Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Μας... παίρνουν τα μέτρα για να προφυλάξουν τις οικονομίες τους

Σόιμπλε: Θα κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε διαταραχή στις χρηματαγορές
Μας... παίρνουν τα μέτρα για να προφυλάξουν τις οικονομίες τους

Ντάισελμπλουμ: Θα πάρουμε μέτρα προφύλαξης - Σόιμπλε: Υποσχέθηκαν στους Έλληνες πως θα μείνουν στο ευρώ, αγνοώντας τους κανόνες - Αφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών

Για μια δύσκολη ημέρα έκανε λόγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε δηλώσεις του έπειτα από την ολοκλήρωση του νέου, κρίσιμου για την χώρα μας Eurogroup.


Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ υποστήριξε πως η ελληνική κυβέρνηση αιφνιδίασε τους πάντες με την απόφασή της να προχωρήσει σε δημοψήφισμα την επόμενη εβδομάδα, μίλησε για μεγάλη απογοήτευση και υποστήριξε, οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης δεν μπόρεσαν καν να καταλάβουν την ουσία του ελληνικού δημοψηφίσματος».

«Σήμερα μπορεί να ήταν μια κακή ημέρα, αλλά η Ευρώπη γίνεται πάντα ισχυρότερη μετά από κάθε κρίση. Η ελληνική κυβέρνηση αιφνιδίασε τους πάντες, δεν μπορέσαμε να κατανοήσουμε καν την ουσία του ελληνικού δημοψηφίσματος», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, αν άκουγε κάποιος τον κ. Τσίπρα να μιλάει το ξημέρωμα, «θα πίστευε πως η Ελλάδα και οι εταίροι απέχουν έτη φωτός κάτι που όπως είπε, «απλώς δεν ίσχυε». Και μπορεί να σημείωσε πως η απόφαση περί δημοψηφίσματος δεν σημαίνει πως η Ελλάδα βγαίνει από την Ευρωζώνη, ωστόσο, υπογράμμισε ότι έπειτα από τις εξελίξεις αυτές, «υπάρχει πιθανότητα η χώρα να βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση».

Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, «το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτής της κυβέρνησης είναι πως ο Τσίπρας υποσχέθηκε στους Έλληνες πως θα μείνουν στο ευρώ αγνοώντας του κανόνες».

Πάντως, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι η απογοήτευση είναι μεγάλη. Όπως είπε, η απόφαση απόρριψης της επέκτασης του προγράμματος για την Ελλάδα ήταν ομόφωνη, εκτός φυσικά από την ελληνική πλευρά και τόνισε ότι χωρίς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν υπάρχει βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Ακόμη, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε πως για να αποδώσει ένα πρόγραμμα απαιτεί πραγματική θέληση από την κυβέρνηση, ενώ αναφερόμενος στην εκροή καταθέσεων από την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι «έχει πλέον επιδεινωθεί δραματικά».

«Δεν είμαστε εμείς αυτοί που επιλέξαμε τη διακοπή των διαπραγματεύσεων. Δεν γίνεται άλλωστε με αυτόν τον τρόπο η διαπραγμάτευση στο Eurogroup. Θα κάνουμε τα πάντα όμως για να αποφύγουμε μια διαταραχή στις χρηματαγορές», είπε στη συνέχεια ο κ. Σόιμπλε.

Την ίδια ώρα, όμως, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για αυτό, «θα κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό».

«Ο,τι και να γίνει την επόμενη Κυριακή δεν αλλάζει το γεγονός πως το πρόγραμμα για την Ελλάδα τελειώνει την Τρίτη», πρόσθεσε, σημειώνοντας παράλληλα ότι όλα  τα μέλη της Ευρωζώνης είναι αποφασισμένα να διατηρήσουν τη σταθερότητα του ευρώ.

Μάλιστα, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε πως δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το θέμα του ELA υπογράμμισε πως πρόκειται αποκλειστικά για απόφαση της ΕΚΤ. «Η απόφαση της ΕΚΤ για τον ELA είναι κάτι που θα αποφασίσει η ίδια η ΕΚΤ», είπε χαρακτηριστικά.
  • Ντάισελμπλουμ: Θα πάρουμε μέτρα προφύλαξης
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογράμμισε ότι
στη νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συζητήθηκε η ισχυρή αποφασιστικότητα για την ενίσχυση της ζώνης του ευρώ.

«Συζητήσαμε την ισχυρή αποφασιστικότητα να διατηρήσουμε τη ισχύ και να ενισχύσουμε την Ευρωζώνη, τα πλαίσια που έχουν τεθεί, τους θεσμούς που έχουμε δημιουργήσει. Είμαστε σε ισχυρότερη κατάσταση από ότι πριν την κρίση», είπε ο κ.  Ντάισελμπλουμ.

Στη συνέχεια ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ επανέλαβε πως το πρόγραμμα για την Ελλάδα λήγει στις 30 Ιουνίου.

«Η εκπνοή του προγράμματος για την Ελλάδα χωρίς προοπτική παράτασης σημαίνει πως οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να πάρουν κάποιες αποφάσεις και οι θεσμοί είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν τεχνική βοήθεια», πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ υπαινισσόμενος ότι ενδέχεται να χρειαστεί η επιβολή capital controls.

Ερωτηθείς αν οι θεσμοί θα βελτιώσουν μέχρι την Τρίτη την πρότασή τους ο πρόεδρος του Eurogroup, ανέφερε πως δεν ήταν οι θεσμοί που αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις, αλλά η ελληνική κυβέρνηση.

«Στο Eurogroup που είχαμε πριν είπαμε πως αν η Ελλάδα ακολουθήσει το μονοπάτι που πήρε θες το βράδυ, το πρόγραμμα βοήθειας θα εκπνεύσει», είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε: «Πολλά μπορούν να συμβούν αλλά αν η Ελλάδα πάει σε δημοψήφισμα αλλά η εκπνοή του προγράμματος τελειώνει στις 30 Ιουνίου».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, η πόρτα είναι ανοικτή για την Ελλάδα και όπως υπογράμμισε οι συνομιλίες για το ελληνικό ζήτημα θα συνεχιστούν.

Ωστόσο, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως οι οικονομίες της Ευρωζώνης είναι πλέον πιο ισχυρές και πιο σταθερές.
  • Αλεξ Στουμπ: Είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι από το 2011-2012
Στο πόσο καλά προετοιμασμένη είναι η Ευρωζώνη σήμερα αναφέρθηκε μετά το Eurogroup και ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Άλεξ Στουμπ.

Είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι από το 2011-2012 για να αντιμετωπίσουμε ένα Grexit, είπε ο κ.  Στουμπ, τονίζοντας πως πλέον υπάρχει τραπεζική ένωση και μηχανισμούς για την κρίση.
  • To ανακοινωθέν του Eurogroup
Οι Υπουργοί των 18 κρατών μελών της Ευρωζώνης και οι θεσμοί πραγματοποίησαν άτυπη συνάντηση για να συζητήσουν την επικείμενη λήξη της τρέχουσας οικονομικής συμφωνίας του ΕΤΧΣ με την Ελλάδα, μετά από την διακοπή των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές.

Η ενίσχυση της ΟΝΕ έχει βοηθήσει σημαντικά τη ζώνη του ευρώ να ξεπεράσει τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα αναφορικά με την δημοσιονομική εξυγίανση, έχουμε εφαρμόσει φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, έχουμε βελτιώσει τη δημοσιονομική και οικονομική διακυβέρνηση, κάνοντας πιο ουσιαστική την χρηματοπιστωτική ενοποίηση και δημιουργώντας αποτελεσματικά «τείχη προστασίας». Είμαστε σε πολύ ισχυρότερη θέση από ό, τι ήμασταν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης σκοπεύουν να κάνουν πλήρη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων για τη διατήρηση της ακεραιότητας και της σταθερότητας της Ευρωζώνης. Αυτά τα μέσα θα είναι συμπληρωματικά των ενεργειών που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να λάβει τελείως ανεξάρτητα και σε συμμόρφωση με την εντολή της. Το ΕΤΧΣ και ΕΜΣ παραμείνουν τα ισχυρά μέσα που ήταν πάντα και εξακολουθούν να έχουν την πλήρη υποστήριξη μας.

Δεσμευόμαστε να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση της ανθεκτικότητας των οικονομιών μας. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα για την ενδυνάμωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Τονίζουμε ότι η λήξη της οικονομικής συμφωνίας του ΕΤΧΣ με την Ελλάδα, χωρίς άμεση προοπτική μιας επακόλουθης συμφωνίας, θα απαιτήσει τη λήψη μέτρων από τις ελληνικές αρχές, με την τεχνική υποστήριξη των θεσμικών οργάνων, για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το Eurogroup θα παρακολουθεί πολύ στενά την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα και είναι έτοιμο να συνεδριάσει εκ νέου για να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, όπου χρειάζεται, προς το συμφέρον της Ελλάδας ως μέλος της ζώνης του ευρώ.

Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, όπως απαιτείται, μετά από τη λήξη της οικονομικής συμφωνίας του ΕΤΧΣ.

-Η δήλωση εγκρίθηκε από τους υπουργούς των κρατών μελών της Ευρωζώνης, εξαιρουμένης της Ελλάδας-.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου