Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Τσίπρας: Σε δύσκολους και χαλεπούς καιρούς κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο τις αρχές της Ευρώπης

  • Τι δήλωσαν Τουσκ, Γιούνκερ και Λιού - Τι εκτιμά ο οίκος Fitch - Το Σάββατο στις 15:00 θα συνεδριάσει το Eurogroup
Τσίπρας: Σε δύσκολους και χαλεπούς καιρούς κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο τις αρχές της Ευρώπης (διαρκής ενημέρωση)



17:40 -
Στις 20:00 το βράδυ της Παρασκευής το κυβερνητικό συμβούλιο.

17:28 - Με άνοδο 2,03% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή

17:20 -
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση των θεσμών για  παράταση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος, με χρηματοδοτική κάλυψη ύψους 15,5 δις ευρώ, ανέφεραν σήμερα από τις Βρυξέλλες Ελληνικές κυβερνητικές πηγές . Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν καμία χρηματοδοτική λύση δεν μπορεί να λειτουργήσει εντός του πλαισίου της πρότασης των θεσμών και επιπλέον ότι η χρηματοδοτική κάλυψη που προτείνουν δεν είναι αρκετή. Τα σενάρια που είναι στο τραπέζι είναι πολλά, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι σημασία έχει το συνολικό πακέτο μιας συμφωνίας. Τέλος υπογράμμιζαν, ότι η συμφωνία δεν θα πρέπει να ανακυκλώνει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας.


17:18 -
Αναμένεται η αφιξη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα - Πιθανή σύγκληση κυβερνητικού συμβουλίου το απόγευμα της Παρασκευής

17: 15 -
Σε αισιόδοξη πρόβλεψη σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις της χώρας μας με τους θεσμούς, προχώρησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, με δήλωση στην οποία προέβη ,συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους, κατά την Σύνοδο  Κορυφής των Βρυξελλών. «Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα στην διαδικτυακή της έκδοση, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε: «ελπίζω, θεωρώ και  πιστεύω, πως  σε ότι αφορά την Ελλάδα μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Κυριακή. Η δική μου είναι μια πρόβλεψη αισιοδοξίας».


16:49:
Εχουν μείνει μόλις τρεις μέρες για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

16:45 -
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να δεχθεί την πρόταση των Θεσμών. «Δεν πρόκειται να δεχθούμε την πρόταση όπως μας τη λένε, περιμένουμε να μας φερουν άλλη πρόταση αύριο. Δεν μας καλύπτει η πρόταση γιατί και το χρηματοδοτικό μέρος της ίσα που καλύπτει τις ανάγκες για την πληρωμή των δόσεων στους δανειστές, δεν βοηθά πουθενά αλλού την οικονομία» αναφέρουν.

16:40 -
Οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις επιδεινώνουν την κατάσταση της οικονομίας και αυξάνουν τους κινδύνους, προειδοποιεί ο οίκος Fitch. Η συμφωνία θα επέλθει την τελευταία δυνατή στιγμή, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατυχήματος

16:24 -
H αυριανή ημέρα είναι καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, υπογράμμισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. «Είμαι αισιόδοξος αλλά όχι υπεραισιόδοξος», είπε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος της Κομισιόν κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού περί τελεσιγράφων, είπε πως κάτι τέτοιο δεν υφιστάται και πως ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ αύριο θα προσπαθήσει να επιτύχει τη σύγκλιση των απόψεων. «Δεν λειτουργούμε με τελεσίγραφα», ξεκαθάρισε. Επιπλέον, ο ΖΚ Γιούνκερ τόνισε πως έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, ότι οι τρεις θεσμοί έχουν συμφωνήσει σε μια κοινή θέση. «Οι Έλληνες φίλοι μας, για δικούς τους λόγους, έχουν κάποιες διαφοροποιήσεις, ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως  οι διαπραγματεύσεις θα λάβουν χώρα στο Eurogroup», σχολίασε

16:22 -
Στις 15:00 ώρα Ελλάδας το απόγευμα του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup στις Βρυξέλλες όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μισέλ Ρέις.

16:20 -
Η Ελλάδα και οι πιστωτές της παίζουν με τη φωτιά καθώς καθ’ επανάληψη βρίσκονται ενώπιον προθεσμιών σχετικά με συμφωνίες για την παράταση των δανείων διάσωσης, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου σε συνέντευξή του στο Yahoo. «Ελπίζω να λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτό το Σαββατοκύριακο. Αυτό που με ανησυχεί με τις συζητήσεις γύρω από την Ελλάδα είναι ο αριθμός των προθεσμιών, οι φορές που έχουν φτάσει στα όριά τους. Το ρίσκο ενός ατυχήματος γίνεται πιο έντονο σε αυτές τις καταστάσεις και όλοι τρέχουν να προλάβουν τις προθεσμίες. Ελπίζω να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα αποτρέψει την Ελλάδα να βιώσει το βαθύ πόνο μιας κατάρρευσης, αλλά και θα την εμποδίσει να βάλει σε ρίσκο την ευρωπαϊκή ή την παγκόσμια οικονομία. Δεν είναι ώρα για ένα τέτοιο σοκ»

16:10 -
Η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγελα Μέρκελ κάλεσε σήμερα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί τη «γενναιόδωρη», όπως τη χαρακτήρισε, προσφορά των πιστωτών της χώρας, λέγοντας ότι τώρα εναπόκειται στην Αθήνα να κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση των εταίρων της στην ευρωζώνη. «Κάναμε ένα βήμα προς την Ελλάδα», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου. «Τώρα εξαρτάται από την ελληνική πλευρά να κάνει ένα αντίστοιχο βήμα». «Η συνεδρίαση του Eurogroup αύριο θα έχει αποφασιστική σημασία. Ξεφύγαμε από τους όρους του δεύτερου προγράμματος. Παρακαλέσαμε τον κ. Τσίπρα να δεχθεί την συμφωνία, η οποία βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης» συμπλήρωσε η κ. Μέρκελ. «Ελπίζουμε ότι αύριο, όλοι οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση του Eurogroup θα θελήσουν να φτάσουμε σε συμφωνία».

15: 56 - Αλέξης Τσίπρας
: H EE με τις καταστατικές της αρχές υπερασπιζόταν την Δημοκρατία, την αλληλεγγύη, τον αμοιβαίο σεβασμό. Αυτές οι αρχές δεν βασίστηκαν σε εκβιασμό και τελεσίγραφα. Ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους και χαλεπούς καιρούς κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο αυτές τις αρχές. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει αυτόν τον αγώνα υπέρ αυτών των αξιών. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας εκ μέρους του ευρωπαϊκού λαού και του ελληνικού λαού.



15:45 - Μέρκελ
: Δεν υπάρχει σχεδιασμός για Σύνοδο ηγετών της Ευρωζώνης μετά το Eurogroup του Σαββάτου

15:42 -
Σύμφωνα με ελληνικές πηγές από τις Βρυξέλλες τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο το κείμενο των θεσμών που παραδόθηκε στην ελληνική πλευρά είναι χειρότερο από μνημόνιο. Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν απαράδεκτη τη μεθόδευση που έχει ακολουθηθεί και τονίζουν ότι η Ευρώπη στηρίζεται σε αξίες δημοκρατίας και αλληλεγγύης.

15:40 -
Επιστρέφει από το Μαυροβούνιο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς

15:30
Αναμένονται οι δηλώσεις του ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

15:03 -
Αύριο θα συνεδριάσει το EuroWorking Group δύο-τρεις ώρες πριν το Eurogroup

14:53 -
Επιστρέφει στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να συγκαλέσει κυβερνητικό συμβούλιο σήμερα Παρασκευή.

14:30 -
Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη το EuroWorkingGroup

14:27 - Β.Σόιμπλε: 50-50 η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ:
«Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς βιώσιμα δημόσια οικονομικά και αν κλωτσήσει το δοχείο κάτω από το δρόμο, η κατάσταση θα χειροτερεύσει» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμαίας. Επέκρινε τις ελληνικές προτάσεις οτι «απλά αυξάνουν τους φόρους χωρίς να γίνεται μείωση των  δαπανών.  Η Ελλάδα γνωρίζει καλά τα οφέλη της παραμονής στο ευρώ. Αν οι αγορές χάσουν την εμπιστοσύνη τους για τη χάραξη πολιτικής, το ευρώ θα καταρρεύσει». Παράλληλα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι θέλει την Βρετανία  στην ΕΕ.

14:20 -
Reuters: Παράταση του τρέχοντος προγράμματος κατά πέντε μήνες έως τον Νοέμβριο του 2015 - Η ευρωζώνη θα μπορούσε να διαθέσει 16,3 δισ ευρώ για την χρηματοδότηση της Ελλάδας - Τα κεφάλαια θα μπορούσαν να αποδεσμευθούν σε τέσσερις δόσεις ανάλογα με την υλοποίηση των δεσμεύσεων από την Αθήνα.

14:18 -
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στη Χάγη σε Ολλανδούς δημοσιογράφους τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί αύριο Σάββατο μια λύση στην ελληνική κρίση, η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να χρηματοδοτηθεί και άρα να αποφύγει μια χρεοκοπία. Σε διαφορετική περίπτωση ο χρόνος δεν επαρκεί για να εγκριθεί τυχόν συμφωνία από τα εθνικά κοινοβούλια. «Πρέπει να βρούμε μια λύση αύριο (Σάββατο) για τον πολύ απλό λόγο ότι αυτή πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια: πρώτα από το ελληνικό κοινοβούλιο και έπειτα από αυτά πολλών κρατών μελών», εξήγησε ο Ντάισελμπλουμ. «Τελικά, το μόνο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανακάμψει και αυτό απαιτεί να γίνουν κινήσεις πολύ περισσότερο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων απ’ ό,τι στον τομέα των περικοπών», πρόσθεσε. «Όλη η ελληνική κοινωνία είναι αναστατωμένη και είναι έτσι εδώ και καιρό», σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

13:50 -
Αποχωρεί από την Σύνοδο Κορυφής ο Φρανσουά Ολάντ, προκειμένου να παρευρεθεί σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο της Γαλλίας μετά την τρομοκρατική επίθεση σε εργοστάσιο αερίου στη Λυόν.

13:30 -
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε την συμπαράστασή του στον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην πόλη Saint-Quentin-Fallavier στη Γαλλία.

13:22 -
«Εξαιρετικά γενναιόδωρη», χαρακτήρισε την πρόταση των πιστωτών προς την Ελλάδα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Ο Μάρτιν Γέγκερ δήλωσε σήμερα  ότι η πρόταση που έχουν υποβάλει οι πιστωτές της Ελλάδας είναι «εξαιρετικά γενναιόδωρη», ενώ πρόσθεσε ότι έχουν κάνει πολλές υποχωρήσεις. «Είναι πλέον απολύτως ξεκάθαρο ότι εναπόκειται στην ελληνική πλευρά να συμβάλει στη λύση του προβλήματος», υπογράμμισε ο Γέγκερ.

13:15 -
Αναμένεται συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

13: 05 -
Ψήφο εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη έδωσε σήμερα η Κίνα, εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι συνομιλίες της Ελλάδας με τους πιστωτές της για την αποφυγή μιας χρεοκοπίας θα κινηθούν προς τη θετική κατεύθυνση, μερικές ημέρες πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού της χώρας Λι Κετσιάνγκ στην Ευρώπη. «Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο πώς θα προχωρήσει αυτό» είπε σε συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Τσάο. «Η Κίνα θα ήθελε να δει την Ελλάδα να παραμένει εντός της ευρωζώνης και εκτιμά τις προσπάθειες των αρμόδιων πλευρών προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύουμε ότι η ευρωζώνη μπορεί, μέσω των προσπαθειών όλων των πλευρών, να αντιμετωπίσει δεόντως την κατάσταση».Ο Λι θα αναχωρήσει την επόμενη εβδομάδα για την Ευρώπη, με το πρόγραμμά του να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη σινο-ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες και μια επίσκεψη στη Γαλλία. «Η Κίνα ανέκαθεν στήριζε τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και ελπίζει να δει μια σταθερή, ενωμένη και ευημερούσα ΕΕ» είπε ο Γουάνγκ.

12:58 -
Reuters: Σύμφωνα με γάλλο αξιωματούχο Α.Μέρκελ και Φρ.Ολάντ συζήτησαν με τον Αλέξη Τσίπρα την παράταση του προγράμματος. «Επί της ουσίας οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες. Οι τρεις τους συζήτησαν τι πρέπει να γίνει σήμερα και αύριο για να ολοκληρωθούν τα θέματα που αφορούν στις μεταρρυθμίσεις, την επέκταση του προγράμματος και την χρηματοδότηση της Ελλάδας» ανέφερε. Η συνάντηση διήρκεσε 45 λεπτά, σημείωσε η ίδια πηγή. Από την πλευρά του συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα αναφέρει στο πρακτορείο ότι ο ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε στην γερμανίδα καγκελάριο και τον γάλλο πρόεδρο ότι «δεν μπορεί να καταλάβει την επιμονή των δανειστών σε τόσο σκληρά μέτρα.

12:56 -
Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα συνεχιστούν μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με το Reuters το οποίο επικαλείται ελληνική ανώτατη κυβερνητική πηγή

12:50 -
Το Eurogroup θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 17:00 ώρα Βρυξελλών, 18:00 ώρα Ελλάδας.

12:46 -
Σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής

12:46 -
Στο θέμα της Ελλάδας, «το οποίο βλέπουμε  θετικά και θέλουμε να υπάρξει  μία συμφωνία»,  δεν αποφασίστηκε  η σύγκληση μιας νέας Συνόδου Κορυφής και δεν προβλέπεται  κάτι πέραν της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup,  επισήμανε  σε σημερινές δηλώσεις του ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν. Σχολιάζοντας τη χθεσινή πρώτη ημέρα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο καγκελάριος ανέφερε ότι στο θέμα της Ελλάδας  υπήρξαν τέσσερις με πέντε τοποθετήσεις και δεν έγινε τόσο αναλυτική συζήτηση. Ο ίδιος έθεσε το ερώτημα τί θα συμβεί εάν το Σάββατο δεν υπάρξει συμφωνία, ωστόσο, όπως διευκρίνισε στις δηλώσεις του,  «όλοι μας συμφωνήσαμε  να πούμε : Βλέπουμε το ζήτημα θετικά. Θέλουμε να υπάρξει μία συμφωνία. Ως εκ τούτου δεν υπήρξαν περαιτέρω συνεννοήσεις για το τί θα συμβεί εάν αυτή δεν επιτευχθεί».

12:26 -
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, η συνάντηση κλείστηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης και πραγματοποιείται στο γραφείο της μόνιμης γαλλικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προσερχόμενοι για τη 2η ημέρα της Συνόδου Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας, η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ δεν έκαναν δηλώσεις.

12:00 -
Γιώργος Σταθάκης: Εφικτή επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup του Σαββάτου. Οι δανειστές έχουν το περιθώριο για βήματα πίσω.
11:50 - Αισιόδοξος ότι το Σάββατο θα κλείσει η συμφωνία Ελλάδας-δανειστών εμφανίστηκε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής και ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας Άλγκιρντας Μπουτκεβίτσιους

11:45 -
H τελική μέρα των αποφάσεων για την Ελλάδα θα είναι το Σάββατο και θα υπάρχει συμφωνία, εκτίμησε σήμερα ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. «Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του να φτάσει σε μια συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», πρόσθεσε ο κ. Ρέντσι. Την ίδια στιγμή αναγνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για όλους η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, υπογράμμισε. «Εκτιμώ ότι η τελική ημέρα θα είναι το Σάββατο και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να επιτύχουμε συμφωνία», κατέληξε ο ιταλός πρωθυπουργός.

11:38
- Εφικτή ακόμη μία συμφωνία για την Ελλάδα. Απαιτείται ισχυρότερο μεταρρυθμιστικό πακέτο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

11:35
- Συνάντηση του ελληνα πρωθυπουργού με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ  και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής

11:30 - Αφιξη Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής. Ο ελληνας Πρωθυπουργός προσήλθε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

11:20 - Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Καζίμιρ είπε σήμερα ότι οι συνομιλίες με την Ελλάδα που θα γίνουν το Σαββατοκύριακο πιθανόν θα τραβήξουν έως την Κυριακή και θα είναι οι τελευταίες για το θέμα αυτό. «Έχουμε όλοι απαυδήσει. Σε μια ρεαλιστική βάση, περιμένω οι διπαραγματεύσεις να τραβήξουν έως την Κυριακή», δήλωσε.«Είναι πραγματικά η τελευταία συνάντηση για το θέμα αυτό. Ταξιδεύουμε στις Βρυξέλλες είτε για να εγκρίνουμε μια συμφωνία…είτε, εάν δεν υπάρχει συμφωνία, θα μιλήσουμε για τις τεχνικές λεπτομέρειες της χρεοκοπίας ενός κράτους-μέλους της ευρωζώνης».

11:00 - Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Στο κλείσιμο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής προσέρχονται οι ηγέτες των «28», αν και οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες θα συνεχιστούν πυρετωδώς μέχρι τουλάχιστον και το Σάββατο με το Eurrogroup, καθώς το ελληνικό ζήτημα κορυφώνεται. Στο τραπέζι των ηγετών έχουν βρεθεί, εκτός από την ελληνική κρίση, ακανθώδη και πιεστικά ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό, σε σημείο που οι συζητήσεις για τη Βρετανία κατέληξαν... «διάλειμμα ηρεμίας».


Μεταναστευτικό: Τον Ιούλιο οι όροι ανακατανομής μεταναστών από Ελλάδα-Ιταλία


Με αργούς ρυθμούς προχωρά η συζήτηση για το μεταναστευτικό στην Ευρώπη: Καθώς απομακρύνεται η πρόταση της Κομισιόν για ανακατανομή αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες της ΕΕ βάσει ποσόστωσης, η Σύνοδος Κορυφής συμφώνησε αρχικά στην ανακατανομή 40.000 από Ελλάδα και Ιταλία με όρους που θα καθοριστούν μέχρι τον Ιούλιο.

Η απόφαση θα αφορά επιπλέον και άλλους 20.000, ενώ ήδη η Ουγγαρία και η Βουλγαρία πήραν εξαίρεση από την ανακατανομή.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τουσκ μετά το τέλος των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου, οι «28» αποφάσισαν πως σε ορίζοντα δύο ετών θα πρέπει να ανακατανεμηθούν 40.000 από την Ελλάδα και την Ιταλία στις υπόλοιπες χώρες.

«Οι όροι θα οριστικοποιηθούν μέχρι τον Ιούλιο» ανέφερε ο Τουσκ. Στον αριθμό θα προστεθούν άλλοι 20.000 στη συνέχεια, όπως διευκρίνισε ο Τουσκ.

Μείζον ζήτημα της διαμάχης που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των κρατών είναι τα κριτήρια με τα οποία θα γίνεται η ανακατανομή -οικονομική κατάσταση της εκάστοτε χώρας, πληθυσμός και αριθμός των προσφύγων που έχει ήδη δεχθεί- και το κατά πόσον θα γίνεται σε εθελοντική βάση.

Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο πηγές από τη Σύνοδο, η ΕΕ κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση. Πάντως, ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι (η Ρώμη πιέζει περισσότερο από όλους για «ευρωπαϊκή απάντηση) ανέφερε ως θετικό το ότι από το τελικό κείμενο θα λείπει η αναφορά σε «εθελοντική βάση».

Η απόφαση για τις 40.000 είναι αδιαμφισβήτητα το ελάχιστο, και ούτε η Ρώμη αλλά ούτε και η Κομισιόν έκρυψαν την δυσφορία τους για τους δισταγμούς στις κινήσεις των «28».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να είπε χαρακτηριστικά στη Σύνοδο ότι «δεν δίνει δεκάρα» για τις ενστάσεις των χωρών απέναντι στη μεθοδολογία που πρότεινε η Κομισιόν για την ανακατανομή μεταναστών.

Δείχνοντας, διπλωματικά, την απογοήτευσή του για την περιορισμένη έκταση των μέχρι στιγμής αποφάσεων, ο Γιούνκερ περιέγραψε το σχέδιο ως «μετριοπαθούς φιλοδοξίας» μιλώντας στους δημοσιογράφους τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Ο Ρέντσι, χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «ο αριθμός είναι μικρός, αλλά σε κάθε περίπτωση δείχνει ότι το σκεπτικό του Δουβλίνου είναι πλέον παρελθόν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου