Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Βενιζέλος: «Όχι» στο δημοψήφισμα, «ναι» σε σοβαρή διαπραγμάτευση

Βενιζέλος: «Όχι» στο δημοψήφισμα, «ναι» σε σοβαρή διαπραγμάτευση
Σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για την επιλογή της διενέργειας δημοψηφίσματος εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας την Κυριακή στο κεντρικό δελτίο του Mega, απ' όπου ζήτησε να συγκληθεί η Βουλή προκειμένου να ανακαλέσει την απόφασή της και να γίνει «σοβαρή διαπραγμάτευση». O κ. Βενιζέλος μίλησε για «επιλογή μικροκομματική» και για «υπεκφυγή προκειμένου να γλιτώσει την εσωκομματική σύγκρουση με τους φονταμενταλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, που οδηγεί τη χώρα σε μία περιπέτεια».

Παράλληλα, έκανε λόγο για «πρωτοφανείς ιστορικές, πολιτικές και θεσμικές ευθύνες» και για «εφηβική, ανεύθυνη πολιτική».
«Θέτουμε σε κίνδυνο τα πάντα, όλο το εθνικό κεκτημένο» είπε και μίλησε επίσης για «κατάντημα της χώρας» και για πορεία προς τον γκρεμό και την καταστροφή.
«Αν ο ελληνικός λαός πει όχι, θα έχει πει όχι σε μια πρόταση που θα είναι κατά 90% πρόταση Τσίπρα και κατά 10% Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι «το πραγματικό ερώτημα είναι αν η Ελλάδα διασφαλίσει το κεκτημένο της, αν θα πούμε ναι στην Ευρώπη, το ευρώ, την ασφάλεια, στα εθνικά συμφέροντα».
«Έχουμε περάσει 5 χρόνια διά πυρός και σιδήρου, τράπεζες κλειστές δεν είχαμε ούτε 5 λεπτά» είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα. «Δεν διδαχθήκαμε τίποτα από την Κύπρο όπου έψαχναν το καλό σχέδιο β' και πήραν το χειρότερο σχέδιο α' κατακέφαλα. Και το πάθαμε κι εμείς» σημείωσε.
Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, οι τράπεζες δεν είναι οι τραπεζίτες, αλλά ο κορμός της εθνικής οικονομίας και ο μηχανισμός ο οποίος μπορεί να μας βγάλει από την κρίση και να μας ξανακάνει ισότιμους μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ.
Μίλησε ακόμη για ένα χαμένο πεντάμηνο που είχε τεράστιο κόστος. «Φύγαμε από το πρωτογενές πλεόνασμα και έχουμε πάει σε πρωτογενές έλλειμμα, φύγαμε από προοπτική της ανάπτυξης και έχουμε πάλι ύφεση, με αποτέλεσμα τα μέτρα να έχουν πάει από τα 2 δισ. στα 8 δισ.» επισήμανε.
Ο Eυάγγελος Βενιζέλος είπε ότι η πεποίθηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι ότι η Ευρωζώνη έχει επενδύσει πολλά στην Ελλάδα και γι' αυτό -όπως είπε- τους απειλούμε με grexit πιστεύοντας ότι θα υποχωρήσουν γιατί έχουν να χάσουν πολλά. «Δεν κατάλαβε ο κ. Τσίπρας ότι και η άλλη πλευρά τον αφήνει να φάει τον χρόνο, νόμιζε ότι κερδίζει τον χρόνο και στριμώχνει τους εταίρους» σημείωσε.
Ερωτηθείς τι θα σημάνει ένα «ναι» στην πρόταση των θεσμών στο δημοψήφισμα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του και η κυβέρνηση «να αντιληφθεί ότι θα έχει χάσει τη νομιμοποιητική της βάση και θα έχει φέρει τη χώρα σε απόλυτο αδιέξοδο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου