Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Η κατάρρευση των μύθων

Καρτάλης Γιάννης, ΤΟ ΒΗΜΑ: 28/06/2015

Την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές ήταν ακόμη αβέβαιη η κατάληξη του απίστευτου θρίλερ που ζούμε τις τελευταίες ημέρες, αυτό όμως που είναι βέβαιο και που σφράγισε όλη αυτή τη θλιβερή ιστορία είναι η οριστική κατάρρευση των μύθων που με τόση αφέλεια καλλιέργησε η κυβέρνηση. Οτι δηλαδή η έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα άλλαζε την πορεία της Ευρώπης και ότι αν δεν τα βρίσκαμε με τους εταίρους μας δεν θα πείραζε και τόσο, καθώς υπήρχαν αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις. Και είναι αλήθεια ότι η πορεία της Ευρώπης άλλαξε, αλλά εις βάρος μας. Διότι όλες ανεξαιρέτως οι χώρες (ακόμη και εκείνες που αρχικά είχαν δείξει συμπάθεια απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ), συνασπίστηκαν εναντίον μας, ενώ Ρωσία και Κίνα δήλωσαν ξεκάθαρα ότι καλό θα ήταν να τα βρούμε με τους εταίρους μας.


Το απαράδεκτο μάλιστα είναι ότι, για να υπερκερασθούν οι αντιρρήσεις της γνωστής εσωκομματικής αντιπολίτευσης, που αποτελεί και το κύριο εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης, καλλιεργήθηκε συστηματικά η εντύπωση ότι την ευθύνη για το αδιέξοδο φέρουν αποκλειστικά οι εταίροι μας, οι οποίοι παρουσιάζονταν ως αδίστακτοι εχθροί και όχι ως συνεταίροι. Αυτό είναι που κυρίως προκάλεσε την οργή των Βρυξελλών και τη σκλήρυνση της στάσης τους. Παράλληλα με το γεγονός ότι υπό την ομπρέλα της δημιουργικής ασάφειας και των θεωριών περί οικονομικών παιγνίων, πέρασαν πέντε άπρακτοι μήνες και κατέρρευσε η αξιοπιστία της χώρας μας. Ο κ. Τσίπρας ομολόγησε μάλιστα, πριν από δέκα ημέρες, ότι η ουσιαστική διαπραγμάτευση άρχιζε μόλις τότε! Ετσι, κάθε επόμενο σχέδιο των δανειστών μας ήταν χειρότερο από το προηγούμενο για να δικαιωθεί (όπως μας υπενθύμισε ο Γιάννης Πρετεντέρης στα «Νέα») ο Μπίσμαρκ που είχε πει ότι «ο αδύνατος καλόν είναι να δεχθεί την πρώτη προσφορά του δυνατού, διότι η επόμενη θα είναι χειρότερη».

Αλλά και οι ελπίδες ότι θα βρίσκαμε στήριξη στη Ρωσία ή την Κίνα αποδείχθηκαν παραμύθια για μικρά παιδιά. Μόλις προχθές ο πρωθυπουργός της Κίνας δήλωσε ότι η χώρα του «θέλει να δει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη» και υποστηρίζει την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και ένα ισχυρό ευρώ, ενώ είναι γνωστό ότι ακόμη και ο πρόεδρος Πούτιν συνέστησε στον κ. Τσίπρα να τα βρει με τους εταίρους μας. Οσο για τον περιώνυμο αγωγό και τα περίφημα 5 δισ. που ουδέποτε είδαμε, πρόκειται για μια ιστορία που ούτε οι αφελείς δεν μπορούν να πιστέψουν, από τη στιγμή που η πρόταση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους κανονισμούς της ΕΕ. Αλλά το πιο δυσάρεστο με όλα αυτά είναι ότι χάσαμε έτσι την ευκαιρία να ακουσθούν τα νταούλια στις Βρυξέλλες και να χορέψουν πεντοζάλη οι αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου