Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Χάσμα μεταξύ Αθήνας και θεσμών

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 03.06.2015 : 21:44 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
Χάσμα συνεχίζει να χωρίζει την Αθήνα και τους θεσμούς μετά την σχεδόν πεντάωρη συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός αρχικά με τον Πρόεδρο της Επιτροπής και στη συνέχεια με τον πρόεδρο του Eurogroup  Γ. Ντάισεμπλουμ στο κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.
Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε επίσημα η πρόταση των θεσμών που φαίνεται αρκετά δύσκολη, καθώς σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο που έχει γνώση των συγκεκριμένων μέτρων, οι εταίροι ζητάνε μεν από την ελληνική κυβέρνηση πρωτογενή πλεονάσματα χαμηλότερα από αυτά που είχε η Ελλάδα μέχρι τώρα, αλλά τα οποία οδηγούν στην ανάγκη για νέα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ.
Συγχρόνως μέσα στην πρόταση περιλαμβάνονται περικοπές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και καμία ανατροπή των μέτρων που έχουν αποφασιστεί για ασφαλιστικό και εργασιακά, αφήνοντας στον Έλληνα πρωθυπουργό πολύ μικρά περιθώρια για ελιγμούς.
Ο κ. Τσίπρας μετά την λήξη της συνάντησης δήλωσε ότι παρά την φιλική και εποικοδομητική συνάντηση «η μόνη ρεαλιστική πρόταση στο τραπέζι είναι η ελληνική πρόταση», υπονοώντας ότι αυτή των θεσμών δεν είναι αποδεκτή.
«Η μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι η δική μας», δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει ανησυχία για τη δόση της Παρασκευής προς το ΔΝΤ». Επεσήμανε παράλληλα ότι «σε λίγες μέρες θα έχουμε νέα», ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν αποδεκτά νέα υφεσιακά μέτρα.
Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος είπε ότι «βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία». Χαρακτήρισε μάλιστα θετική την συζήτηση για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά συγχρόνως τόνισε ότι μία χώρα που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει χάσει 25% του ΑΕΠ της δεν μπορεί να αποδεχτεί προτάσεις που κόβουν το ΕΚΑΣ σε χαμηλοσυνταξιούχους ή να ανέβει ο ηλεκτρισμός 10 μονάδες. «Αυτές δεν είναι προτάσεις αποδεκτές για συζήτηση», είπε.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εποικοδομητική διάθεση από την πλευρά της Κομισιόν. «Υπήρξε από την πλευρά της Κομισιόν εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο. Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και το θετικό της ημέρας είναι η απόδειξη, από την πλευρά της Κομισιόν τουλάχιστον ότι υπάρχει διάθεση, να καταλήξουμε σύντομα σε μια συμφωνία ρεαλιστική. Η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει η πρόταση της ελληνικής πλευράς», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
O πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ εξερχόμενος, από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφερόμενος στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκης Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «ήταν μια καλή συνάντηση και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις σε λίγες ημέρες».
Ωστόσο, κατά την άφιξή του, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) Τόμας Βίζερ, ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος λέγοντας ότι χρειάζεται ακόμη σκληρή δουλειά.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν αναμενόταν συμφωνία απόψε, απάντησε ότι η συνάντηση του Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ με τον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν μεν σημαντική ωστόσο δεν αναμένονταν αποφάσεις.
Ο Πιερ Μοσκοβισί από την πλευρά του εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχει επιτευχθεί «πραγματική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών προσθέτοντας, ωστόσο, ότι παραμένουν και ανοιχτά θέματα.
«Υπάρχει μία σειρά θεμάτων στα οποία έχουμε διαπιστώσει καλά σημεία προόδου, όμως παραμένει ακόμα ένας αριθμός ζητημάτων που θα πρέπει να επεξεργαστούμε, τα οποία έχουν πραγματικά μεγάλη βαρύτητα» επισήμανε ο Γάλλος Επίτροπος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά «στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και της αγοράς εργασίας».
Τον πρωθυπουργό συνόδευαν στη συνάντηση με τον επικεφαλής της Κομισιόν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, ενώ στις Βρυξέλλες ενσωματώθηκε στην αποστολή και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Θέματα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευ. Τσακαλώτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου