Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

«Παραιτούμαι από το χρέος που μου αναλογεί» - Πρωτοβουλία υπέρ Ελλάδας στην Ιταλία


έθνος.gr
Να στείλουν email δηλώνοντας ότι παραιτούνται από το ελληνικό χρέος που τους αναλογεί» ονομάζεται η πρωτοβουλία-έκκληση της ιταλικής αριστερής εφημερίδας «Ιλ Μανιφέστο» υπέρ της Ελλάδας. Η ιδέα ανήκει στη δημοσιογράφο, ιστορική μορφή της ιταλικής αριστεράς, πρώην βουλευτίνα και ευρωβουλευτίνα Λουτσιάνα Καστελλίνα.

Στην έκκληση που δημοσιεύει σήμερα η Ιλ Μανιφέστο αναφέρεται: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να διώξει την Ελλάδα. Η αιτία: δεν θέλει να κάνει δεκτό το αίτημα της Αθήνας για αναβολή της αποπληρωμής του χρέους. Η Ιταλία συμμετέχει στις πιστώσεις προς την Ελλάδα με 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Εμείς κάνουμε την αρχή, υποστηρίζοντας ότι -εκτός από σειρά επιφυλάξεων σχετικά με την νομιμότητά του- αποφασίζουμε να παραιτηθούμε από κάθε διεκδίκηση του ποσού αυτού, τουλάχιστον μέχρις ότου η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος, χωρίς να αντιμετωπίζει κακουχίες, ως άμεση συνέπεια, η πλειονότητα των πολιτών της και χωρίς να πληγεί ανεπανόρθωτα -ποιος ξέρει για ακόμη πόσο καιρό- η οικονομία της. Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα ήταν σαν έναν ενήλικα από τον οποίο έχει κλαπεί η παιδική του ηλικία. Από τον οποίο εκλάπησαν, δηλαδή, η μνήμη και οι λέξεις του».

Η εφημερίδα καλεί τους Ιταλούς πολίτες να στείλουν mail, δηλώνοντας ότι παραιτούνται από το ελληνικό χρέος που τους αναλογεί («Io rinuncio al mio debito greco»), στην ιταλική προεδρία της κυβέρνησης ή στις επιτροπές του «Ψηφοδελτίου Τσίπρα» το οποίο συμμετείχε στις ευρωεκλογές του 2014, εκλέγοντας τρεις ευρωβουλευτές. «Η Αθήνα δεν είναι μόνη. Το γράμμα "παραιτούμαι από το ελληνικό χρέος που μου αναλογεί" είναι μια μικρή αλλά και μεγάλη απάντηση στην ενέδρα της ΕΕ και του ΔΝΤ σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα», γράφει η ιταλική αριστερή εφημερίδα. Προσθέτει, δε, ότι «ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε ένα σχέδιο κατά της χρηματοικονομικής ασφυξίας, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση, με νέα ξαφνική αλλαγή στάσης λέει και πάλι όχι: ζητά την περικοπή των συντάξεων και λιγότερους φόρους στις επιχειρήσεις. Επιστρέφει, δηλαδή, η "παλιά" ταξική πάλη».

Σε δηλώσεις της προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εμπνεύστρια της πρωτοβουλίας, Λουτσιάνα Καστελλίνα, δήλωσε ότι «πρόκειται για μια μορφή πίεσης και προς την κυβέρνηση Ρέντσι, ώστε να λάβει, τις ώρες αυτές, μια πιο σαφή και δυναμική θέση υπέρ της Ελλάδας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Παράλληλα, η Ιταλίδα συγγραφέας, δημοσιογράφος και πολιτικός τόνισε: «Η κίνηση αυτή αποτελεί και μια απάντηση στις συνεχείς απαράδεκτες κινδυνολογίες του Σόιμπλε, με στόχο να ανατραπεί η όλη λογική της εκστρατείας του. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι επιβάλλεται να βρεθεί λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους. Με αναδιάρθρωση, "πάγωμα", ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου