Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Μέρκελ: Συμφωνία πριν το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ, ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 25.06.2015
Την αναγκαιότητα να υπάρξει συμφωνία εντός του Σαββατοκύριακου εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στους ηγέτες των κεντροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης. «Πρέπει να υπάρξει συμφωνία πριν το άνοιγμα των αγορών την Δευτέρα», είπε η Αγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το οποίο επικαλείται δύο πηγές που έλαβαν μέρος σε συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με τις δύο πηγές, η Μέρκελ είπε επίσης στους ηγέτες κομμάτων που ανήκουν στην πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) του Ευρωκοινοβουλίου ότι η Γερμανία δεν θα δεχθεί να την εκβιάσει η Ελλάδα.
Άλλοι συμμετέχοντες στη συνάντηση του ΕΛΚ απέφυγαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τι είπε η Μέρκελ.


Στο μεταξύ, η νέα συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο, ενώ σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η συνεδρίαση του Σαββάτου θα γίνει με στόχο τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Το σημερινό Eurogroup έληξε στις πεντέμιση το απόγευμα χωρίς αποτέλεσμα, όπως αναμενόταν, καθώς Αθήνα και θεσμοί επιμένουν στις προτάσεις τους. Την πεποίθησή του ότι οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε συμβιβασμό, εξέφρασε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Το δικό της κείμενο, που ουσιαστικά είναι η πρόταση που παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα με μικρές διαφοροποιήσεις, κατέθεσε στο Eurogroup η Αθήνα. Οι θεσμοί, από την πλευρά τους, παρουσίασαν το δικό τους έγγραφο, το οποίο παρουσιάζουν οι Financial Times, με τα σημεία στα οποία είναι εφικτή η συμφωνία, σύμφωνα με την δική τους εκτίμηση. Οπως δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στην "Κ", στο Eurogroup τέθηκαν επί τάπητος οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών. Ο δε κ. Τσίπρας αναμένεται να αντιμετωπίσει αρνητικό κλίμα και ασφυκτικές πιέσης στην αποψινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Σύμφωνα, πάντως, με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα εμμένει στις θέσεις της, "οι οποίες είχαν αναγνωριστεί ως βάση συζήτησης πριν απο λίγες μέρες". Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, "οι προτάσεις εξειδικεύτηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε."
Μια από τις αλλαγές είναι πως η Ελλάδα παίρνει πίσω την πρότασή της για τον ΦΠΑ στα νησιά.

"Οι προτάσεις μας αποτελούν μία άκρως ρεαλιστική προσέγγιση γιά άμεση συμφωνία, στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup" τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές. "Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση. Τώρα είναι η ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός..."

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, απο την πλευρά των δανειστών συντάχθηκε ένα έγγραφο σχετικά με το τι είναι εφικτό να συμφωνηθεί με βάση την εκτίμηση των θεσμών (feasibility blueprint). Το έγγραφο αυτό επρόκειτο να παρουσιαστεί στο Eurogroup, με στόχο να υπάρξει κείμενο εργασίας για τη συνεδρίαση και να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και τη χθεσινή δυσαρέσκεια υπουργών Οικονομικών, που δήλωσαν ότι βρέθηκαν στις Βρυξέλλες χωρίς αντικείμενο.
  • Παραχωρήσεις Κομισιόν
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση των θεσμών περιλαμβάνει ένα μείγμα από τα παρακάτω: μεταρρύθμιση του ΦΠΑ με στόχο έσοδα 1,8 % του ΑΕΠ, στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά μια πιο μετριοπαθή νομοθεσία που θα προβλέπεται να εφαρμοστεί αργότερα αλλά κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, σημεία ελάφρυνσης στη φορολογία των αγροτών και τρεις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων, που προέρχονται από το πακέτο που ήδη έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

Οι χθεσινές διαβουλεύσεις ήταν μεν μαραθώνιες αλλά χωρίς αποτέλεσμα, καθώς η Αθήνα αιφνιδιάστηκε απο την αντιπρόταση των θεσμών και δήλωσε ότι εμμένει στις θέσεις της. Οι διαφορές παρέμεναν μεγάλες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και αυτής των θεσμών έως χθες το απόγευμα, γι’ αυτό άλλωστε και το έκτακτο Eurogroup διεκόπη σε λιγότερο από δύο ώρες για να συνεχιστεί σήμερα στις 14.00 ώρα Ελλάδας. Συγχρόνως, δόθηκε προθεσμία έως σήμερα το μεσημέρι να κατατεθεί η συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς (staff level agreement) μαζί με τη λίστα προαπαιτούμενων, που θα πρέπει να ψηφιστούν πρώτα από το ελληνικό Κοινοβούλιο και μετά (Δευτέρα έως Τρίτη) να ψηφιστεί η συμφωνία από τα υπόλοιπα τέσσερα κοινοβούλια των κρατών-μελών.

Στη μεσημεριανή εξάωρη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών, οι πληροφορίες που έχει η «Κ» κάνουν λόγο για πολύ έντονο κλίμα, με τον κ. Τσίπρα να διακόπτει συχνά προκειμένου να συμβουλευθεί τους συνεργάτες του. Συγχρόνως, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν σκλήρυνση της στάσης της κ. Λαγκάρντ, ενώ το Βερολίνο θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ την έγκριση της συμφωνίας από το ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου