Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Νύχτα εξελίξεων και αποφάσεων

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 30.06.2015 : 17:58 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ, ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Η επανάληψη της συνεδρίασης του Eurogroup, με επίκεντρο τη συζήτηση για την Ελλάδα και το ενδεχόμενο συμφωνίας επί ενός νέου προγράμματος, προδιαγράφει μακρά νύχτα για την κυβέρνηση, αλλά και εξελίξεις τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Η Αθήνα καλείται να αποφασίσει σχετικά με το δημοψήφισμα της Κυριακής, καθώς οι εταίροι έχουν διαμηνύσει ότι με το δημοψήφισμα να ισχύει και με δηλωμένη θέση της κυβέρνησης υπέρ του «όχι» δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία. Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας δέχεται τις εισηγήσεις των συνεργατών του, συχνά αντικρουόμενες, καθώς μεταξύ των υπουργών παραμένουν διαφωνίες για τους χειρισμούς έναντι των εταίρων, με υπερασπιστές τόσο της προσπάθειας να κλείσει η συμφωνία το ταχύτερο, αλλά και άλλους που πιστεύουν ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η σκληρή γραμμή της σύγκρουσης.


Υπέρ της επίτευξης συμφωνίας τάχθηκε δημόσια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Γιάννης Δραγασάκης. Την ίδια στιγμή, κλιμακώνεται η αντικειμενική πίεση που ασκείται προς την κυβέρνηση από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά και την καθημερινότητα των πολιτών με τις τράπεζες κλειστές.

Επί των κρίσιμων ζητημάτων των υποχωρήσεων για την επίτευξη συμφωνίας, της διενέργειας και υπό ποίους όρους του δημοψηφίσματος, για το οποίο ο κ. Δραγασάκης είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να μην διεξαχθεί τελικά, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο άμεσα, ενώ ο πρωθυπουργός θα πρέπει να διαχειρισθεί και πιθανές αντιδράσεις σε μια απόφαση για αλλαγή γραμμής. Ολα αυτά, βεβαίως, υπό το πρίσμα ότι οι κινήσεις της Αθήνας κατά τις τελευταίες ώρες έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο και δεν αποτελούν τακτικό ελιγμό για να μην κυριαρχήσει, στην τελική ευθεία προς το δημοψήφισμα, το κλίμα ότι η χώρα μετά την εκπνοή της παράτασης του προγράμματος, βρίσκεται στο απόλυτο κενό.
  • Διετές πρόγραμμα 30 δισ. ευρώ με σκληρούς όρους ζήτησε ο Βαρουφάκης στο Eurogroup
Κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης ζήτησε ένα τρίτο μνημόνιο, ένα διετές πρόγραμμα δηλαδή που θα περιλαμβάνει 30 δισ. χρηματοδότηση και σκληρούς όρους. Ο  κ. Βαρουφάκης δεσμεύτηκε στους υπουργούς Οικονομικών ότι στο Εurogroup της Τετάρτης θα προσέλθει με μία επιστολή που θα έχει τα συγκεκριμένα μέτρα στα οποία δεσμεύεται η ελληνική κυβέρνηση και τα οποία θα βασίζονται στις προτάσεις των θεσμών.
Οι ελληνικές προτάσεις βασίζονται στις προτάσεις των θεσμών και τις προσεγγίζουν, δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια του αυριανού Eurogroup θα έχει και την συγκεκριμένη επιστολή , όπως επεσήμανε. Στο νέο αυτό μνημόνιο δεν συζητήθηκε κατά πόσον θα συμμετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) .
Για να γίνει δεκτό το αίτημα της Ελλάδας για νέο πρόγραμμα έγινε ξεκάθαρο ότι πρέπει να τηρηθούν οι τυπικές διαδικασίες από την αρχή καθώς το πρόγραμμα που βρισκόμαστε τώρα θεωρείται λήξαν. Το πρώτο βήμα είναι η εξέταση του κατά πόσο η Ελλάδα χρειάζεται αλλά και προκρίνεται για καινούργιο πρόγραμμα (elegibility).  Αν οι υπουργοί συμφωνήσουν στο ότι η Ελλάδα χρειάζεται τρίτο πρόγραμμα, τότε η απόφαση αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί από κοινοβούλια, όπως το γερμανικό. Ακολούθως, και μετά την επικύρωση από τα κοινοβούλια, θα ακολουθήσουν οι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις και δεύτερη επικύρωση από τα κοινοβούλια των κρατών μελών.

Το δεύτερο αίτημα της ελληνικής πλευράς ήταν η αναδιάρθρωση του χρέους για το οποίο ελέχθη ότι θα είναι δύσκολο να γίνει κάτι άμεσα. Το τρίτο αίτημα που αφορούσε στην παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για μερικές μέρες θεωρήθηκε άνευ αντικειμένου καθώς το πρόγραμμα είναι πλέον λήξαν (δεν προλαβαίνει να παραταθεί περνώντας από κοινοβούλια μέσα στις επόμενες ώρες.). Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι τελευταία ευκαιρία για μια τέτοια παράταση ήταν το Eurogroup του Σαββάτου.

Τέλος, παρόλο που δεν έγινε εκτενής συζήτηση κατά τη διάρκεια το Eurogroup, ενδεικτικό του κλίματος  που υπάρχει είναι ότι κατά την διάρκεια Euroworking Group που προηγήθηκε τέθηκε το πολιτικό ζήτημα για ένα τέτοιο νέο μνημόνιο καθώς τα κράτη μέλη δεν θεωρούν ότι υπάρχει πολιτική δέσμευση από την κυβέρνηση να εφαρμόσει κάτι τέτοιο από την στιγμή που έχει ήδη απορρίψει το πρόγραμμα. Τα μέλη του Euroworking  Group ζήτησαν για πολιτκή δέσμευση από την ελληνική πλευρά.
Νωρίτερα, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες είπαν στην «Κ» ότι εκλαμβάνουν ως κίνηση ελιγμού από την Αθήνα την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για ένα διετές πρόγραμμα χρηματοδοτημένο μόνο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) με ταυτόχρονη διευθέτηση του χρέους. Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους η νέα ελληνική πρόταση δεν ικανοποιεί δύο βασικούς όρους που έθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ κατά τη χθεσινή τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα: 1. Αποδοχή της τελευταίας πρότασης των θεσμών που δόθηκε στην δημοσιότητα την Κυριακή, 2. Την στήριξη του 'ΝΑΙ' στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου