Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Απαιτήσεις - σοκ: Ζητούν κατάργηση ΕΚΑΣ, ΦΠΑ 11% και 23%, ομαδικές απολύσεις, «ψαλίδι» στις συντάξεις

Με σκληρή γραμμή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη τροπή τις διαπραγματεύσεις, παρουσιάστηκε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ στην σύσκεψη με τον Αλέξη Τσίπρα η οποία ξεκίνησε στις 9.30 και ολοκληρώθηκε γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα. Στη συνέχεια ακολούθησε δείπνο παρουσία και του Γ. Ντάισελμπλουμ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές, μέσω του κ. Γιούνκερ επιμένουν στην κατάθεση πολύ δύσκολων μέτρων τα οποία είναι αδύνατον να αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση. Από τα μέχρι τώρα πληροφορίες φαίνεται ότι υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις και θα συνεχιστεί η προσπάθεια να μειωθεί η χαώδης, προς ώρας, διαφορά με τους δανειστές.

Σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες ο κ. Γιούνκερ παρουσίασε την πρόταση των δανειστών που περιέχει και νέες απαιτήσεις. Συγκεκριμένα, ζητούν ΦΠΑ 11% και 23%, κατάργηση του ΕΚΑΣ, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση συντάξεων κύριων και επικουρικών, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αλλά και να μην υπάρξουν αυξήσεις βασικών μισθών. Επίσης, ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις του Ελληνικού και των περιφερειακών αεροδρομίων.
Νωρίτερα, σύμφωνα με τους FT προτείνεται η απαίτηση για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ φέτος, στην Ελλάδα θα ζητηθεί να πετύχει πλεόνασμα 2% για το 2016, και 3,5% το 2017.
«Μαχαίρι» στο Ασφαλιστικό με στόχο ετήσια εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) ζητούν στην πρότασή τους προς την ελληνική κυβέρνηση οι πιστωτές της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που επικαλείται η Wall Street Journal.
Το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της αμερικανικής εφημερίδας αναφέρει ότι το σχέδιο προβλέπει «μείωση των δαπανών για τις συντάξεις από τον Ιούλιο, το οποίο θα αποφέρει εξοικονόμηση 0,25% ως 0,50% του ΑΕΠ εφέτος και 1% του ΑΕΠ του χρόνου».
Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, η πρόταση των δανειστών προβλέπει πως η χώρα μας θα πρέπει να μειώσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη από τον Ιούλιο, με στόχο να εξοικονομήσει 450 έως 900 εκατομμύρια ευρώ φέτος (0,25% έως 0,5% του ΑΕΠ) και περίπου 1,8 δισ. (1% του ΑΕΠ) το 2016.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε αποδεκτές τις προτάσεις αυτές, ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν στο δείπνο και θα υπήρχε και νέος γύρος διαβουλεύσεων τις επόμενες ώρες προκειμένου να λυθεί ο γόρδιος δεσμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου