Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Τουσκ: «Όχι» στο αίτημα Τσίπρα για παράταση του προγράμματος

  • «Η πόρτα των διαπραγματεύσεων παραμένει πάντα ανοιχτή»
Τουσκ: «Όχι» στο αίτημα Τσίπρα για παράταση του προγράμματος

«Μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος, η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωζώνης, μπορεί πάντα να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τους εταίρους της, βάσει των κανόνων που έχουμε συνομολογήσει» - Στο κενό τα τηλεφωνήματα του πρωθυπουργού σε Γιούνκερ και Σουλτς -

Το νέο αίτημα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για παράταση του τρέχοντος προγρλαμματος, προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί με ομαλότητα στο δημοψήφισμα της προσεχούς Κυριακής, 5 Ιουλίου, αλλά και με ανοιχτές τράπεζες, απέρριψε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με απαντητική του επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει βάση, προκειμένου να χορηγηθεί στην ελληνική κυβέρνηση η παράταση που ζητάει.

Μετά το τέλος του προγράμματος, η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει βοήθεια από τους εταίρους, η πόρτα παραμένει ανοιχτή, αναφέρει η απαντητική επιστολή του κ. Τουσκ, που διέρρευσε στους Financial Times.
  • Η επιστολή Τουσκ στα ελληνικά
«Αγαπητέ πρωθυπουργέ,

Στην επιστολή σας στις 28 Ιουνίου 2015, ζητήσατε από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να επανεξετάσουν τις θέσεις τους σχετικά με την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για ένα μήνα μετά την ολοκλήρωσή του (στις 30 Ιουνίου 2015).

Θα πρέπει να τονίσω ότι, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 22 Ιουνίου, συμφωνήσαμε για τη διαδικασία που θα υπάρξει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών. Επιβεβαιώθηκε ότι η συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, βάσει του πλαισίου που συμφωνήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2015, ήταν προϋπόθεση για το Eurogroup προκειμένου να προχωρήσει στον σχεδιασμό ενός κατάλληλου πακέτου, στο οποίο θα περιλαμβάνονταν επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας και μέτρα που αφορούσαν το χρέος. Αυτή η προσέγγιση επιβεβαιώθηκε, εκ νέου, στη Σύνοδο Κορυφής στις 25-26 Ιουνίου. Το αίτημά σας για παράταση του προγράμματος θα πρέπει να εξετασθεί βάσει του παραπάνω συμφωνηθέντος πλαισίου.

Δυστυχώς, πριν από την έκτακτη σύνοδο του Eurogroup στις 27 Ιουνίου, η κυβέρνησή σας διέκοψε τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μίας αναλυτικής συμφωνίας. Επομένως, το Eurogroup δεν ήταν σε θέση να προχωρήσει σε μία απόφαση επέκτασης του προγράμματος μετά τις 30 Ιουνίου.

Μετά από συνομιλίες με τους ηγέτες, με δεδομένη την έλλειψη νέων στοιχείων, δεν βλέπω κανένα λόγο να καταστώ αντίθετος στις θέσεις που εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών στη σύνοδο της 27ης Ιουνίου.

Θα πρέπει, τέλος, να τονίσω ότι μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος, η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωζώνης, μπορεί πάντα να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τους εταίρους της, βάσει των κανόνων που έχουμε συνομολογήσει. Στην Ευρώπη, η πόρτα των διαπραγματεύσεων παραμένει πάντα ανοιχτή, υπό το πνεύμα της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας».

  • Στο κενό τα τηλεφωνήματα σε Γιούνκερ και Σουλτς
Στο κυριακάτικο διάγγελμά του, ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει ότι έστειλε εκ νέου το αίτημα παράτασης στους Ευρωπαίους αρχηγούς, καθώς, όπως υπογράμμισε, «είναι οι μόνοι που μπορούν να δώσουν τα εργαλεία στην ΕΚΤ».

Προκύπτει έτσι, σαφώς, ότι έπεσαν στο κενό οι τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. 

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους δύο κορυφαίους Ευρωπαίους παράγοντες να συμβάλουν, ώστε να παραταθεί το πρόγραμμα που αφορά στη ρευστότητα των τραπεζών, μέσω του ELA της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.  

Διαβάστε εδώ την επιστολή Τοyσκ στα αγγλικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου