Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Συνέχεια διαπραγματεύσεων υπό ασφυκτικά περιθώρια

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 25/06/2015

Λίγο πριν τις 2 π.μ. (ώρα Ελλάδος) έληξε χωρίς αποτέλεσμα η δεύτερη - μέσα στο ίδιο 24ωρό - συνάντησή του Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών κ. Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ, κ. Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ και κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ της Κομισιόν μαζί με τους κ. Κλάους Ρέγκλινγκ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και τον επικεφαλής του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ευρωπαίος αξιωματούχος  εξήγησε στην «Κ» ότι κατά την δίωρη συνάντηση που ξεκίνησε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης δεν υπήρξε πρόοδος, ενώ η ελληνική πλευρά σημείωνε μετά το τέλος της ότι «παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας». Τα τεχνικά κλιμάκια θα συναντηθούν την Πέμπτη στις 7 π.μ. ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί εκ νέου με τους επικεφαλής των θεσμών στις 10 π.μ. της ίδιας ημέρας.

«Σκληρή δουλειά για τις επόμενες ώρες» είχε προαναγγείλει ο κ. Ντάισελμπλουμ αμέσως μετά την διακοπή των εργασιών του Eurogoup νωρίτερα το βράδυ της Τετάρτης με στόχο την εξεύρεση λύσης μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης, ώστε στις 2 μ.μ. της ίδιας ημέρας να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους οι υπουργοί Οικονομικών.
Του Eurogroup της Τετάρτης προηγήθηκε η πρώτη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών το μεσημέρι της Τετάρτης, η οποία χαρακτηρίστηκε από Ευρωπαίους αξιωματούχους ως «δύσκολη», ενώ πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα είτε την Πέμπτη μετά τις εργασίες της προγραμματισμένης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. ή την Παρασκευή.
Το παρόν αδιέξοδο ξεκίνησε αργά το βράδυ της Τρίτης, λόγω των παρατηρήσεων στην ελληνική πρόταση που έστειλαν οι θεσμοί χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών, την ίδια στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός εξαπέλυε οργισμένη επίθεση εναντίον τους για «περίεργη στάση».
Δείτε και διαβάστε το χρονικό των τελευταίων κρίσιμων 24ώρων:
Ενημέρωση
είδος από :
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ποζάρουν για την οικογενειακή φωτογραφία στη Σύνοδο Κορυφής.
  Οριακή άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Σχεδόν αμετάβλητη έκλεισε η χρηματιστηριακή συνεδρίαση παρά τις πολλές εναλλαγές προσήμου του γενικού δείκτη στη διάρκεια των συναλλαγών. Η σημερινή διακοπή της συνεδρίασης του Eurogroup ανέστειλλε την αγοραστική διάθεση των επενδυτών οι οποίοι έδειξαν από το πρωί ότι πίστευαν σε μία τελική λύση. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Διαδήλωση κατά της λιτότητας πραγματοποιείται αυτήν την ώρα έξω από το κτίριο της Ευρωπαικής Επιτροπής, όπως μεταδίδει ο Guardian.
(Φωτογραφία από λογαριασμό στο twitter @dannyctkemp)
  ΥΠΟΙΚ: Στην ώρα τους θα καταβληθούν οι συντάξεις
Με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «αγώνα δρόμου» της Κυβέρνησης, προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ, οι αναπληρωτές υπουργοί Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης και Οικονομικών  Δημήτρης Μάρδας, σε κοινή τους δήλωση διαβεβαιώνουν ότι η καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ, αλλά και όλων των υπόλοιπων Ταμείων, θα πραγματοποιηθεί κανονικά και στην ώρα της. 
  Η επίσημη ανακοίνωση Ντάισελμπλουμ για το τι συνέβη στο Eurogroup
Οι θεσμοί μας ενημέρωσαν για τις έντονες διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Συμφωνήσαμε ότι θα κάνουν μία εκτίμηση των τελευταίων ελληνικών προτάσεων, επειδή έφτασαν αργά σήμερα, ακριβώς πριν από το Eurogroup.
Οι θεσμοί μας ενημέρωσαν ότι σε έναν αριθμό ζητημάτων παραμένει η απόσταση με τις ελληνικές αρχές. Εν τω μεταξύ η πόρτα είναι ακόμη ανοιχτή για τις ελληνικές αρχές να δεχθούν την πρόταση που έβαλαν στο τραπέζι οι θεσμοί.
Τώρα θα ενημερώσω τους ηγέτες για το τι συμβαίνει. Το Eurogroup θα συνεδριάσει πιθανότατα και πάλι το Σάββατο για να δει ποια είναι η κατάσταση.
  Σουλτς: Η Ελλάδα χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και μετά επενδύσεις μέσα στη χώρα για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας
  Σούλτς: Όλες οι προτάσεις είναι στο τραπέζι. Και αν δουλέψουμε με πραγματισμό και όχι ιδεολογία μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία
  Οι δηλώσεις Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ κατά την είσοδό τους στην Σύνοδο νωρίτερα σήμερα
Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος νωρίτερα στη Συνοδο Κορυφής.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.
Τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης έκλεισαν με μεικτά πρόσημα σήμερα, αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο.
  Ο οίκος Moody’s εκτιμά ότι ένα Grexit μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τις κυπριακές τράπεζες
Αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα του ενεργητικού και στις επιδόσεις των κυπριακών τραπεζών είναι δυνατόν να έχει μια ελληνική έξοδος από τη ζώνη του ευρώ, καθώς διάφορες κυπριακές επιχειρήσεις έχουν δραστηριότητες στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες των τραπεζών για βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους, εκτιμά σε έκθεση του ο οίκος Moody's.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στιγμιότυπα από την Σύνοδο Κορυφής
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
  Η ανταποκρίτρια της "Κ" στην Ουάσιγκτον μεταδίδει:
  Βαρουφάκης: Συμφωνήσαμε η συζήτηση να συνεχιστεί σήμερα και αύριο
Γ. Βαρουφάκης: «To Εurogroup είχε δύο κείμενα, των θεσμών και το ελληνικό, το οποιο ήταν προσαρμοσμένο στην τελευταία πρόταση των θεσμών που πήραμε αργά χθες.. Υπήρξε μέγαλη συζήτηση για τα δύο κέιμενα, συγκρίσεις ομοιότητες και διαφορές. Έγινε συζήτηση και για τα δύο κείμενα. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι αρκετοί συνάδελφοι διαφώνησαν και άσκησαν κριτική και στο κείμενο των εταίρων. Οπότε συμφωνήσαμε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα και αύριο με στόχο την σύγκλιση τόσο μεταξύ των κείμενων όσο και γενικότερα στο Eurogroup.»
  Δήλωση Βαρουφάκη μετά το Eurogroup
  Μέρκελ: Να επιτευχθεί συμφωνία πριν το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα
Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ είπε στους αρχηγούς των ευρωπαικών κομμάτων ότι πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα πριν το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.
  ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα πληρώσει την δόση της την Τρίτη
Tην πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα εξοφλήσει εγκαίρως την οφειλή της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση,  εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρυ Ράις, στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
  Αντ. Σαμαράς: Πολύ κακή συμφωνία ή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία το δίλημμα για την Ελλάδα
«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πλέον το δίλημμα ανάμεσα σε μια πολύ κακή συμφωνία και μια χρεοκοπία ανεξέλεγκτη!», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε: «Βρίσκομαι εδώ και διεμήνυσα στους Πρωθυπουργούς και Ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος,  πως το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτο». Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Ντάισελμπλουμ: Η πόρτα είναι ακόμη ανοιχτή για τους Ελληνες να δεχθούν τις προτάσεις των πιστωτών - Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ πρόκειται να ενημερώσει, σύμφωνα με πληροφορίες τους ηγέτες της Ε.Ε για την πορεία των συζητήσεων.
  ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας υπέγραψε πρόταση μνημονιακών μέτρων 8 δις ευρώ
Η ΝΔ απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι ο κ. Τσίπρας υπέγραψε τελικά ο ίδιος πρόταση μνημονιακών μέτρων 8 δις ευρώ.
"Εάν το αποτέλεσμα αυτό ευχαριστεί τον ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται να μοιραστεί τη "δόξα" με κανέναν άλλον. Εάν όμως υποπτεύεται ότι τα έχουν κάνει μούσκεμα, καλό είναι τέτοιες ώρες να προσέχουν περισσότερο το λόγια τους", αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Αδιέξοδο στο Eurogroup, τερματίστηκε η συνεδρίαση
Αδιέξοδο στο Eurogroup. Τερματίζεται η συνεδρίαση. Το Eurogroup θα είναι σε ετοιμότητα νέας συνεδρίασης το Σαββατοκύριακο για να εξετάσει δεδομένα είτε μιας συμφνίας staff level agreement εάν προκύψει είτε μιας μη συμφωνίας εάν κάτι τέτοιο οριστικοποιηθεί. Με επιφύλαξη τυχών άλλων αποφάσεων από αρχηγούς.
  VIDEO: Η δήλωση Τσίπρα
  Τσίπρας: Είμαι πεπεισμένος οτι θα καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό
«Η ευρωπαϊκή ιστορία είναι γεμάτη, διαφωνίες, διαπραγματεύσεις και στο τέλος συμβιβασμούς. Μετά τις συνολικές προτάσεις ελληνικές προτάσεις είμαι πεπεισμένος οτι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό, προκειμένου η Ελλάδα και η Ευρωζώνη να ξεπεράσουν την κρίση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εισερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
  Ολάντ: Εφικτή και αναγκαία μια συμφωνία
Μια συμφωνία για την Ελλάδα είναι εφικτή και αναγκαία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, προειδοποιώντας ωστόσο ότι δεν απομένει πολύς χρόνος.
  Διεκόπη η συνεδρίαση του Eurogroup
  Μέρκελ: Η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προς τα πίσω
Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δεν φαίνεται να συμμερίζεται την αισιοδοξία του Τουσκ ότι τελικά οι διαπραγματεύσεις θα έχουν αίσιο τέλος. Οπως δήλωσε κατά την άφιξή της στη Σύνοδο Κορυφής, «η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προς τα πίσω σε συγκεκριμένα θέματα» ωστόσο, πρόσθεσε πως εναπόκειται στους υπουργούς Οικονομικών να αποφασίσουν στη διάρκεια του σημερινού Eurogroup.
Υπουργοί της ευρωζώνης ζήτησαν από την Ελλάδα να επιστρέψει με καλύτερη προτάση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ευρωπαίων αξιωματούχων που επικαλείται το Bloomberg,δεν υπάρχει κανένα σημάδι για συμφωνία μετά από δύο ώρες συζήτησης επί της τελευταίας πρότασης που κατέθεσαν οι πιστωτές.
  Τουσκ: Εχω προαίσθημα ότι θα έχουμε αίσιον τέλος
Αίσιον τέλος προβλέπει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με ανάρτησή του στο Twitter. "Εχουμε ακόμα πολλές ώρες δουλειά αλλά έχω προαίσθημα ότι αντίθετα με τις τραγωδίες του Σοφοκλή, θα έχουμε αίσιον τέλος..."
  Βάιντμαν: «Καμία χρηματοδότηση-γέφυρα από το ευρωσύστημα για την Ελλάδα»
«Πρέπει να είναι σαφές προς όλους τους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις ότι το ευρωσύστημα δεν επιτρέπεται να διαθέσει καμία χρηματοδότηση-γέφυρα για την Ελλάδα, ακόμη και αν υποθέσουμε ότι θα αποδεσμευθούν αργότερα χρήματα προς τη χώρα», δήλωσε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν αναφερόμενος στους κανόνες λειτουργίας της ΕΚΤ.
Μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στην Φρανκφούρτη, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης άσκησε κριτική και για το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες αγοράζουν, με τα δάνεια βοήθειας, βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα. Αυτό, προειδοποίησε, προκαλεί κίνδυνο «κρατικής χρηματοδότησης», η οποία απαγορεύεται.
Ο κ. Βάιντμαν σημείωσε ακόμη ότι τα έκτακτα δάνεια της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η μοναδική πηγή χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες, και αυτό δίνει τροφή στην αμφισβήτηση για τη σταθερότητά τους, παρέπεμψε δε στις αρχές της Νομισματικής Ένωσης, τονίζοντας ότι ο σεβασμός τους «δεν αποτελεί δογματικό γερμανικό στρουθοκαμηλισμό», αλλά προϋπόθεση για την ευημερία στην Ευρωζώνη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Εθνική Τράπεζα Ελβετίας: Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ
Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) αναμένει σημαντική αναταραχή στις αγορές στην περίπτωση που η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας.
Η αποτυχία της Ελλάδας να επιτύχει συμφωνία με τους πιστωτές ενδεχομένως θα εντείνει τις εισροές προς το ελβετικό νόμισμα και θα οδηγήσει σε περισσότερες κινήσεις από την SNB, που έχει προσπαθήσει να αποδυναμώσει το φράγκο μέσω αρνητικών επιτοκίων και χρεώσεων στις καταθέσεις σε ελβετικό νόμισμα.
«Η ελληνική κατάσταση επιβαρύνει τις χρηματοοικονομικές αγορές. Η αβεβαιότητα που συνδέεται με την Ελλάδα σημαίνει ότι το ελβετικό φράγκο παραμένει ένα ασφαλές καταφύγιο» είπε ο πρόεδρος της SNB Τόμας Τζόρνταν σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ελβετική βιομηχανία ρολογιού στη Λωζάνη.
«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ. Εάν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ, θα έπρεπε κανείς να περιμένει αναταραχή στις αγορές» δήλωσε.
«Είναι πολύ δύσκολο να το προβλέψει κανείς… Η SNB παρακολουθεί πολύ στενά».
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έφτασε και αυτός νωρίτερα σήμερα στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.
Ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ ανάρτησε πριν λίγο στο Twitter τις θέσεις των υπουργών στο Eurogroup. 
  Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημέρωσε ο πρωθυπουργός, μεταδίδει ο Γιώργος Τερζής
Για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ενημέρωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, σε επικοινωνία που είχε πριν από λίγο μαζί του. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Κ" ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την αμμέριστη συμπαράστασή του στις διαπραγματευτικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.
Ωρες αγωνίας στις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός κατά τη σημερινή συνάντησή του με τους επικεφαλής των θεσμών.
  Στη συνεδρίαση που ξεκίνησε πριν λίγο
Το αδιαχώρητο στις Βρυξέλλες με καθυστερήσεις στη μετακίνηση και ισχυρά μέτρα ασφαλείας ενόψει της Συνόδου Κορυφής το απόγευμα:
Οι τελευταίες δηλώσεις πριν το Eurogroup κατά την είσοδο του Ευρωπαίου επιτρόπου Μοσκοβισί
  Ξεκίνησε το Eurogroup
  ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δεν έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με το κείμενο των θεσμών
Η ελληνική πλευρά δεν έχει συμφωνήσει με το κείμενο που κατέθεσαν οι θεσμοί στο Eurogroup, δήλωσε προσερχόμενος για την συνεδρίαση ο Πρόεδρος της ευρωομάδας, Γερουν Ντάισελμπλουμ.
«Θα παρουσιάσουμε στους υπουργούς τα έγγραφα που συνέταξαν από κοινού οι θεσμοί. Δεν έχουμε συμφωνία της ελληνικής πλευράς ακόμη», ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ. «Θα ήθελα να ακούσω μέσα στη συνεδρίαση την ελληνική πλευρά να πει με ποιά σημεία συμφωνεί και με ποιά όχι και «θα ξεκινήσουμε από εκεί», πρόσθεσε. Ερωτηθείς, τέλος, τί αναμένει από την αποψινή συνεδρίαση απάντησε: «Σκληρή δουλειά».
  Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Μια πρόταση θα συζητήσουμε - δεν είναι μεγάλες οι διαφορές
Για πρώτη φορά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ λέει ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές, αλλά σημειώνει ότι θα συζητηθεί μία και όχι δύο προτάσεις στο Eurogroup.
Ο κ. Σόιμπλε μάλιστα τόνισε ότι δεν είναι αισιόδοξος για συμφωνία, ενώ επεσήμανε πως η ελληνική πλευρά «μάλλον έκανε βήματα προς τα πίσω».
  Χωρίς δηλώσεις μπήκε στο Eurogroup ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ
Ο Σωτήρης Νίκας διάβασε τη νέα πρόταση των θεσμών και μεταδίδει:


Μία άλλη διαφορά σε σχέση με την χθεσινή πρόταση των θεσμών, είναι ότι πλέον αποδέχονται τα έσοδα απο την φορολόγηση του ηλεκτρονικού τζόγου και την έκδοση αδειών 4G και 5G. Επίσης, σύμφωνα με τη νέα πρόταση που παρουσιάζουν οι  FT, οι θεσμοί προτείνουν η κατάργηση του ΕΚΑΣ να γίνει μέχρι το τέλος του 2019 και όχι μέχρι το τέλος του 2017.

Πέραν αυτών, η σημερινή πρόταση είναι πολύ πιό αναλυτική και περιλαμβάνει περισσότερους τομείς, όπως οι δράσεις στη φορολογική διοίκηση, στον τραπεζικό τομέα και στις αποκρατικοποιήσεις. Να σημειωθεί ότι στο θέμα των εργασιακών οι δανειστές αποδέχονται τη συμμετοχή του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις αλλά ζητούν να μην γίνει καμία κίνηση στο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων πριν το τέλος του 2015 και σε κάθε περίπτωση να μην γίνουν αλλαγές χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.
  Σόιμπλε: η Αθήνα δεν έκανε πολλά για να υπάρξει βελτίωση
  Σόιμπλε: δεν είναι μεγάλες οι διαφορές, αλλά θα εξεταστεί μία μόνο πρόταση
  ​Ο Σωτήρης Νίκας μεταδίδει για την πρόταση των θεσμών:
Ο Σωτήρης Νίκας μεταδίδει για την πρόταση των θεσμών: Νέα πρόταση για να επέλθει συμφωνία κατέθεσαν οι θεσμοί στην οποία υπάρχουν κάποιες υποχωρήσεις απο την πλευρά αλλά καθίστανται σαφείς και οι απαιτήσεις τους. Σύμφωνα με την πρόταση, είναι ξεκάθαρο ότι σε συντελεστή ΦΠΑ 23% θα συμπεριλαμβάνονται τα ξενοδοχεία και η εστίαση, ενώ στον συντελεστή 13% θα εναταχθούν "τα βασικά τρόφιμα", όπως ζητούσε η Ελλάδα και όχι τα "μη μεταποιημένα", όπως ήταν η χθεσινή πρόταση των δανειστών. Επίσης στο 13% θα είναι η ενέργεια και το νερό, ενώ στο 6% τα φάρμακα, τα βιβλία και τα θέατρα. Μάλιστα, οι θεσμοί αναφέρουν ότι το καθεστώς θα επανεξεταστεί στο τέλος του 2016, εφ όσον υπάρχουν έσοδα απο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ. Σε κάθε περίπτωση όμως η επανεξέταση του καθεστώτος θα γίνει σε συνεργασία με τους θεσμούς.
  FT: Η πρόταση των θεσμών
Οι Financial Times μόλις δημοσιοποίησαν την πρόταση που θα υποβάλουν οι θεσμοί στο Eurogroup. Διαβάστε περισσότερα εδώ και βρείτε ολόκληρο το κείμενο της πρότασης εδώ.



  Γιούνκερ: αρχίσαμε σήμερα με το θέμα της Ελλάδος, ελπίζω και εγώ και ο κ. Σούλτς ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν
  Ελένη Βαρβιτσιώτη από Βρυξέλλες: Τι θα παρουσιαστεί στο Eurogroup
Το Eurogroup θα αρχίσει χωρίς staff level agreement και λίστα με προαπαιτούμενα που είχε ζητηθεία από την ελληνική κυβέρνηση.
Οι θεσμοί θα παρουσιάσουν την πρότασή τους, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει την πρότασή της Δευτέρα, χωρίς την παραχώρηση που είχε κάνει προς τους θεσμούς για το ΦΠΑ στα νησιά.
Σύμφωνα με πηγές υπάρχουν ήδη αντιδράσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να μεταφερθεί ούτε στο Eurogroup, ούτε στην Σύνοδο Κορυφής.
Διαβάστε περισσότερα από την Ελένη Βαρβιτσιώτη στις Βρυξέλλες και την Δώρα Αντωνίου στην Αθήνα εδώ.
  Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της»
Εξαιρετικά αυστηρές προειδοποιήσεις κατά την είσοδό του για τις εγασίες του Eurogroup, από τον Αυστριακό ΥΠΟΙΚ Schelling.
«Αν το έγγραφο δεν γίνει αποδεκτό στο Eurogroup θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις»
«Η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη από λεπτό σε λεπτό»
«Δεν μπορούμε να βρισκόμαστε συνεχώς σε μία πίεση, επειδή οι Έλληνες δεν μπορούν να προχωρήσουν»
«Το ΔΝΤ είπε ότι τα μέτρα που έχουν προταθεί δεν είναι αναπτυξιακά, μόνο φορολογικά»
«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της»
«Με εκπλήσσει η άνεση με την οποία η κυβέρνηση παίζει το μέλλον της χώρα της»

Η έξοδος του Αλέξη Τσίπρα από το κτίριο της Κομισιόν
  Δώρα Αντωνίου στην Αθήνα με πληροφορίες για την ελληνική στάση στο Eurogroup
Πηγες του Μαξίμου αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά παρέμεινε σταθερή στις προτάσεις της, οι οποίες είχαν αναγνωριστεί ως βάση συζήτησης πριν από λίγες ημέρες.
Οι προτάσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξειδικεύτηκαν και θα κατατεθούν στα θεσμικά όργανα της Ένωσης.
Η ελληνική κυβέρνηση, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι πηγές του Μαξίμου, «έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση. Τώρα είναι η ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός», σημείωσαν οι ίδιες πηγές.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου