Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Ζ.Κ. Γιουνκέρ: Μην πείτε όχι στην Ευρώπη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ [Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ]. Σε μία δραματική έκκληση προέβη χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ξεκαθαρίζοντας ότι αν οι Ελληνες ψηφίσουν «όχι» την Κυριακή, θα έχουν «διαβεί τον Ρουβίκωνα», δηλαδή εν γνώσει τους θα έχουν λάβει μια ριψοκίνδυνη απόφαση που δεν θα τους επιτρέψει να γυρίσουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, Ντ. Τουσκ, σε απαντητική επιστολή προς τον κ. Τσίπρα που ζητούσε παράταση του προγράμματος, κατέστησε σαφές ότι συζήτηση από την Τρίτη μπορεί να γίνει μόνο για νέο πρόγραμμα, δηλαδή νέο μνημόνιο και νέο δάνειο.

Ο κ. Γιουνκέρ τόνισε, επίσης, ότι σκοπός του είναι να «πει στον ελληνικό λαό την αλήθεια και ολόκληρη την ιστορία», εξηγώντας πολύ αναλυτικά ποιες ήταν οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες. Ο κ. Γιουνκέρ κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για ψέματα, τα οποία παραπλανούν τον ελληνικό λαό, ενώ υπονόησε ότι η κυβέρνηση προστατεύει συμφέροντα. Συγχρόνως διαβεβαίωσε ότι «η πόρτα μας για την Ελλάδα θα παραμείνει ανοιχτή».

Ο κ. Γιουνκέρ κατηγόρησε την ελληνική πλευρά ότι λέει ψέματα όταν μιλάει για προτάσεις-τελεσίγραφα και εκβιασμούς από την πλευρά των θεσμών, ενώ αναφέρθηκε στους προσωπικούς δεσμούς του με την Ελλάδα και τους Ελληνες, οι οποίοι άλλωστε δεν αμφισβητούνται. Ο ίδιος δήλωσε «θλιμμένος και προδομένος» με τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες. Οπως είπε, στην Ευρώπη δεν υπάρχει μία δημοκρατία που είναι πιο σημαντική από τις άλλες, όλες είναι ισότιμες. «Δεν είναι παιγνίδι πόκερ με μπλόφες η Ευρώπη», είπε. Συνέκρινε και την Ελλάδα με τις υπόλοιπες χώρες, οι οποίες πέρασαν από πρόγραμμα προσαρμογής, λέγοντας ότι εκεί οι «πολιτικοί αρχηγοί πήραν την ευθύνη και έλαβαν τις απαραίτητες αποφάσεις».

Ο κ. Γιουνκέρ όμως μπήκε και σε λεπτομέρειες και για το περιεχόμενο των συζητήσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι στην τελική πρόταση των θεσμών που απέρριψε η κυβέρνηση δεν υπήρχαν περικοπές μισθών στο Δημόσιο και περικοπές συντάξεων. Αναφέρθηκε στις παραχωρήσεις που είχαν κάνει οι εταίροι στον δημοσιονομικό τομέα, όπως η μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα που περιορίζει τη δημοσιονομική προσπάθεια κατά 12 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι ο ίδιος προσωπικά ήταν υπέρ της αύξησης της φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσεων, αλλά κατά της επιβολής έκτακτης εισφοράς με αναδρομική ισχύ από το 2014, γιατί αυτό θα δημιουργούσε αβεβαιότητα στους επενδυτές και θα μείωνε την ανάπτυξη. Υπογράμμισε επίσης ότι η Κομισιόν πρότεινε τη μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13% από 23% που προέβλεπε η αρχική πρόταση.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε και στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και εξυπηρέτησε τις ελληνικές επιθυμίες, καθώς δεν έγιναν συζητήσεις στην Αθήνα και «η τρόικα μετατράπηκε σε Brussels Group και εμείς συνεχίσαμε τις συζητήσεις, παρόλο που οι εκπρόσωποι από την ελληνική πλευρά άλλαζαν διαρκώς».

Σύμφωνα με τον κ. Γιουνκέρ, η κυβέρνηση εγκατέλειψε τις διαπραγματεύσεις τη χειρότερη στιγμή, ενώ η απόφαση για το δημοψήφισμα τον αιφνιδίασε. «Η Ελλάδα είναι Ευρώπη και η Ευρώπη είναι Ελλάδα», είπε ο κ. Γιουνκέρ σε ελληνικά, κλείνοντας.

  • Λι Κετσιάνγκ
Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, που βρέθηκε χθες στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. - Κίνας, αναφέρθηκε στην ελληνική κρίση, λέγοντας ότι «η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ δεν είναι θέμα που απασχολεί μόνο την Ευρώπη, αλλά και την Κίνα». Η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ευρώπης, ενώ η ελληνική κρίση αφορά την παγκόσμια σταθερότητα και ανάπτυξη. Συγχρόνως τόνισε ότι η Κίνα έχει κάνει τις δικές της προσπάθειες προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση δημόσιου χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου