Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Εκτός ελέγχου συγκρούσεις με πρωταγωνίστρια την Κωνσταντοπούλου

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 26/06/2015
Η δίχως ιστορικό προηγούμενο σκληρότατη σύγκρουση της κας Ζωής Κωνσταντοπούλου με βουλευτές της ΝΔ, του Ποταμιού, του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ, που πυροδοτήθηκε με αφορμή την επιμονή της να διατηρήσει το πολεμικό κλίμα που η ίδια έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει στις σχέσεις του Κοινοβουλίου με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, προσδίδει από σήμερα πρωτόγνωρα και άγνωστης εξέλιξης χαρακτηριστικά των όποιων εξελίξεων εντός Βουλής.
Στη θύελλα των φραστικών αντιπαραθέσεων και στους σχεδιασμούς της, η Πρόεδρος της Βουλής βρήκε «συμμάχους» μόνο ορισμένους από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, από το χώρο των ΑΝΕΛ και τη Χρυσή Αυγή.

Η σύγκρουση ξέσπασε κατά την διάρκεια συνεδρίασης της λεγόμενης Επιτροπής ΔΕΚΟ, στην οποία είχε κληθεί ο κ. Γ. Στουρνάρας – που ως γνωστόν δεν προσήλθε έχοντας ενημερώσει αναλυτικά για τους λόγους (εξελίξεις, ανάγκη επαφών και σημαντικά υπηρεσιακά ταξίδια στο εξωτερικό). Η κα Κωνσταντοπούλου αμφισβήτησε τους λόγους που ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επικαλείται (μάλιστα ζήτησε από τις υπηρεσίες της Βουλής να μάθουν από την ΤτΕ ώρες αναχώρησης και επιστροφής του κ. Στουρνάρα), και επανέλαβε τα έντονα επικριτικά προς το πρόσωπό του σχόλια, τόσο για την άρνησή του να προσέλθει στη Βουλή τις ημέρες που η Πρόεδρος της Βουλής επιθυμεί, όσο και για το περιεχόμενο των θέσεών του, όπως τις εκφράζει με παρεμβάσεις του για τις δημοσιονομικές εξελίξεις.
«Επικαλείται αορίστως υποχρεώσεις που δεν εξειδικεύονται . Οφείλω να καταγράψω ότι είναι μία στάση που στοιχειοθετεί παραβίαση καθηκόντων του με τη σημερινή του ιδιότητα» είπε μεταξύ άλλων.
Καθώς η κα Κωνσταντοπούλου συνέχιζε την έντονα επικριτική αυτή ομιλία της, που συνοδεύτηκε και από την «υπενθύμιση» ότι στην επιτροπή Θεσμών μπορεί η Πρόεδρος να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή του, διαμαρτυρήθηκε ο Λ. Γρηγοράκος. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε σε έντονο ύφος ότι δεν μπορεί να λειτουργεί ως οιονεί δικαστήριο η Βουλή, ούτε πως το Κοινοβούλιο είναι «φέουδο» της κας Κωνσταντοπούλου.
«Σας ανακαλώ στην τάξη για τις εκφράσεις . Δείτε τον Κανονισμό γιατί υπάρχει κλιμάκωση» τον προειδοποίησε με αποβολή η Πρόεδρος.
Ηταν η πρώτη φορά που έκανε χρήση τέτοιων πειθαρχικών μέτρων χθες. Ακολούθησαν αργότερα, και άλλες δύο με «στόχο» τους κ. Ν. Καραθανασόπουλο και Ευ. Μεϊμαράκη.
«Ουδείς εξαιρείται της διαδικασίας της βίαιης προσαγωγής. Φαινόμενα του παρελθόντος με πρώην πρωθυπουργούς που αρνούνταν να προσέλθουν, ήταν φαινόμεναντροπής. Δεν θα επαναληφθούν» συμπλήρωσε η κα Κωνσταντοπούλου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η προειδοποίηση μπορεί να μην αφορά μόνο το σημερινό Διοικητή της κεντρικής τράπεζας.
Λίγο μετά, όταν ο κ. Σπ. Λυκούδης, διαμαρτυρόμενος που τον διέκοψε την ώρα της τοποθέτησής του, είπε πως μιλάει ευγενικά αλλά μπορεί να μιλήσει και με διαφορετικό τρόπο, η κα Κωνσταντοπούλου σχολίασε πάλι: «Ως αυτοκριτική και σε ένδειξη αυτογνωσίας μπορείτε να κάνετε οποιοδήποτε σχόλιο».
Στη συνέχεια, και αφού μεσολάβησαν οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπαλάφα, Γ. Μπαλαούρα, μέσω των οποίων διεφάνη ότι δεν συντάσσονται με το σχεδιασμό της Προέδρου, ήρθε η στιγμή της σύγκρουσης με γαλάζιους, που όπως και ο κ. Λυκοπύδης σημείωναν ότι στην κρίσιμη συγκυρία δεν θα πρέπει να ανοίγεται μέτωπο με τον κ. Στουρνάρα.
Αρχικώς, ο κ. Μεϊμαράκης προσπάθησε με καυστικό χιούμορ να απαντήσει: «Είμαι μαζί σας. Να φέρουμε χειροπόδαρα τον κ. Στουρνάρα και τον φρούραρχο από πίσω να τον μαστιγώνει».
«Λίγη αιδώς δεν βλάπτει», σχολίασε η κα Κωνσταντοπούλου, η οποία αμέσως μετά επέπληξε τον κ. Ν. Κακλαμάνη για «κάπνισμα στους διαδρόμους», με αφορμή παρατήρηση του τελευταίου ότι δεν τηρεί τους τύπους η Πρόεδρος ως προς τους χρόνους έναρξης των συνεδριάσεων (η συνεδρίαση άρχισε με καθυστέρηση 1,5 ώρας).
Οι τόνοι άρχισαν να ανεβαίνουν κατακόρυφα, όταν η κα Κωνσταντοπούλου καταλόγισε διγλωσία σε βουλευτές της ΝΔ (άλλα λέτε στην Διάσκεψη των Προέδρων και άλλα δημοσίως, υποστήριξε), ενώ επιχείρησε να εμφανίσει τον κ. Ν. Καραθανασόπουλο εκτός γραμμής σε σχέση με όσα άλλοι βουλευτές του ΚΚΕ λένε στην Διάσκεψη των Προέδρων.
Αφορμή, τώρα, ήταν το σχόλιο του κ. Καραθανασόπουλου ότι «η Επιτροπή Αλήθειας Χρέους είναι καρικατούρα» και πως «το προκαταρκτικό πόρισμα δεν αντέχει σε κριτική».
«Είναι να διερωτάται κανείς τί ρόλο παίζετε κ. Καραθανασόπουλε» του είπε.
Ν.Κ. «Ο ρόλος που διαδραματίζει το ΚΚΕ είναι αδιαπραγμάτευτος. Αν έχετε τα κότσια ζητείστε από την κυβέρνηση να διαγράψει μονομερώς το χρέος».
Ζ.Κ. «Στερείστε της ικανότητας να αξιολογήσετε τα εργαλεία του λαού. Αλλιώς δεν έχετε πολιτική βούληση. Επρεπε να το είχατε κάνει σημαία το πόρισμα αν ήσασταν ειλικρινείς».
Η επόμενη σύγκρουση ήταν με τον κ. Μεϊμαράκη, εξ αφορμής του γεγονότος ότι σχολίασε από μικροφώνου την απουσία, εκείνη την ώρα, του πρώην Προέδρου από την αίθουσα. Ο κ. Μεϊμαράκης έσπευσε να επιστρέψει και να διαμαρτυρυθεί: «Δεν έχετε το δικαίωμα να ταπεινώνετε κάθε βουλευτή. Τί παριστάνετε εκεί; Καίγεται η χώρα κι εσείς τί θέλετε, τί ζητάτε;» της είπε.
«Είστε ανειλικρινής» του ανταπάντησε η Πρόεδρος και ενημέρωσε τους βουλευτές ότι ζήτησε από τις υπηρεσίες της βουλής να πληροφορηθεί τις ημέρες και ώρες πτήσεων του κ. Στουρνάρα.
«Ολα αυτά αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας. Να συζητήσουμε τότε που μπορούν και οι δύο πλευρές» είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.
«Οι 13 βουλευτές που ήρθαν σήμερα δεν είναι αργόσχολοι και όλοι κατανοούν το φόρτο εργασίας του κ. Διοικητή» είπε η κα Κωνσταντοπούλου και αμέσως ο έλεγχος ξέφυγε. Για κάποια νέα αναφορά της, ο κ. Καραθανασόπουλος είπε:
«Είστε κοινή συκοφάντρια».
Ζ.Κ. «Είστε απρεπής και δεν τιμάτε τις παραδόσεις του κόμματός σας με τρόπο που συμπεριφέρεστε».
Ν.Κ. «Στους συκοφάντες συμπεριφερόμαστε έτσι. Καμία εμπιστοσύνη σε πρόσωπα που λένε ψέμματα».
Ζ.Κ. «Δεν τιμάτε τις παραδόσεις του κόμματος».
Ν.Κ. «Δεν θα το κρίνετε το ΚΚΕ εσείς, μια κοινή συκοφάντρια».
Ζ.Κ. «Ελπίζω οι κάμερες να έχουν καταγράψει ότι χαριεντιζόσασταν με τους κ. Τραγάκη, και Μεϊμαράκη. Ελπίζω να καταγράφηκε αυτό».
Ν.Κ. «Τη βγάλατε τώρα την κουκούλα; Δεν μπορούμε να συζητάμε;», ανταπάντησε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Τελικά, μετά από πολύωρη συνεδρίαση, η Πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα διερευνηθεί αν μπορεί να έρθει ο κ. Στουρνάρας πριν από την 6η Ιουλίου, ημέρα που εκείνος έχει ορίσει ως πρώτη διαθέσιμη, αλλιώς θα του ζητηθεί να προσέλθει τη συγκεκριμένη ημέρα στη Βουλή.
«Η κ. Κωνσταντοπούλου έχει ξεπεράσει κάθε όριο, στο τέλος θα μείνει μόνη της με τον Παναγιώταρο» σχολίασε αργότερα τις σημερινές εξελίξεις ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσσης Παφίλης.
Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου