Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Ώρες ευθύνης για τον κ.Τσίπρα

Παπαδόπουλος Νότης, ΤΟ ΒΗΜΑ: 19/06/2015
Δραματικές στιγμές περνάει η χώρα μετά τα   τελεσίγραφα του χθεσινού Eurogroup, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης και υπογραφής συμφωνίας έως το έκτακτη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας. Σε αντίθετη περίπτωση η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί μπροστά σε bank run και να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο GREXIT. Το αδιέξοδο στο οποίο έχει φτάσει η χώρα και η οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο τραπεζικός τομέας στην Ελλάδα λόγω των μαζικών εκροών καταθέσεων αντικατοπτρίζεται στις χθεσινές διαρροές για  δήλωση του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου  της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ ο οποίος υπονόησε ότι την Δευτέρα οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να μην ανοίξουν. Η δήλωση διαψεύστηκε από την ΕΚΤ ωστόσο οι εντυπώσεις έμειναν.

             Σημειώνεται ότι μέσα σε τέσσερις μόλις ημέρες   3,2  δισ ευρώ αποσύρθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες λόγω της αγωνίας των πολιτών να μην μείνουν χωρίς ρευστό εάν η χώρα οδηγηθεί ξαφνικά στα βραχια.
           Εκροές που υποχρέωσαν χτες τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Στουρνάρα να ζητήσει νέα ένεση έκτακτης ρευστότητας τριών δισ ευρώ - επιπλέον του 1.1 δις ευρώ που δόθηκε στη χώρα την Τετάρτη.
             Δυστυχώς  την κρισιμότητα των στιγμών δεν δείχνει να την έχει αντιληφθεί ακόμα η ελληνική κυβέρνηση-   κύρια υπεύθυνη για την δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μετά απο 4,5 μήνες χαοτικές και χωρίς κανένα σοβαρό σχέδιο διαπραγματεύσεις-  η οποία συνέχισε και χτες να πετάει στα σύννεφα.
              Την ώρα που οι εκπρόσωποι του Eurogroup αλλά και η κυρία Λαγκάρντ προειδοποιούσαν την Αθήνα για το"τέλος χρόνου" ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας βρισκόταν στη Ρωσία για ένα μικρής σημασίας οικονομικό φόρουμ στο πλαίσιο του οποίου θα συναντήσει εθιμοτυπικά με τον κ. Πούτιν, η Πρόεδρος της Βουλής κυρία Κωσταντοπούλου κήρυττε το χρέος της  Ελλάδας παράνομο και επαχθές ενώ ο υπουργός Οικονομικών κ.Βαρουφάκης έδινε μιλούσε για το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα μπορούσε να προωθήσει η Ελλάδα εαν οι 18 εταίροι το επέτρεπαν...
               Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου - ανίκανο να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης - ανακάλυπτε σχέδιο άσκοπης και τεχνητής φυγής κεφαλαίων με στόχο την πρόκληση αναταραχής και οικονομικής αποσταθεροποίησης στη χώρα ενώ υπουργοί της κυβέρνησης (ο κ.Στρατούλης και ο κ.Βούτσης) προειδοποιούσαν για το ενδεχόμενο μεγάλο "οχι" στους δανειστές  ή καθησύχαζαν τον ελληνικό λαό ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση GREXIT  ."Οι πρώτοι δύο μήνες θα είναι δύσκολοι για τον ελληνικό λαό αλλά στη συνέχεια η ανάπτυξη της χώρας θα απογειωθεί" δήλωνε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατούλης! 
                Σε αντίθεση με στελέχη της κυβέρνησης που ονειρεύονταν   την επιστροφή της χώρας στη δραχμή χιλιάδες πολίτες που αγωνιούν για την έκβαση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα διαδήλωναν στο Σύνταγμα υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρώπη και στο Ευρώ .
               Στόχος της διαμαρτυρίας που εξαγγέλθηκε πριν από λίγα 24ωρα μέσω του Ίντερνετ ήταν να κάνει σαφές στην κυβέρνηση ότι πρώτη εθνική επιταγή  είναι η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη ακόμη κι αν χρειασθεί για το λόγο αυτό να υπάρξουν νέα επώδυνα μέτρα .
               Δυστυχώς, όπως πολλές φορές έχουμε πει από αυτή τη στήλη ,η νέα κυβέρνηση αποδείχτηκε  πολύ κατώτερη των περιστάσεων . Καθυστέρησε στις διαπραγματεύσεις  ασχολούμενη με επουσιώδη ζητήματα ή θέματα επικοινωνίας .Δεν μπόρεσε ποτέ να προσγειωθεί στην αμείλικτη πραγματικότητα   ότι μία σύγκρουση με τους «18» της Ευρωζώνης θα οδηγούσε τη χώρα στο περιθώριο  και  υποχρεώνεται τώρα να υπογράψει μια κακή συμφωνία ή να  σπρώξει τη χώρα εκτός Ευρώ.Καληνύχτα και καλή τύχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου