Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

«Τρεις μέρες για συμφωνία» διαμηνύει ο Τουσκ

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 26/06/2015
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Συμφιλιωτικό τόνο προσπάθησαν να κρατήσουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που είχαν μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, ενώ στάθηκαν σε τρία βασικά σημεία:
Πρώτον ότι έχουν μείνει «τρεις μέρες χρόνο για μία συμφωνία, δεν είναι πολιτικός εκβιασμός, αλλά τελειώνει ο χρόνος»,  είπε ο Ν. Τουσκ.

Δεύτερον, ο κ. Γιουνκέρ απαντώντας σε πρόσφατες δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού περί εκβιασμών και τελεσιγράφων από το μέρος των πιστωτών, αρνήθηκε ότι η Ευρωζώνη έχει δώσει ποτέ τελεσίγραφο στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «η Ε.Ε. δεν δουλεύει έτσι».

Τρίτον, ο κ. Τουσκ υπογράμμισε ότι η απόφαση δεν πρέπει να ληφθεί βασιζόμενη σε «κακά συναισθήματα», αλλά η βάση της συζήτησης πρέπει να είναι ο σεβασμός.

«Η πίεση είναι ένας αντικειμενικός παράγοντας. Έχουμε τρεις μέρες καιρό. Δεν είναι πολιτικός εκβιασμός όταν λέμε και ξαναλέμε ότι προσεγγίζουμε την ημέρα που game is over. Επειδή έχουμε τρεις μέρες καιρό είναι πολύ σημαντικό να δείχνουμε αμοιβαίο σεβασμό», σημείωσε ο κ. Τουσκ και πρόσθεσε: «Ο χρόνος δημιουργεί την πίεση, όχι οι ηγέτες ή το Eurogroup».

Ερωτηθείς για το λόγο που δεν δόθηκε έμφαση στο θέμα της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ανέφερε: «Τη Δευτέρα είχαμε ειδική Σύνοδο για το ελληνικό ζήτημα. Αποφασίσαμε για τη στρατηγική μας. Είμαι πεπεισμένος ότι η συζήτηση της Δευτέρας ήταν μακρά, ουσιαστική, ενδιαφέρουσα με σκληρά επιχειρήμαρα. Χθες απλώς επιβεβαιώσαμε όσα αποφασίσαμε τη Δευτέρα. Ότι το επίπεδο διαπραγματεύσεων είναι το Eurogroup, το οποίο εργάζεται. Αναμένουμε αποτελέσματα. Υποστηρίζουμε πλήρως τη θέση των θεσμών. Οι ηγέτες δεν μπορούν να συζητούν λεπτομέρειες, όπως τον ΦΠΑ ή τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις. Η διαδικασία που αποφασίσαμε είναι η πιο αποτελεσματική».

  • Γιούνκερ: Για μένα η κατάσταση δεν είναι take it or leave it 
«Πέρασα 15 ώρες διαπραγματεύσεων με τον έλληνα πρωθυπυργό. Κάναμε πρόοδο. Υπάρχει μια πραγματική πιθανότητα να βρουμε συμφωνία. Για μένα η κατάσταση δεν είναι take it or leave it», ανέφερε από τη μεριά του πρόεδρος της Κομισιόν.

«Ο μηχανισμός αποφάσεων είναι το Εurogroup. Αύριο είναι μια κρίσιμη μέρα για όλη την Ευρωζώνη. Είμαι αισιόδοξος, αλλά όχι υπεραισιόδοξος», τόνισε ο κ. Γιουνκέρ και πρόσθεσε: «Η θέση των θεσμών δεν είναι take it or leave it. Στην αυριανή συνάντηση θα προσπαθήσουμε να φέρουμε κοντά τις δύο προτάσεις. Δεν υπάρχει τελεσίγραφο», κατέληξε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου