Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Εμπλοκή με Κωνσταντοπούλου - Σαμαρά στη Βουλή

>ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 28/06/2015
Η επιλογή της κας Ζωής Κωνσταντοπούλου να παραβιάσει άρθρο του Κανονισμού, την ώρα που άρχισε να ομιλεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κρισιμότατη αποψινή συνεδρίαση, προκάλεσε αρχικώς τις εντονότατες διαμαρτυρίες των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την έκρηξη του κ. Α. Σαμαρά, την αποχώρηση των γαλάζιων, αλλά και την παρέμβαση του πρωθυπουργού!

Η παραβίαση εκ μέρους της κας Κωνσταντοπούλου, αφορά την πρόβλεψη του Κανονισμού σύμφωνα με την οποία αν ο/η Πρόεδρος της βουλής θέλει να μιλήσει για την ουσία συζητούμενου θέματος «παραχωρεί τη θέση του στον αναπληρωτή του και δεν μπορεί να επανέλθει σε αυτήν πριν λήξει η συζήτηση για το θέμα αυτό» (Αρθρο 66). Βάσει της συγκεκριμένης διάταξης, η κα Κωνσταντοπούλου δεν θα έπρεπε να προεδρεύσει της συνεδρίασης έως και την ολοκλήρωσή της πλέον.

Ωστόσο, αν και είχε μιλήσει από του βήματος ως απλή βουλευτής λίγο πριν την ομιλία του προέδρου της ΝΔ, αμέσως μόλις ο κ. Σαμαράς άρχισε την δική του ομιλία, ανέβηκε ξανά στη θέση του Προέδρου. Μόλις συνέβη αυτό, άρχισαν να θορυβούν οι βουλευτές της ΝΔ εντονότατα.

Στην παρατήρηση της κας Κωνσταντοπούλου ότι πρέπει «να σεβαστούν τον αρχηγό τους» και στην προτροπή της προς τον κ. Σαμαρά να συνεχίσει την ομιλία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε σε οργισμένο ύφος: «Δεν είστε δικτάτορας, είστε Πρόεδρος της Βουλής. Κι εσείς κ. Τσίπρα, να την μαζέψετε» είπε και αποχώρησε μαζί με τους βουλευτές του από την αίθουσα.

Η κα Κωνσταντοπούλου έδειξε ότι ανοίγοντας το βιβλίο με τον Κανονισμό της Βουλής, θα επιχειρούσε να αιτιολογήσει με κάποιο τρόπο την «ορθότητα» της επίμαχης επιλογής της. Ωστόσο, την διέκοψε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ζητώντας το λόγο είπε: «Απαιτείται ευθύνη και νηφαλιότητα απ’ όλους μας, λόγω των ιστορικών στιγμών. Θα σας παρακαλούσα, λοιπόν, ξέρω ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν, να διακόψουμε για δέκα λεπτά, ώστε να επιστρέψει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Η διακοπή έγινε. Στην πρωθυπουργική έκκληση ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ είπαν πως θα επέστρεφαν μόνο αν προήδρευε στο υπόλοιπο της συνεδρίασης η κα Κωνσταντοπούλου.
Οι γαλάζιοι βουλευτές επέστρεψαν, το ίδιο όμως και η κα Κωνσταντοπούλου στη θέση ξανά του Προέδρου. Μάλιστα, πριν την ενανέναρξη, ο προκάτοχος της κας Κωνσταντοπούλου Ευ. Μεϊμαράκης την προσέγγισε και κάτι φάνηκε να της λέει. Δίπλα στην κα Κωνσταντοπούλου κάθησε ο εκ των αντιπροέδρων Αλ.Μητρόπουλος, με τον οποίο είχε ολιγόλεπτη συζήτηση.

«Ως πρόεδρος της Βουλής έχω τη δεοντολογική υποχρέωση να προεδρεύω όταν μιλούν πρόεδροι κοινοβουλευτικών ομάδων, πολύ περισσότερο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ισχύει πράγματι η διάταξη του Κανονισμού για την μη επιστροφή του Προέδρου στην έδρα» παραδέχτηκε η κα Κωνσταντοπούλου. Και συμπλήρωσε: «Θα προσχωρήσω στην ιδέα ότι δεν έπρεπε να επιστρέψω στην έδρα. Επειδή αυτό χρησιμοποιείται για να προκληθεί εικόνα διάλυσης του Κοινοβουλίου, και επειδή αυτή την διαδικασία του δημοψηφίσματος που ξεκίνησε με τόλμη ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να την υπονομεύει κανείς, καλώ τον κ. Μητρόπουλο να προεδρεύσει», πρόσθεσε. Και το επεισόδιο έλαβε τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου