Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Οι ανταποκριτές «μένουν Ελλάδα»

ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 26/06/2015
 Ο Γερμανός ανταποκριτής του ZDF, Alexander von Sobeck, στην ταράτσα του ξενοδοχείου Plaza, έτοιμος για το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων από την Αθήνα.
Ο Γερμανός ανταποκριτής του ZDF, Alexander von Sobeck, στην ταράτσα του ξενοδοχείου Plaza, έτοιμος για το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων από την Αθήνα.

«Τώρα; Μα τώρα;». Στις 2 η ώρα το μεσημέρι χθες, όλα ήταν έτοιμα στο δωμάτιο του 8ου ορόφου του ξενοδοχείου «Πλάζα» στο Σύνταγμα για τη σύνδεση με τα στούντιο της Τουρκίας και της Γερμανίας. Ενας Ελληνας δημοσιογράφος που συνεργάζεται με το τουρκικό TRT και ο Γερμανός ανταποκριτής του ZDF στην Αθήνα βρίσκονταν ήδη στη βεράντα απέναντι από τις κάμερες και περίμεναν το σήμα από τους παρουσιαστές για να δώσουν το ρεπορτάζ, όταν μια καμαριέρα του ξενοδοχείου εισέβαλε στο δωμάτιο με την ηλεκτρική σκούπα.
Τέτοιος ήταν ο θόρυβος, που δεν άκουσε αμέσως τις διαμαρτυρίες του επικεφαλής του συνεργείου, του Ελληνα τεχνικού που βρίσκεται αγκυροβολημένος τις τελευταίες ημέρες στον χώρο, εξυπηρετώντας τα λινκ των τουρκικών καναλιών. «Μπορείτε να έρθετε αργότερα; ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ ΑΡΓΟΤΕΡΑ;», είπε στην κυρία που σκούπιζε τη μοκέτα αμέριμνη. «Με συγχωρείτε, δεν ήξερα, δεν μου είπατε τίποτα», απάντησε εκείνη όταν κάποια στιγμή αντιλήφθηκε τον πανικό. «Εμάς μας συγχωρείτε, αλλά –τα βλέπετε– γίνεται χαμός εδώ».
Την ίδια στιγμή, στη βεράντα, ο δημοσιογράφος που έδινε ανταπόκριση στο τουρκικό δίκτυο διαμαρτυρόταν στον καμεραμάν. «Εγώ πιο πίσω δεν πάω, τέλος». Βρισκόταν ήδη σκαρφαλωμένος σε μια αυτοσχέδια εξέδρα στη γωνία του μπαλκονιού με θέα το Κοινοβούλιο. Το κάγκελο του έφτανε στο ύψος του γονάτου. «Λίγο να φυσήξει, έφυγα κάτω», εξηγούσε στον τεχνικό, που είχε εντολές από Τουρκία για καλύτερο πλάνο.

Τελικά, η διαπραγμάτευση έληξε με συμβιβασμό στο ζουμ. Στο δωμάτιο, η τηλεόραση παίζει τις δηλώσεις Γιουνκέρ και Σουλτς λίγο πριν από την έναρξη του Eurogroup. Ο Alexander von Sobeck, διευθυντής του γραφείου του ZDF στη Ρώμη, κοιτάζει την οθόνη με ενδιαφέρον – αλλά και απορία: υπάρχει ζωντανή διερμηνεία στα ελληνικά. Ο Von Sobeck παρακολουθεί το ελληνικό δημοσιογραφικό story από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου. «Και όπως όλοι, έχω βαρεθεί», μας λέει. «Ελπίζω σε λύση για την Ελλάδα, για την Ευρώπη, αλλά και για εμάς». Με τη διαπραγμάτευση ακόμη στον αέρα, δεν γνωρίζει πότε θα επιστρέψει στη βάση του, τη Ρώμη. «Αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται στις Βρυξέλλες και στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Με άλλα λόγια, η ζωή μου εξαρτάται από το εάν θα πληρώσετε τη δόση στο τέλος του μήνα», συνεχίζει καλώντας το ασανσέρ. Γρήγορο γεύμα με συναδέλφους και επιστροφή στο ρεπορτάζ. Μοιάζει όντως κουρασμένος, οπότε καταπνίγω την παρόρμηση να τον ρωτήσω με απόγνωση «τι μαθαίνετε; Tι λένε στο ZDF;».

Η Eva Wiessing είναι οικονομική συντάκτρια της ολλανδικής κρατικής τηλεόρασης (NOS), αλλά από το 2010 πατρίδα της είναι και η Αθήνα. «Τώρα είμαι εδώ από την περασμένη Τετάρτη, αλλά είναι χρόνια που έρχομαι στην Ελλάδα για να καλύψω τα θέματα της κρίσης. Δεν ξέρω εάν τώρα έχει νόημα να επιστρέψω στην Ολλανδία για το Σαββατοκύριακο, για να δω λίγο την οικογένειά μου, ή να παραμείνω εδώ για να καλύψω τις εξελίξεις της ερχόμενης εβδομάδας (σ.σ. όταν μιλήσαμε δεν είχε ακόμη ανακοινωθεί η νέα αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup)». Την εντοπίσαμε στο ξενοδοχείο της όπου ξεκουραζόταν προτού ξαναβρεθεί στις επάλξεις για τα απογευματινά και βραδινά δελτία. Είμαστε, φυσικά, πρώτο θέμα. «Δεν ξέρω τι θα γίνει, είμαι στην ίδια φάση αβεβαιότητας όπως κι εσείς. Είναι στιγμές που πιστεύω ότι στις Βρυξέλλες θα βρεθεί λύση και άλλες που όχι. Αυτή τη στιγμή (σ.σ. τονίζει το “αυτή”) ο ανταποκριτής μας στις Βρυξέλλες δεν είναι αισιόδοξος, αλλά στην πολιτική τα πάντα μπορούν να συμβούν, ποτέ δεν ξέρεις».

Με εμπειρία πέντε χρόνων, είναι σε θέση να εντοπίζει τις διαφορές στην ατμόσφαιρα, το κλίμα στην κοινωνία. «Αυτή τη φορά βρήκα τους Ελληνες πιο ανήσυχους, αλλά από την άλλη οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η ζωή θα συνεχιστεί όπως και να ’χει. Είναι πάρα πολύ “ελληνική” αυτή η στάση», λέει στην «Κ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου