξαγωγή δημοψηφίσματος

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 27.06.2015 : 15:39 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
Με 178 ψήφους υπέρ έναντι 120 κατά υπερψηφίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής η εισήγηση της κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, την Κυριακή 5 Ιουλίου, με αντικείμενο την πρόταση των δανειστών. Υπέρ της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής. Την πρόταση καταψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου μετέβη μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στο Προεδρικό Μέγαρο ώστε να παραδώσει στον Προκόπη Παυλόπουλο το επίσημο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και να δρομολογηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας την έγκριση της εθνικής αντιπροσωπείας για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είπε στην ομιλία του: «Ο λαός θα σταθεί στο ύψος της ιστορίας του και θα πει το μεγάλο "όχι" στο τελεσίγραφο που προσβάλλει τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης». Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι από τις 6 Ιουλίου, η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες της και ότι θα γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα της επιλογής του λαού, όποιο κι αν είναι αυτό.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι κάθε απόπειρα να μετατραπεί το δημοψήφισμα απόρριψης του νέου μνημονίου σε δημοψήφισμα για το νόμισμα, υπονομεύει την ίδια τη δημοκρατική διαδικασία και αποκαλύπτει τις κρυφές επιδώξεις των υποστηρικτών του μνημονίου.
Δεν θα ζητήσουμε την άδεια από τον κ. Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε για να δώσουμε τον λόγο στον ελληνικό λαό και να διαφυλάξουμε τη δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε. Την επόμενη Κυριακή θα γίνει κανονικά το δημοψήφισμα, ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει κυρίαρχα και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του.
Στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος είχε επιμείνει το απόγευμα της Κυριακής και ανώτερη κυβερνητική πηγή η οποία στο ερώτημα αν αλλάζουν τα κυβερνητικά σχέδια μετά και τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο Eurogroup είπε μιλώντας στην «Κ»: «Η συζήτηση στην Ολομέλεια συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί κανονικά δεν υπάρχει ζήτημα απόσυρσης της πρότασης για δημοψήφισμα, ούτε θέμα αλλαγής του ερωτήματος που έχει τεθεί». «Το Eurogroup δεν είναι θεσμοθετημένο όργανο», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη διάρκεια της ομιλίας του εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι προχωρεί σε πραξικόπημα κάνοντας ένα δημοψήφισμα παρωδία, καλώντας τον λαό να αποφασίσει με ένα «ναι» ή ένα «όχι» αν θα βγει από το ευρώ και την Ευρώπη.
«Αποτύχατε δραματικά και με πάταγο, κ. Τσίπρα» τόνισε ο κ. Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε:
«Φέρατε μια απαράδεκτη συμφωνία και οδηγείτε τη χώρα σε έξοδο από το ευρώ και την Ευρώπη. Η δική σας συμφωνία που φέρατε, είναι χειρότερη από κάθε μνημόνιο. Έχετε ικανοποιήσει πλήρως και απολύτως όλες τις απαιτήσεις των δανειστών. Οκτώ φορές περισσότερα μέτρα λιτότητας από το email Χαρδούβελη. Προεκλογικά υποσχεθήκατε 11 δισ. για παροχές και φέρνετε μέτρα λιτότητας 8,5 δισ. ευρώ. Αυτός είναι ο δικός σας εφιάλτης, κ. Τσίπρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.
Στα ύψη η αντιπαράθεση
Οι πρώτες πληροφορίες περί αδιεξόδου στις Βρυξέλλες και η εξ αυτού του λόγου ενίσχυση της διάχυτης αβεβαιότητας για τις εξελίξεις, ενόψει και της εξαγγελίας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος την Κυριακή 6 Ιουλίου, ανέβασαν το απόγευμα του Σαββάτου κατακόρυφα την ένταση και τους τόνους της αντιπαράθεσης στην Ολομέλεια της Βουλής.
Το κλίμα είχε βαρύνει νωρίτερα και από το γεγονός ότι με μεγάλη καθυστέρηση η κυβέρνηση κατέθεσε τα δύο πλήρη κείμενα των Θεσμών, επί των οποίων θα εκαλούντο οι πολίτες να αποφανθούν στο Δημοψήφισμα και οι βουλευτές, απόψε, να ψηφίσουν (η συζήτηση άρχισε στη 1μμ, η διανομή έγινε περίπου στις 4.30 μμ).
Η ένταση έκανε αισθητή την εμφάνισή της, με αφορμή τις συνεχείς διακοπές, από πλευράς γαλάζιων βουλευτών, την ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ν. Βούτσης ήταν για δεύτερη φορά στο βήμα: «’Η θα κρατηθείτε, ή μη φωνάζετε περί διχασμού» είπε προς τα έδρανα των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ισχυρισμοί όπως «θέλατε σάρκα και αίμα του ελληνικού λαού» και «ταυτίζεστε με τους δανειστές», ήρθαν να πυροδοτήσουν νέο κύκλο αντιδράσεων. Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση επέκρινε με σφοδρότητα την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, που όπως υποστηρίζεται, οδηγούν τη χώρα και την οικονομία στην καταστροφή.
Εν μέσω τέτοιας αντιπαράθεσης, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση να εγγυηθεί ομαλότητα στις εξελίξεις και ανοιχτές τράπεζες από την Τρίτη και ύστερα.
«Μιλάτε για ομαλότητα και κανονικότητα με τόσους φτωχούς και ανέργους;» απάντησε ο κ. Βούτσης.
«Η αρχή της συζήτησης»
Η συζήτηση είχε ανοίξει το μεσημέρι, με εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών και συνεχίστηκε αμέσως μετά με την υποβολή ένστασης αντισυνταγματικότητας από πλευράς του κ. Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος συμμετέχει στην διαδικασία πλέον από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ. Οπως ήταν αναμενόμενο, βάσει των συσχετισμών, η πρόταση απορρίφθηκε: τη στήριξε μόνο η ΝΔ. Το Ποτάμι δήλωσε ότι δεν λαμβάνει θέση και πως το σημαντικό είναι η επί της ουσίας συζήτησης. Το ΚΚΕ, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ –και φυσικά η κυβέρνηση, διά του κ. Γ. Κατρούγκαλου, όπως και οι ΑΝΕΛ υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας στην κυβερνητική πρωτοβουλία.
Ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Βενιζέλος εντός της Ολομέλειας αλλά και πολλοί στους διαδρόμους, «έδειξε» προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι έχει τα περιθώρια και τη δυνατότητα να «διαπιστώσει» με τις γνώσεις του την «αντισυνταγματική πλευρά» αυτής της πρωτοβουλίας και να τη σταματήσει – αρνούμενος, προφανώς να υπογράψει το σχετικό διάταγμα (που βάσει Συντάγματος πρέπει να εκδοθεί μετά την απόφαση της Βουλής). Με αφορμή δε μια σχετική αποστροφή του λόγου της εκπροσώπου του Ποταμιού Αντιγόνης Λυμπεράκη («Να αφήσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κρίνει και η Βουλή να συζητήσει την ουσία», είπε), η Πρόεδρος της Βουλής σε παρέμβασή της διευκρίνισε πως δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα: «Για να μην σέρνεται ο υπαινιγμός στην αίθουσα ότι θα μπορούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να παρεμποδίσει... Είναι θεσμικά ενήμερος και σε θεσμική επαφή μαζί μου, για δρομολόγηση συνταγματικών διαδικασιών που έχουν εκκινηθεί» είπε χαρακτηριστικά η κα Κωνσταντοπούλου.
«Τόλμησαν να μας πουν σε διάφορες γλώσσες ότι «το παιχνίδι τέλειωσε για σας». Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε ότι υπάρχει ένας μονόδρομος μνημονιακών δεσμεύσεων και λιτότητας. Δεν έχουμε μόνο υποχρεώσεις, δεν είμαστε περιορισμένης ευθύνης, δεν το δεχόμαστε.
Δεν δεχόμαστε να λειτουργήσουμε ως παράγοντες εθελόδουλης λειτουργίας» τόνισε ο κ. Βούτσης και έκλεισε την ομιλία του εμφανώς συγκινησιακά φορτισμένος: «Το παιχνίδι δεν τέλειωσε για το λαό μας και τη Βουλή. Απαντάμε με ψυχραιμία. Το παιχνίδι θα τελειώσει σε βάρος όσων επιμένουν σε θεσμική απαξίωση Συντάγματος, της Βουλής και όλων των θεσμών στην Ελλάδα. Χτίζουμε μια νέα αυτοπεποίθηση. Αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Κάθε λέξη του Συντάγματος είναι ο οδηγός μας».
«Αντισυνταγματικότητα»
«Η πρόταση συνιστά θεσμική εκτροπή, πάσχει από πρόδηλες και πολλαπλές αντισυνταγματικότητες» υποστήριξε στην παρέμβασή του ο κ. Βενιζέλος και μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι η εν κλόγω πρόταση «πάσχει» για τους ακόλουθους λόγους: Αφορά δημοσιονομικό θέμα, αφορά επί της ουσίας ζήτημα νομίσματος, και δεν τηρούνται οι χρόνοι για μια σωστή διεξαγωγή και πλήρη ενημέρωση του εκλογικού σώματος: «Εχετε ακούσει πουθενά δημοψήφισμα εντός πέντε ημερών; Επιχειρείτε υφαρπαγή και αλλοίωση λαϊκής βούλησης. Δείτε τί σημαίνει δημοκρατική διαδικασία. Εναρξη πραξικοπήματος είναι αυτό. Δεν έχετε συνείδηση του πού εμπλέκεστε» τόνισε με έμφαση για να συμπληρώσει: «Υπάρχει δημοψήφισμα χωρίς, ή με αδύναμο και αντιφατικό ερώτημα; Τα έγγραφα δεν έχουν ανακοινωθεί. Υπάρχουν; Ισχύουν αυτή τη στιγμή πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης; Θα ψηφίσουμε κείμενο on paper, που μπορεί να αλλάξει στο μεταξύ, μέσα από την αέναη διαπραγμάτευση; Το ερώτημα είναι πλαστό. Ποιός θέλει φόρους, ή να χάσει δικαιώματα; Του εγγυάστε ότι αν πει όχι ότι δεν θα πληρώσει φόρους, ότι θα πάρει ακέραιο μισθό και σύνταξη»;
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Φίλης απέρριψε την επιχειρηματολογία κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για «προπαγανδιστικό λόγο του κ. Βενιζέλου». Λίγο αργότερα ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για «προσχηματικά ζητήματα» που ετέθησαν εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.
Από την πλευρά του ο κ.Θ. Φορτσάκης (ΝΔ) αφού ανέφερε ότι συμφωνεί με την επιχειρηματολογία Βενιζέλου, μεταξύ άλλων επισήμανε ότι δεν έχουν διανεμηθεί τα κείμενα των προτάσεων των εταίρων.
Η πρόταση του ΚΚΕ
«Η κυβέρνηση καλεί σε δημοψήφισμα το λαό για να απορρίψει την πρόταση της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αλλά και ουσιαστικά για να υιοθετήσει, να στηρίξει πρόταση κυβέρνησης» είπε ο κ. Θ. Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος. «Αυτή είναι η ουσία» υπογράμμισε για να συμπληρώσει: «Και οι δύο προτάσεις περιέχουν βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα και κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Με το δημοψήφισμα ο λαός καλείται στην πραγματικότητα να επιλέξει ή πρόταση καρμανιόλα των δανειστών, ή την πρόταση λαιμητόμο της κυβέρνησης». Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Παφίλης κατέθεσε εγγράφως πρόταση του κόμματός για για ένα διαφορετικό ερώτημα στο σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα: «Η πρόταση του ΚΚΕ είναι να κληθεί ο λαός να πει όχι στις προτάσεις για συμφωνία και ναι στην αποδέσμευση από την ΕΕ και την κατάργηση των μνημονίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου