Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Βενιζέλος: Αυτοκτονική επιλογή το δημοψήφισμα

Χρήστος Μπόκας, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 27/06/2015
Βενιζέλος: Αυτοκτονική επιλογή το δημοψήφισμα

«Η θέση μας δεν είναι "ναι" στις θέσεις των δανειστών, λέμε "ναι" στην Ευρώπη και το ευρώ και "ναι" στους δικούς μας εθνικούς όρους» - «Ο Τσίπρας διεκδικεί τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου»

Σφοδρή επίθεση με ισχυρές προειδοποιήσεις εξαπέλυσε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος προς την κυβέρνηση αναφορικά με την επιλογή της να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

«Νομίζει η κυβέρνηση πως πήρε μια ιδιοφυή πρωτοβουλία παγιδεύοντας την αντιπολίτευση. Στην πραγματικότητα πήρε μια πρωτοβουλία για την κομματική της συνοχή χωρίς να υπολογίζει την προσβολή του εθνικού συμφέροντος» είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να προσθέσει «Όμως οι παγίδες οδηγούν ορισμένες φορές σε αυτοπαγίδευση. Όμως η αυτοπαγίδευση υπονομεύει το εθνικό συμφέρον».



Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως το ΠΑΣΟΚ «καταψηφίζει την πρόταση της κυβέρνησης - εάν γίνει το εξ υφαρπαγής δημοψήφισμα - που συνιστά θεσμική εκτροπή. Δεν θα απαντήσουμε στο ερώτημα που εκβιαστικά θέτει η κυβέρνηση. Το δικό μας «ναι» δεν είναι το κείμενο των πιστωτών που κατάφερε ο Τσίπρας να επιτύχει. Δεν λέμε ναι στην πρόταση των πιστωτών, αλλά ναι στο ευρώ. Να υπάρξει μια κυβέρνηση που εκφράζει την κοινωνία για εθνική και ουσιαστική διαπραγμάτευση».

Προειδοποίησε πως «το όχι της κυβέρνησης είναι όχι στην Ευρώπη και στο ευρώ. Εμείς απευθυνόμαστε με τους δικούς μας εθνικούς αληθινούς όρους. Η ευθύνη που αναλαμβάνει ο κ. Τσίπρας είναι εντυπωσιακά μεγάλη. Ελπίζω να έχουν επίγνωση τι κάνουν».

Υποστήριξε ότι τους πέντε μήνες η κυβέρνηση κατάφερε «να στριμώξει την χώρα με την πλάτη στον τοίχο. Να προτείνει πρόγραμμα 8 δισ. ευρώ και αφού το έκανε έρχεται εδώ να αποκαλύψει την πραγματική της ατζέντα που είναι εξόδου από το ευρώ και αδιαφορίας για την ασύντακτη χρεοκοπία και την απώλεια εθνικών κεκτημένων. Καλεί τον λαό να στηρίξει το λόμπι της δραχμής; Να αποδεχθεί την πτώχευση; Την επιστροφή στο 1949; Δυστυχώς, τώρα αποκτούν νόημα οι παλινωδίες των πέντε μηνών». Εκτίμησε δε πως οι χειρισμοί της κυβέρνησης οδηγεί σε μνημόνιο 2+ και στο βάθος νέο μνημόνιο 3.

«Δυστυχώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα ξεπεράσουν τα 50 δις ευρώ» είπε και πρόσθεσε «έχω αναφερθεί στο e-mail Χαρδούβελη. Η διαφορά είναι πως το κόστος του χαμένου 5μήνου είναι ανυπολόγιστα μεγάλο. Η χώρα κινδυνεύει να γυρίσει στην ύφεση. Κινδυνεύουμε να πάμε σε μέτρα του 2012. Πιστεύετε πως αν απορριφθούν οι προτάσεις των πιστωτών που είναι οι προτάσεις της κυβέρνησης  θα κερδίσει ο πολίτης; Αν πει ένα υπερήφανο όχι δεν θα έχει φορολόγηση, ΕΝΦΙΑ; Τι θα συμβεί; Επενδύσεις; Ανάπτυξη; Θέσεις εργασίας; Τι είναι αυτό που θα επιφέρει το όχι;  Στην καλύτερη περίπτωση θα επιφέρει την επανέναρξη μιας συζήτησης που θα πάμε ταπεινωμένοι να κάνουμε ξανά διαπραγμάτευση».

Εξήγησε ότι την ώρα που η Βουλή συζητά σε «κλίμα εθνικολαϊκιστικής έξαρσης καθώς η κυβέρνηση θεωρεί πως με το δημοψήφισμα θα ανατρέψει τις ευρωπαϊκά δεδομένα, ο πολίτης παρακολουθεί τα γεγονότα στις Βρυξέλλες.  Παρακολουθεί την ρητορική της αίθουσας αυτής και παράλληλα ακούει ότι το Eurogroup έχει απορρίψει το αίτημα για παράταση του προγράμματος ώστε να είναι εφικτή η συνέχιση της στήριξης του τραπεζικού συστήματος και κατ επέκταση να έχει νόημα η συζήτηση δηλαδή να επιτευχθεί καλύτερη συμφωνία».

«Παρακολουθώ την βεβιασμένη προσπάθεια του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να δείξει ότι όλα κυλούν με σχέδιο και στο τέλος θα πετύχει κάτι καλύτερο. Από τι; Από τις προτάσεις των πιστωτών που πλέον δεν ισχύουν; Από το σχέδιο των πιστωτών που είναι κατά σχεδόν 90% ίδιο με το δικό σας;» αναρωτήθηκε για να συνεχίσει «Τι λέει στον πολίτη ο κ. Τσίπρας; Τον καλεί να πει όχι στις προτάσεις της τρόικας; Και μετά θα γίνει τι;  Ο ίδιος δέχεται το 90% των προτάσεων που ζητάει να απορριφθούν!».

«Αν πει όχι ο λαός τι θα λέει ο ίδιος μετά; Ότι θα είναι σταθερό το τραπεζικό σύστημα; Οι μισθοί θα μείνουν αλώβητοι; Δεν θα υπάρχει ο ΕΝΦΙΑ;» πρόσθεσε: «Τι πρέπει να περιμένει ο λαός αποδεχόμενος την πρόταση της κυβέρνησης;».

Μίλησε ακόμα και για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη λέγοντας «ο υπουργός Οικονομικών λέει ότι καταφύγαμε στο δημοψήφισμα γιατί η πρόταση δεν μπορούσε να γίνει δεκτή από τους βουλευτές μας. Και λέει το αμίμητο ότι αν μέχρι την Κυριακή αλλάξει η στάση των πιστωτών θα αλλάξει και η στάση της κυβέρνησης και το «όχι» θα γίνει «ναι». Πρόκειται για μια κινητή εορτή πάνω στην οποία η κυβέρνηση οικοδομεί εθνική στρατηγική της;».
«Υπάρχει αυτό που στην ψυχιατρική ονομάζεται déjà vu. Εγώ το έχω ξαναδεί» είπε για να αναφερθεί στην περίοδο των Καννών: «Δεν ξέρω γιατί έχει διαμορφωθεί η άποψη ότι δεν το ήθελαν οι εταίροι εκείνο το δημοψήφισμα. Μας είπαν να το κάνετε και αμέσως με το μόνο πραγματικό ερώτημα «ναι ή όχι στο ευρώ».

Είπε ότι «ο κ. Τσίπρας διεκδικεί τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου ως λευκός πρωθυπουργός. Λέει «όχι» στην πρόταση αλλά θα σεβαστεί το αποτέλεσμα. Τον ρόλο Ποντίου Πιλάτου τον διεκδικούν και οι έξω.  Αυτή την στιγμή το μεγάλο ερώτημα δεν είναι τι θα γίνει την Κυριακή 5 Ιουλίου αλλά την Δευτέρα που ξημερώνει μεθαύριο. Πώς θα λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα και αν θα επικρατεί στην ελληνική κοινωνία αίσθημα φόβου και αν μόνοι μας θα έχουμε ρίξει τον κάδο που έχουν συγκεντρωθεί οι θυσίες του λαού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου