Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Ντάισελμπλουμ: Χωρίς πρόγραμμα από την Τρίτη, αναξιόπιστη η κυβέρνηση

«Διέκοψαν μονομερώς τη διαπραγμάτευση»
Ντάισελμπλουμ: Χωρίς πρόγραμμα από την Τρίτη, αναξιόπιστη η κυβέρνηση
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου μετά τη διακοπή του Eurogroup που θα συνεχιστεί χωρίς την Ελλάδα  
Ζήτημα αξιοπιστίας της κυβέρνησης Τσίπρα ακόμη και σε περίπτωση ενός «ναι» στο δημοψήφισμα που δρομολογείται έθεσε σε σκληρό ύφος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το δραματικό Eurogroup στις Βρυξέλλες, ξεκαθαρίζοντας πως το πρόγραμμα λήγει την Τρίτη και παράταση δεν δίνεται. Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, διεκόπη με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και αυτήν τη στιγμή εναπόκειται μόνο στο ελληνικό Κοινοβούλιο -ενώπιον του οποίου βρίσκεται η πρόταση δημοψηφίσματος- να σταθμίσει τους υπαρκτούς κινδύνους. Για το ζήτημα της ρευστότητας παρέπεμψε στην ΕΚΤ.


«Όσο λυπηρό και αν είναι αυτό το πρόγραμμα εκπνέει την Τρίτη και θα εκπνεύσει την Τρίτη το βράδυ» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, διαμηνύοντας παράλληλα πως Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους πιστωτές της -«αυτή είναι ευθύνη και δεν φεύγει» δήλωσε, σημειώνοντας πως το δημοψήφισμα δεν συνιστά δικαιολογία μη πληρωμής, πρωτίστως του ΔΝΤ.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε ότι το Eurogroup θα συνεχίσει τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες απόντος του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη προκειμένου να θέσει επί τάπητος τις εξελίξεις και να προετοιμαστεί, όπως επισήμανε, για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου σταθερότητας της Ευρωζώνης.

Οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν, το οποίο δεν φέρει την υπογραφή του Γιάνη Βαρουφάκη. Το Eurogroup ανακοινώνει ότι ακυρώνει τη χρηματοδοτική στήριξη προς την Ελλάδα, σημειώνει με λύπη του ότι η ελληνική κυβέρνηση διακόπτει «μονομερώς» τη διαπραγμάτευση και απορρίπτει την πρόταση που υπέβαλαν οι θεσμοί.

27 φωτογραφίες
Ενώπιον των δημοσιογράφων, ο πρόεδρος του Eurogroup επανέλαβε ότι εξεπλάγην αρνητικά από την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να εξαγγείλει δημοψήφισμα, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος είχε πει μετά και την τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών ότι η πόρτα παραμένει ανοιχτή και οι θεσμοί είναι ακόμη έτοιμοι για τη συνέχιση των συζητήσεων.

Επέρριψε στην Αθήνα αποκλειστικά την ευθύνη για τη διακοπή των συνομιλιών με την απόρριψη των προτάσεων που βρίσκονταν στο τραπέζι πριν καν οριστικοποιηθούν και ενώ αυτές αξιοποιούσαν στο έπακρο τις ευελιξίες του Eurogroup.

Επισήμανε ότι οι συνομιλίες μεταξύ θεσμών και εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης συνεχίζονταν το βράδυ της Παρασκευής όταν οι εκπρόσωποι κλήθηκαν να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση, γεγονός που επέφερε και το τέλος των συζητήσεων -για να αποσαφηνιστεί τελικά, όπως είπε, ότι οι εκπρόσωποι αποχώρησαν γιατί οι κυβέρνηση απέρριψε τις προτάσεις.

Ο Ντάισελμπλουμ επισήμανε πως μετά λύπης είναι κοινή άποψη των υπουργών Οικονομικών των υπολοίπων 18 κρατών-μελών ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να συνεχιστούν.

Οι προτάσεις δεν ήταν οριστικές, η κυβέρνηση διέκοψε τη διαδικασία, τόνισε. Ερωτηθείς πάνω σε ποια πρόταση καλούνται να ψηφίσουν οι Έλληνες εάν το πρόγραμμα εκπνεύσει στις 30 Ιουνίου, ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε ότι γι' αυτό πρέπει να ρωτηθεί η ελληνική κυβέρνηση για την οποία έθεσε ανοιχτά ζήτημα αξιοπιστίας.

Δεν υπάρχουν εύκολα προγράμματα -εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να μεταφέρει αυτό το μήνυμα στον ελληνικό λαό, τότε έχει πρόγραμμα αξιοπιστίας.

Στο ερώτημα εάν υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν οι Έλληνες για να παραμείνουν στην Ευρωζώνη, ο Γ.Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο, το οποίο εξετάζει αυτές τις ώρες την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, είναι το μόνο που μπορεί να λάβει απόφαση.

Οι Έλληνες βουλευτές πρέπει να κατανοήσουν ότι το πακέτο προτάσεων δεν είχε ολοκληρωθεί και πρέπει να κατανοήσουν τις κινδύνους που εγκυμονούν τις προσεχείς εβδομάδες -λυπάμαι γι' αυτούς τους κινδύνους, αλλά υπάρχουν, τόνισε.

Η ελληνική Βουλή πρέπει να εξετάσει που βρισκόμαστε στη διαδικασία, εάν έχουν ενημερωθεί καταλλήλως σχετικά με το πρόγραμμα και τι βρίσκεται μπροστά. Μόνο τότε μπορούν να λάβει μία «σοφή απόφαση», επισήμανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου