Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Νέα συνεδρίαση του Eurogroup το Σάββατο - Ζητούν νέα πρόταση από την Ελλάδα

  imerisia.gr
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, η οποία είχε ενδιάμεσα διακοπεί ύστερα από 2,5 ώρες. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εταίροι αναμένουν νέα πρόταση από την Ελλάδα προκειμένου να υπάρξει νέα συνεδρίαση, η οποία, όπως ανακοινώθηκε, θα πραγματοποιηθεί το πρωί του Σαββάτου.
Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, «η πόρτα για να αποδεχθούν οι Ελληνες τις προτάσεις των πιστωτών είναι ακόμη ανοιχτή».
Ο ίδιος δήλωσε πως θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις.

Η κρισιμότητα των στιγμών που προηγήθηκαν αποτυπώνεται στις πρώτες δηλώσεις των αξιωματούχων και ηγετών που προσέρχονται για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Μέρκελ, Σουλτς και Γιούνκερ άφησαν να εννοηθεί ότι δεν έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος διεμήνυσε ότι το ελληνικό ζήτημα αφορά αποκλειστικά τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και θα συζητηθεί μόνο σε επίπεδο Eurogroup.
«Η ελληνική πλευρά παρέμεινε σταθερή στις προτάσεις της οι οποίες και είχαν αναγνωριστεί ως βάση συζήτησης πριν από λίγες ημέρες. Οι προτάσεις εξειδικεύθηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελούν δε μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για άμεση συμφωνία στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. H ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση. Τώρα είναι ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός».
Αυτή ήταν η ενημέρωση που έκανε νωρίτερα το Μέγαρο Μαξίμου ενόσω οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και ο μαραθώριος στις Βρυξέλλες συνεχίζεται. Μάλιστα, μέσα στο Eurogroup υπήρξαν έντονες διαφωνίες από υπουργούς Οικονομικών οι οποίοι έλεγαν ότι δεν μπορούν να συζητήσουν επί δύο κειμένων και θα πρέπει οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε ένα κείμενο το οποίο θα γίνει αντικείμενο περαιτέρω διαπραγμάτευσης.
Σε κάθε περίπτωση το σκληρό μπρα ντε φερ συνεχίζεται με την ελληνική κυβέρνηση να ρίχνει ξανά το μπαλάκι στους δανειστές ώστε αυτοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Οι διαπραγματεύσεις είναι οριακές και οι επόμενες ώρες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Αξιοσημείωτες πάντως των σκληρών παζαριών που γίνονται, των κουραστικών διαβουλεύσεων και του εκνευρσμού που υπάρχει σε όλους, είναι οι φωτογραφίες από τις Βρυξέλλες. Μέσα σε τόσο λίγες ώρες η ελληνική αποστολή έχει καταγράψει χιλιόμετρα και η αγωνία τόσο του πρωθυπουργού όσο και των συνεργατων του έχει φτάσει στο κατακόρυφο.
  • Τι έγινε χθες
Δίχως να βγει «λευκός καπνός» ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα ο δεύτερος γύρος συνομιλιών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Μάριο Ντράγκι, στις Βρυξέλλες, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές Ελλάδας - θεσμών και να «κλειδώσει» η συμφωνία.
Γύρω στις 10 (ώρα Ελλάδος) ξεκίνησε ο νέος γύρος διαβουλεύσεων του Αλέξη Τσίπρα με τους δανειστές με στόχο να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν από την έναρξη του σημερινού Eurogroup. Από τις 7 το πρωί είχαν προηγηθεί οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων, οι οποίες σύμφωνα με κοινοτική πήγη ήταν "εποικοδομητικές".
Μετά τις 2 ξεκίνησε και το Eurogroup, η πρώτη συνεδρίαση του οποίου χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε εσπευσμένα.
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι οι δανειστές είπαν στον κ. Τσίπρα ότι η Ελλάδα θα μείνει μόνη της από την 1η Ιουλίου, δίνοντας στις συζητήσεις τελεσιγραφικό χαρακτήρα.
Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις θέσεις της, όπως επίσης και το ΔΝΤ το οποίο επιμένει στη σκληρή πρότασή του.
Στη μεταμεσονύκτια συνάντηση συμμετείχε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, o Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ λίγο αργότερα προσήλθε στις συνομιλίες και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.
Η πρώτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και την διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ κράτησε πάνω από έξι ώρες - και ήταν επίσης χωρίς αποτέλεσμα.
Όπως τόνισαν κυβερνητικές πηγές, μετά τον πρώτο γύρο συνομιλιών, οι δυό πλευρές συμφώνησαν ότι... διαφωνούν, ωστόσο πρόσθεσαν ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν. Η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει στην κατεύθυνση που κινείται η νέα πρόταση που κατέθεσαν σήμερα οι θεσμοί, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως «βαρβαρότητες» τις νέες προτάσεις των δανειστών.
Το ναυάγιο στις 6ωρες διαπραγματεύσει επιβεβαιώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ χθες όπου και οι δύο πλευρές εξήλθαν από το κτίριο που γίνονται οι συζητήσεις χωρίς αποτέλεσμα. Το Eurogroup που ξεκίνησε με καθυστέρηση, μέσα σε κλίμα εκνευρισμού, δεν κράτησε ούτε 50 λεπτά καθώς δεν υπήρχε κανένα κείμενο για συζήτηση.
Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός συγκάλεσε μίνι υπουργικό στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή και το Π. Καμμένου που ήταν στη βελγική πρωτεύουσα για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Λίγο μετά τις 12 χθες τη νύχτα ξεκίνησε ο νέος γύρος με τους εκπροσώπους των Θεσμών για να καταλήξει και αυτός σε αδιέξοδο.
Το μήνυμα, πάντως, ήταν σαφές, καθώς, οι υπουργοί έδωσαν τελεσίγραφο σε όλες τις πλευρές για κατάθεση κειμένου συμφωνίας μέχρι αύριο 12 (ώρα Ελλάδας).
Δηλώσεις έκανε και ο Πιερ Μοσκοβισί τονίζοντας «Η συμφωνία είναι ακόμα πιθανή. Οι Θεσμοί έχουν απόλυτα κοινή θέση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου