Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Ντάισεμπλουμ: Από την Τετάρτη η Ελλάδα είναι σε καθεστώς χρεοκοπίας

«Η Ελλάδα οδεύει προς την αθέτηση πληρωμών μετά τα μεσάνυχτα» προειδοποίησε την Τρίτη μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup o Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι η στάση της Αθήνας έναντι των πιστωτών της πρέπει να αλλάξει πριν οι εταίροι της στην ευρωζώνη εξετάσουν την όποια πρόσθετη οικονομική βοήθεια.
Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι «το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού την τελευταία στιγμή για την παράταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης υποβλήθηκε σε ώτα μη ακουόντων.»

«Το έχουμε ξεπεράσει αυτό, έγινε πολύ αργά», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος της Ευρωομάδας στο Reuters. Πρόσθεσε ότι ως μέλος της ευρωζώνης και της ΕΕ, η Ελλάδα είναι ευπρόσδεκτη να ζητήσει ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο όμως θα συνοδεύεται από όρους.
«Υπάρχει μια μεγάλη διαδικασία που θα πρέπει να λάβει χώρα. Στο μεταξύ η κατάσταση στην Ελλάδα, για την οικονομία της, για τις ελληνικές τράπεζες, έχει επιδεινωθεί δυστυχώς ακόμη περισσότερο, έτσι αυτός είναι ένας δύσκολος δρόμος που θα πρέπει να μελετηθεί».
Ο Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε δε, ότι το όποιο νέο πρόγραμμα μπορεί να περιέχει ακόμη πιο σκληρούς όρους από το προηγούμενο. Σε κάθε περίπτωση, επέμεινε, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα πριν οι Έλληνες ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής και ώσπου να αλλάξει η συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης.
«Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι η πολιτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης που οδήγησε σε αυτή την ατυχή κατάσταση», είπε.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Καθημερινή, κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης ζήτησε ένα τρίτο μνημόνιο, ένα διετές πρόγραμμα δηλαδή που θα περιλαμβάνει 30 δισεκ. χρηματοδότηση και σκληρούς όρους. Ο κ. Βαρουφάκης δεσμεύτηκε στους υπουργούς Οικονομικών ότι στο Εurogroup της Τετάρτης θα προσέλθει με μία επιστολή που θα έχει τα συγκεκριμένα μέτρα στα οποία δεσμεύεται η ελληνική κυβέρνηση και τα οποία θα βασίζονται στις προτάσεις των θεσμών.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης του δημοψηφίσματος άφησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
«Είναι μια πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, και η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά» σημείωσε. «Η συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει από τον Φεβρουάριο, αν υπήρχε πολιτική βούληση... πάμε σε πρόγραμμα, σε νέο σχέδιο» είπε ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου