Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Το δημοψήφισμα στην κορυφή της ειδησεογραφίας διεθνώς

  • Κλίμα αιφνιδιασμού στο εξωτερικό 
Μπίφη Ευαγγελία,Στελλάκη Αγγελική, ΤΟ ΒΗΜΑ: 27/06/2015, 01:52 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:  03:38
Το δημοψήφισμα στην κορυφή της ειδησεογραφίας διεθνώς
Στιγμιότυπο από το Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015. Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε εκτάκτως την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης και το Κυβερνητικό Συμβούλιο, προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόταση των δανειστών και να χαραχθεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά εν όψει του Eurogroup. (EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) (File: EV_JP_MAXIMOY550.jpg ) 

Η δραματική τροπή της ελληνικής κρίσης με την αιφνίδια ανακοίνωση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος από τα χείλη του Αλέξη Τσίπρα επί τη πρότασης των δανειστών κυριαρχεί στα διεθνή μέσα. Mεταδίδουν το διάγγελμα του πρωθυπουργού δίνοντας έμφαση στη δήλωσή του για εκβιαστικό τελεσίγραφο εκ μέρους των θεσμών, αλλά ότι ο ίδιος δεσμεύεται πως θα σεβαστεί την ψήφο της 5ης Ιουλίου. Κλίμα αιφνιδιασμού στα διεθνή μέσα για την ανακοίνωση Τσίπρα μετά τον «πυρετό» στις Βρυξέλλες.


«Ο Τσίπρας ανακοινώνει δημοψήφισμα» είναι πρωτοσέλιδος τίτλος στους Financial Times και το πρακτορείο Bloomberg. «O Έλληνας πρωθυπουργός καταγγέλλει τα αιτήματα [των θεσμών] ως εκβιασμό, αλλά δεσμεύεται να σεβαστεί την ψήφο» γράφουν οι FT Times, ενώ το Bloomberg σημειώνει ότι ενώ η Άνγκελα Μέρκελ αποκαλεί «πολύ γεναιώδωρη» την πρόταση, ο Αλ.Τσίπρας περιγράφει τους όρους της ως «τελεσίγραφο» και «εκβιασμό».

Για άκρως αιφνιδιαστική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα που «τραντάζει» τις ήδη δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, οι οποίες είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων στην Ευρώπη, κάνουν λόγο οι New York Times, σημειώνοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού περί εκβιαστικού τελεσιγράφου για την αποδοχή ταπεινωτικής λιτότητας, καθώς και τη σκιά της χρεοκοπίας που πλανάται πάνω από την Ελλάδα από την Τρίτη εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία ή παράταση του προγράμματος.

BBC και Guardian μεταδίδουν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, καθώς και δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης που καλούν σε καταψήφιση της συμφωνίας. Τα βρετανικά μέσα δίνουν το συνολικό πλαίσιο στο οποίο έχουν κινηθεί η διαπραγμάτευση το τελευταίο διάστημα και στρέφουν το βλέμμα στο Eurogroup του Σαββάτου, καθώς και στο κρίσιμο ελληνικό αίτημα ολιγοήμερης παράτασης του προγράμματος.

Πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική πύλη του Spiegel είναι το διάγγελμα του πρωθυπουργού, με το περιοδικό να σημειώνει ότι αρκετοί υπουργοί καλούν τον λαό να πει «όχι» στη συμφωνία με τους δανειστές εν όψει της κάλπης που θα στηθεί.

«Η Ελλάδα εκβιάζει την Ευρώπη» είναι ο τίτλος της γερμανικής Bild. Η εφημερίδα αναφέρει ότι προκειμένου να μη βρεθεί η Ελλάδα αντιμέτωπη με ενδεχόμενη χρεοκοπία –καθώς το τρέχον πρόγραμμα λήγει την Τρίτη-, η ΕΚΤ θα πρέπει να εγγυηθεί τη ρευστότητα των τραπεζών. Η εφημερίδα σημειώνει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για το τι επιθυμεί η κυβέρνηση. Προσθέτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν περίμενε ότι οι δανειστές θα συμφωνούσαν σε κούρεμα του χρέους και αναφέρει ότι με αυτό το δημοψήφισμα αυξάνει την πίεση, προκειμένου να επιτύχει επιπλέον υποχωρήσεις.



Η Sueddeutsche Zeitung αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη γερμανίδα καγκελάριο στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου να την ενημερώσει για την απόφασή του.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας απορρίψει την πρόταση των δανειστών, επέλεξε να προσφύγει στον ελληνικό λαό.

Η Welt, η οποία παρακολουθεί ζωντανά τις εξελίξεις, αναφέρει ότι «χωρίς επιπλέον βοήθεια η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας» και αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Τσίπρα ψηφίστηκε για να βάλει τέλος στη λιτότητα.

Την είδηση του δημοψηφίσματος αναφέρει και η γαλλική Le Monde, με την εφημερίδα να αναφέρει επίσης ότι ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «τελεσίγραφο» τις προτάσεις των δανειστών. Την είδηση μεταδίδει και η Liberation, επικαλούμενη το AFP.
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρεται στην προτροπή του πρωθυπουργού να αποφασίσει ο ελληνικός λαός «ελεύθερος από κάθε εκβιασμό».

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica κάνει λόγο για δραματική τροπή στην ελληνική κρίση που ήλθε τα μεσάνυχτα με το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, μεταφέροντας τη δήλωσή του ότι αναγκάστηκε να ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού γιατί οι εταίροι της στο Eurogroup της έδωσαν ένα τελεσίγραφο που αντίκειται στις ευρωπαϊκές αξίες.

Η εφημερίδα παρουσιάζει πλήρες ρεπορτάζ από τις εξελίξεις στην Αθήνα και τις δηλώσεις υπουργών μετά το πέρας του σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αναρτά και το tweet του Γιάνη Βαρουφάκη «στα όρια της ειρωνείας».

Η ισπανική εφημερίδα El Pais σημειώνει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός έπαιξε το τελευταίο του χαρτί. Ο κ. Τσίπρας, αναφέρει η εφημερίδα, είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ήδη από τις 28 Απριλίου, εάν η συμφωνία με τους εταίρους παραβίαζε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.
Η εφημερίδα περιγράφει ότι τα περιθώρια για συμφωνία το Σάββατο ήταν μικρά.
«Η αποψινή πιρουέτα της ελληνικής κυβέρνησης» αναφέρει η El Pais, απομάκρυνε τη συμφωνία με τους δανειστές, αλλά μπορεί να έχει άγνωστο αντίκτυπο και στην κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς η παράταση του τρέχοντος προγράμματος λήγει την Τρίτη, την ίδια ημέρα που η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ευαγγελία Μπίφη, Αγγελική Στελλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου