Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Αποφασίστε επιτέλους κύριε Τσίπρα

  • Η χώρα από τα μεσάνυχτα βρίσκεται και τυπικά σε καθεστώς χρεοκοπίας

ΤΟ ΒΗΜΑ: 30/06/2015

 Η χώρα από τα μεσάνυχτα, μετά τη λήξη του προγράμματος και την μη πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ βρίσκεται και τυπικά σε καθεστώς χρεοκοπίας. Μπορεί όλες οι διαδικασίες να μην έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα, αλλά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής θα είναι καθοριστικό.

Οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν αποδιοργανώσει τη χώρα, την οικονομία και έχουν προκαλέσει ένα κύμα φόβου και ανησυχίας στην κοινωνία. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση παραπαίει και προχωρεί σε  κινήσεις πανικού. Ενώ οδήγησε τη χώρα σε ένα διχαστικό δημοψήφισμα, προπαγανδίζοντας μάλιστα το «όχι» στη συμφωνία με τους δανειστές, ξαφνικά την ύστατη ώρα ζητά νέο πρόγραμμα, δηλαδή νέο μνημόνιο με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Ζητά 29 δισ. για τα επόμενα δύο χρόνια με επιχείρημα τις διεθνείς και εσωτερικές υποχρεώσεις της χώρας, ενώ οι υπουργοί της διατυμπάνιζαν σε όλους τους τόνους, ότι δεν θέλουν νέα δάνεια για να πληρώνουν τους δανειστές..


Μπροστά στο αδιέξοδο που δημιούργησε, μπροστά στην αδυναμία διαχείρισης της καταστροφικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, προσπαθεί τώρα, με όλους απέναντι να διεκδικήσει σανίδα σωτηρίας. Αυτό το κλίμα πανικού περιέγραψε ο κ.Γιούνκερ στους δημοσιογράφους λέγοντας ότι «στην Αθήνα συμβαίνουν πράγματα που δεν έχετε φανταστεί ».. Μισόλογα, υπεκφυγές  από τη μια, αντιευρωπαϊκό κλίμα από την άλλη, κυριαρχούν στις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, επιτείνοντας το φόβο και την αγωνία των πολιτών. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη γίνει το δημοψήφισμα δηλώνει η πρόεδρος της Βουλής, είναι πολιτικό θέμα, μπορεί να αποφασίσει κάτι διαφορετικό η κυβέρνηση, το κάναμε για να επιτύχουμε συμφωνία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από την πλευρά του.

Έστω και τώρα με τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, ο πρωθυπουργός πρέπει επιτέλους να αποφασίσει τι ακριβώς θέλει, τι επιδιώκει, τι ζητά από τους Έλληνες και τι διεκδικεί από τους ευρωπαίους. Δεν μπορεί ο κ.Τσίπρας να παίζει με το μέλλον της χώρας, να βλέπει την κατάσταση να επιδεινώνεται καθημερινά και να μη συνομιλεί παρά μόνο με όσους συμφωνούν μαζί του. Μπροστά στο εθνικό αδιέξοδο, οφείλει να συζητήσει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να αναζητήσει την ελάχιστη δυνατή συναίνεση, για να διασωθεί ότι μπορεί ακόμα, όσο είναι καιρός.

Η αξιοπρέπεια που υποσχέθηκε στους Έλληνες, καταρρακώθηκε στις ουρές των ΑΤΜ και των σούπερ μάρκετ. Όσο είναι καιρός ας σώσει τουλάχιστον τη δική του αξιοπρέπεια, αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος και διασφαλίζοντας το μέλλον της χώρας και των πολιτών της.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου