Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

«Ψυχροπολεμικό» κλίμα με black out και μεσολαβητές

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 21.06.2015
Η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, αποτέλεσε παρένθεση σε ένα ιδιότυπο black out που επέβαλαν στον Ελληνα πρωθυπουργό οι κεντρικοί Ευρωπαίοι συνομιλητές του. Το εξαιρετικά βαρύ κλίμα που διαμορφώθηκε στις σχέσεις της Αθήνας με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και την αποχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας από τις Βρυξέλλες την περασμένη Κυριακή, προκάλεσε σημαντική βλάβη στη σχέση προσωπικής επαφής με την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία που θέλησε να οικοδομήσει ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Γιουνκέρ, σε μια ασυνήθιστη με όρους πολιτικού savoir faire κίνηση, κατηγόρησε την Τρίτη την κυβέρνηση ότι ψεύδεται σε όσα αναφέρει για τα μέτρα που ζητήθηκαν από τους εταίρους. Ηταν η δεύτερη οργισμένη αντίδρασή του έναντι της Αθήνας, καθώς, λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε δηλώσει δημοσίως ότι αρνήθηκε να απαντήσει σε αίτημα του κ. Τσίπρα για μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία. Την ίδια στιγμή, εμπάργκο επικοινωνίας με την Αθήνα ενεργοποίησε και το Βερολίνο, καθώς, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ αρνήθηκε να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον κ. Τσίπρα.

Η ενεργοποίηση μεσολαβητών ήταν θέμα χρόνου, προκειμένου να αποκατασταθούν δίαυλοι επικοινωνίας. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος, πριν από την άφιξή του στην Αθήνα, αργά την περασμένη Τρίτη, είχε επικοινωνία με τον κ. Γιουνκέρ. Δεν είναι τυχαίο ότι η τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τον κ. Γιουνκέρ έγινε λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του κ. Φάιμαν στο Μαξίμου. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επιβεβαίωναν ότι, φεύγοντας από την Αθήνα, ο Αυστριακός καγκελάριος μετέφερε συγκεκριμένα μηνύματα του πρωθυπουργού προς τους εταίρους.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ήταν αυτός που σήκωσε το τηλέφωνο την Τετάρτη, για να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος της Αθήνας με το Βερολίνο. Σε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την κ. Μέρκελ συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις από τη μη επίτευξη συμφωνίας, ενώ συμφωνήθηκε να διατηρήσουν επικοινωνία για τις όποιες εξελίξεις σε σχέση με την Ελλάδα. Τα μηνύματα της Γερμανίδας καγκελαρίου μετέφερε λίγο αργότερα ο κ. Αναστασιάδης τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Γιουνκέρ, όσο και στον κ. Τσίπρα.

Ενδεικτική της επικράτησης «ψυχροπολεμικού» κλίματος στις σχέσεις Αθήνας - Βερολίνου είναι η επαναφορά του κ. Τσίπρα στη ρητορική που χρησιμοποιούσε πριν από τις εκλογές για την κ. Μέρκελ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε προς την αυστριακή εφημερίδα «Εστεραϊχ» επανέλαβε κάτι που είχε πολύ καιρό να εκστομίσει. «Στην Ευρώπη δεν υπάρχει μόνο η κ. Μέρκελ. Υπάρχουν πολλοί αρχηγοί κυβερνήσεων και κρατών», τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα συμβεί εάν η Γερμανίδα καγκελάριος επιμείνει να γίνει αποδεκτή η πρόταση που έχει υποβληθεί από την Ε.Ε. προς την Αθήνα.

Βεβαίως, η στήριξη των υπολοίπων ηγετών των χωρών–μελών της Ε.Ε. κάθε άλλο παρά δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ενοχλήθηκαν από την επιλογή του κ. Τσίπρα να κινηθεί για μήνες στο τρίγωνο Μέρκελ - Ολάντ - Γιουνκέρ, αφήνοντας στο περιθώριο τις υπόλοιπες χώρες. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, με εμφανώς ειρωνική διάθεση, διατύπωσε δημόσια την ενόχλησή του: «Εμείς χαρακτηριζόμαστε από μια κουλτούρα ευρωπαϊσμού βάσει της οποίας τα προβλήματα αντιμετωπίζονται στις έδρες των θεσμών, όχι μπροστά από τζάκια. Ο Αλέξης εμπιστεύθηκε τη Μέρκελ και όσοι παρακολούθησαν την προεκλογική του εκστρατεία, τείνουν να χαμογελούν, δεδομένων των όσων έλεγε τότε. Αλλά αν είναι αυτό που επιθυμεί η Ελλάδα, εντάξει. Μόνον που η Ιταλία συμμετέχει σε θεσμικές συνόδους, όχι στις άτυπες», δήλωσε.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για την αυριανή σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης, προκειμένου ο ίδιος να σηκώσει το βάρος της τελευταίας ίσως ευκαιρίας για συμβιβασμό, σε μια διαπραγμάτευση «ανάμεσα σε ενηλίκους», όπως την περιέγραψε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, «αδειάζοντας» τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου