Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Ολοταχώς προς την δραχμή - Η επερχόμενη καταστροφή

Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 27/06/2015

H πρωτοβουλία Τσίπρα για το δημοψήφισμα ανοίγει το τεράστιο ζήτημα για το ναί ή όχι στην χρεωκοπία. Είναι πολύ απλό να καταλάβει κανείς, αυτό που ανέλυσε ο συνταγματολόγος Σωτηρέλης. Στην απόφαση του λαού δεν κρίνεται μόνο τι θα γίνει με την συγκεκριμένη συμφωνία αλλά και τι θα ακολουθήσει. Αν επικρατήσει το όχι στην συμφωνία, ανοίγει διάπλατα και διευκολύνεται ο θεσμικός δρόμος εκτός ευρώ,αφού αυτό θα δώσει και με την βούλα στους εταίρους την δυνατότητα να αποδεσμεύσουν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Η χρεωκοπία εντός ευρώ θα οδηγήσει στο πλήρες στέγνωμα της ρευστότητας που μοιραία θα υποκατασταθεί με μια μορφή εγχωρίου νομίσματος.


Θα πάρουν έτσι σάρκα και οστά πληροφορίες και σενάρια για δάνεια τελευταίας μορφής από την Ευρωζώνη στην Ελλάδα που στόχο θα έχουν να βοηθήσουν προσωρινά την χώρα για να περάσει οριστικά στην απέναντι όχθη. Οι κινήσεις αυτές θα οδηγήσουν σε απομόνωση, καθώς είναι άγνωστο και εξαιρετικά αμφίβολο πώς μια κυβέρνηση θα χειριστεί μια κρίση τέτοιας μορφής. Τα λάθη στην οικονομία με τα ρίσκα που ανοίγουν θα μετρήσουν διπλά και τριπλά και η διαφαινόμενη φτωχοποίηση θα οδηγήσει το βιωτικό επίπεδο πολλές δεκαετίες πίσω. Ο αποκλεισμός από τις αγορές θα παραπέμψει στον πλήρη αργεντινοποίηση,όπου τα ταξίδια θα γίνουν προνόμιο των λίγων, ενώ οι τιμές των εισαγόμενων θα απογειωθούν.
Είναι άγνωστο τι θα γίνει με τις προμήθειες φαρμάκων και καυσίμων και την επάρκειά τους.

Τα δάνεια δεν θα διαγραφούν και σε εθνικό επίπεδο το ελληνικό κράτος θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις νομικές απαιτήσεις των πιστωτών. Οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν σε εγχώριο νόμισμα και η οικονομία υψηλού πληθωρισμού θα οδηγήσει στο μοντέλο τυπώματος χρήματος για να καλύπτεται μια δημοσιονομική πολιτική επεκτατική αλλά με ένα νόμισμα αμφίβολου αντικρίσματος. Στην Αργεντινή κανείς δεν γνωρίζει πόσος ακριβώς είναι ο πληθωρσιμός,τα επιτόκια φτάνουν και το 25% ενώ η πιστωτική επέκταση φτάνει και το 65%!Το νόμισμα υποτιμάται συνέχεια αλλά προσαρμοσμένο σε πραγματικούς όρους παραμένει τελικά υπερτιμημένο.

Ακόμα και αν το εγχώριο νόμισμα συνδεθεί με το ευρώ δεν θα μπορέσει να αντέξει με τις λογικές που διαφαίνονται. Και για εκείνους ακόμα που πιστεύουν ότι μια έξοδος από το ευρώ μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, η πρακτική αυτή δεν διασφαλίζει τίποτε, απλά οδηγεί σε λογική λατινοαμερικάνικής μορφής.

Με τα δεδομένα αυτά είναι πολύ αμφίβολο τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες και κυρίως πόσο μακρινός μπορεί να καταστεί τελικά ο χρόνος της επόμενης Κυριακής.Η οικονομία θα παγώσει και τίποτε δεν πρόκειται να κινηθεί με τα τεράστια ρίσκα που ανοίγονται. Η πολιτική διαχείριση δείχνει έλλειψη υπευθυνότητας απέναντι στα πιο αδύναμα κομμάτια του πληθυσμού. Οι συντάξεις δεν θα περικοπούν κατά 5-6% αλλά θα υποτιμηθούν κατά 70% καθώς η χώρα θα βγεί από το ευρώ.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση πρέπει να ξανασκεφθούν τις θέσεις τους. Η δημοκρατία είναι δημοκρατία αλλά και η χρεωκοπία χρεωκοπία και κανείς από αυτούς που δεν αντέχουν τα μνημονιακά προγράμματα δεν πρόκειται να αντέξει μια άτακτη υποτίμηση του νομισματος.

Υπερήφανος μπορεί να είναι κάποιος όμως πρέπει σαν πολιτικός ηγέτης να εξασφαλίζει την διατηρίσιμη ευημερία του λαού του. Ολα αυτά που γίνονται δείχνουν μόνο περιπέτεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου