Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Αθήνα και θεσμοί

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ, ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 25/06/2015
 
Το δικό της κείμενο, που ουσιαστικά είναι η πρόταση που κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα με μικρές διαφοροποιήσεις, πρόκειται να καταθέσει στο Eurogroup που αρχίζει σε λίγο η ελληνική πλευρά. Οι θεσμοί, απο την πλευρά τους, θα παρουσιάσουν το δικό τους έγγραφο, το οποίο παρουσιάζουν οι Financial Times, με τα σημεία στα οποία είναι εφικτή η συμφωνία, σύμφωνα με την δική τους εκτίμηση. Οπως δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στην "Κ", στο Eurogroup θα τεθούν επί τάπητος οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών. Ο δε κ. Τσίπρας αναμένεται να αντιμετωπίσει αρνητικό κλίμα και ασφυκτικές πιέσης στην αποψινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.


Σύμφωνα, πάντως, με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα εμμένει στις θέσεις της, "οι οποίες είχαν αναγνωριστεί ως βάση συζήτησης πρν απο λίγες μέρες". Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, "οι προτάσεις εξειδικεύτηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε."
Μια από τις αλλαγές είναι πως η Ελλάδα παίρνει πίσω την πρότασή της για τον ΦΠΑ στα νησιά.

"Οι προτάσεις μας αποτελούν μία άκρως ρεαλιστική προσέγγιση γιά άμεση συμφωνία, στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup" τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές. "Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση. Τώρα είναι η ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός..."
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, απο την πλευρά των δανειστών συντάσσεται ένα έγγραφο σχετικά με το τι είναι εφικτό να συμφωνηθεί με βάση την εκτίμηση των θεσμών (feasibility blueprint). Το έγγραφο αυτό πρόκειται να παρουσιαστεί στο Eurogroup, με στόχο να υπάρξει κείμενο εργασίας για τη συνεδρίαση και να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και τη χθεσινή δυσαρέσκεια υπουργών Οικονομικών, που δήλωσαν ότι βρέθηκαν στις Βρυξέλλες χωρίς αντικείμενο.

Σημειώνεται ότι το κείμενο αυτό δεν έχει ακόμη πάρει τελικό πράσινο φως από την ελληνική πλευρά αλλά αποτελεί εκτίμηση των θεσμών για το τι είναι εφικτό να συμφωνηθεί.
  • Παραχωρήσεις Κομισιόν
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση των θεσμών περιλαμβάνει ένα μείγμα από τα παρακάτω: μεταρρύθμιση του ΦΠΑ με στόχο έσοδα 1,8 % του ΑΕΠ, στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά μια πιο μετριοπαθή νομοθεσία που θα προβλέπεται να εφαρμοστεί αργότερα αλλά κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, σημεία ελάφρυνσης στη φορολογία των αγροτών και τρεις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων, που προέρχονται από το πακέτο που ήδη έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.
Οι χθεσινές διαβουλεύσεις ήταν μεν μαραθώνιες αλλά χωρίς αποτέλεσμα, καθώς η Αθήνα αιφνιδιάστηκε απο την αντιπρόταση των θεσμών και δήλωσε ότι εμμένει στις θέσεις της. Οι διαφορές παρέμεναν μεγάλες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και αυτής των θεσμών έως χθες το απόγευμα, γι’ αυτό άλλωστε και το έκτακτο Eurogroup διεκόπη σε λιγότερο από δύο ώρες για να συνεχιστεί σήμερα στις 14.00 ώρα Ελλάδας. Συγχρόνως, δόθηκε προθεσμία έως σήμερα το μεσημέρι να κατατεθεί η συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς (staff level agreement) μαζί με τη λίστα προαπαιτούμενων, που θα πρέπει να ψηφιστούν πρώτα από το ελληνικό Κοινοβούλιο και μετά (Δευτέρα έως Τρίτη) να ψηφιστεί η συμφωνία από τα υπόλοιπα τέσσερα κοινοβούλια των κρατών-μελών.
Στη μεσημεριανή εξάωρη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών, οι πληροφορίες που έχει η «Κ» κάνουν λόγο για πολύ έντονο κλίμα, με τον κ. Τσίπρα να διακόπτει συχνά προκειμένου να συμβουλευθεί τους συνεργάτες του. Συγχρόνως, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν σκλήρυνση της στάσης της κ. Λαγκάρντ, ενώ το Βερολίνο θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ την έγκριση της συμφωνίας από το ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου