Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Κλειστές από τη Δευτέρα οι τράπεζες - Περιορισμός στις αναλήψεις

  • Μέτρα κεφαλαιακών ελέγχων
Κλειστές από τη Δευτέρα οι τράπεζες - Περιορισμός στις αναλήψεις
Μετά τη δημοσιοποίηση της εισήγησης του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, το βράδυ της Κυριακής, ουρές σχηματίστηκαν έξω από ΑΤΜ τραπεζών   
Κλειστά θα παραμείνουν από τη Δευτέρα τα καταστήματα των ελληνικών τραπεζών μετά από εισήγηση που έκανε πριν λίγο το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας στο υπουργείο Οικονομικών. Την ίδια στιγμή αποφασίσθηκε να επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.
Οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι τις 6 Ιουλίου, αλλά ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να μειώσει ή να παρατείνει το διάστημα αυτό.



Οι αναλήψεις στα ATM περιορίζονται σε 60 ευρώ ημερησίως ανά κάρτα, ενώ ειδικά για την καταβολή των συντάξεων θα ανοίξουν συγκεκριμένα τραπεζικά υποκαταστήματα.
Τη Δευτέρα τα ΑΤΜ θα παραμείνουν κλειστά (προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για τους περιορισμούς αναλήψεων) και θα ανοίξουν ξανά από την Τρίτη.
Για όσους επισκέπτονται την Ελλάδα, τα μέτρα περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων που επέβαλε η κυβέρνηση δεν αφορούν τις συναλλαγές ή αναλήψεις μέσω ΑΤΜ με χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό.
Τη διαβεβαίωση ότι οι τραπεζικές καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες παρείχε το βράδυ της Κυριακής, πριν από την έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα επιβληθεί τραπεζική αργία  υπεγράφη από το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε το βράδυ της Κυριακής και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εξερχόμενος του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας δήλωσε ότι οι ανακοινώσεις για την τραπεζική αργία και τα capital controls θα γίνουν μετά το Υπουργικό Συμβούλιο.
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε: «Στο Συμβούλιο υπήρξε πολύ καλή συνεργασία, με ταύτιση απόψεων και απόλυτη σύμπνοια. Κάναμε πολύ καλή δουλειά».
«Δεν θα ανοίξουν αύριο οι τράπεζες» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Ανθιμος Θωμόπουλος, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου.
«Ψυχραιμία» συνέστησε από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος είπε πως η Αρχή θα συνεδριάσει αύριο για να αποφασίσει αν θα ανοίξει αύριο το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ωστόσο, αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν πως και το Χρηματιστήριο Αθηνών θα μείνει αύριο κλειστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου