Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Γ. Μπαμπινιώτης: «Δεν μπορώ να φανταστώ την ύπαρξή μας εκτός Ευρώπης»

  • Άρθρο-παρέμβαση του καθηγητή, πρώην πρύτανη και υπουργού Παιδείας
Γ. Μπαμπινιώτης: «Δεν μπορώ να φανταστώ την ύπαρξή μας εκτός Ευρώπης»
Ο καθηγητής κ. Γιώργος Μπαμπινιώτης σε στιγμιότυπο από την περίοδο που διετέλεσε υπουργός Παιδείας (ΑΠΕ/ΜΠΕ/ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ)
«Δίδασκα πάντοτε τους φοιτητές μου, υποστήριζα πάντοτε στις ομιλίες μου, έγραφα πάντοτε στα κείμενά μου ότι η Ευρώπη και ως ονομασία (η έχουσα "ευρείς ώπας", μεγάλα μάτια) και ως πολιτισμός και ως πολιτική οντότητα έχει εγγενή ιστορική και ιδρυτική σχέση με την Ελλάδα, τους Έλληνες και τον Ελληνισμό» αναφέρει σε άρθρο-παρέμβαση του για το θέμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής ο καθηγητής Γλωσσολογίας, πρώην πρύτανης και πρώην υπουργός Παιδείας κ. Γ. Μπαμπινιώτης.


«Αυτό μού υπαγορεύει συνειδησιακά ότι δεν μπορώ να φανταστώ - ούτε να ανεχθώ - ως ευρωπαίος πολίτης την πατρίδα μου, τα παιδιά μας, τη ζωή μας, την ταυτότητά μας, την ύπαρξή μας εκτός Ευρώπης - χωρίς να ωραιοποιώ ή να εξιδανικεύω την Ευρώπη και ιδίως τους πολιτικούς και τις πολιτικές της» αναφέρει στο σχετικό κείμενό του με το οποίο και τάσσεται υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

«Αυτή η συνείδηση "ευρωπαϊκής ιθαγένειας" με οδηγεί αναπόφευκτα - αναλαμβάνοντας και τις ευθύνες που έχουν οι πνευματικοί άνθρωποι και οι επιστήμονες τής χώρας και ανταποκρινόμενος στις προσδοκίες που έχουν οι συμπολίτες από τη στάση μας αυτές τις κρίσιμες ώρες - να δηλώσω ότι θα ψηφίσω να παραμείνει η χώρα μας στην Ευρώπη και στο ευρωπαϊκό νόμισμα. Θα ψηφίσω "ΝΑΙ" στο δημοψήφισμα» αναφέρει ο κ. Μπαμπινιώτης.

Κινητοποίηση απο πανεπιστημιακούς δασκάλους

«Η επιλογή της Ελλάδας εκτός Ευρώπης είναι καταστροφική» λένε από την πλευρά τους οι πανεπιστημιακοί της χώρας.

Η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ως «μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, η χώρα μας συνέβαλε στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και αποκόμισε σημαντικά οφέλη σε πολλούς τομείς μεταξύ των οποίων η Παιδεία, η Έρευνα και η Τεχνολογία, τομείς οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου μας».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «τις επόμενες ημέρες κρίνεται η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Την Κυριακή δεν ψηφίζουμε "ναι" ή "όχι" στα μνημόνια, "ναι" ή "όχι" στη λιτότητα. Ψηφίσαμε για αυτό στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και είδαμε το αποτέλεσμα. Την επόμενη Δευτέρα, αν υπερψηφιστεί το "όχι", δεν θα βελτιωθεί δια μαγείας η δυσμενής οικονομική κατάσταση της χώρας, ούτε θα διευρυνθεί η δημοκρατία στην Ευρώπη. Μπορεί όμως να επιδεινωθεί. Επειδή οι αδιευκρίνιστες εξελίξεις μετά από ενδεχόμενο "όχι" απειλούν ευθέως την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, και μεταξύ άλλων απειλούν άμεσα τη συμμετοχή των ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών φορέων στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας, η οποία διασφαλίζει
* τη διεθνή αναγνώριση των ελληνικών ακαδημαϊκών τίτλων
* τη σταδιοδρομία και την κινητικότητα των ελλήνων φοιτητών, καθηγητών και ερευνητών
* τη συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά δίκτυα και προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία και τα κοινοτικά προγράμματα
* τις δυνατότητες εργασιακής απασχόλησης των πτυχιούχων μας σε 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ θεωρεί ότι η επιλογή μιας Ελλάδας εκτός Ευρώπης είναι καταστροφική, οδηγεί τον εκπαιδευτικό και ερευνητικό ιστό της χώρας μας σε επιστημονικό και οικονομικό μαρασμό και την πλήρη απομόνωση, ακυρώνει τους αγώνες και τις θυσίες των προηγούμενων γενεών και υποθηκεύει το μέλλον της νέας γενιάς για τις επόμενες δεκαετίες.

Στις κρίσιμες ημέρες που ακολουθούν, όλοι μαζί, σε ένα κλίμα συναίνεσης, συνεννόησης και συνεργασίας, οφείλουμε να διασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, με τη σαφή και έμπρακτη αποδοκιμασία της καταστροφικής επιλογής του απομονωτισμού κατά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου» καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου