Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Αγωνία Τσίπρα να μην καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις

Κρίσιμη η τριμερής Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ την Τετάρτη
Αγωνία Τσίπρα να μην καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις

Την ιδέα μίας συνολικής συμφωνίας, με σκληρά μέτρα, αλλά και ρύθμιση χρέους, με κλιμακωτή εφαρμογή έως το 2016 προωθεί ο πρωθυπουργός - Κανένα φως στον ορίζοντα για ρευστότητα, χρηματοδότηση - Η συνάντηση θα γίνει μόνο αν σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, λέει γάλλος αξιωματούχος

Με το κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Κομισιόν – τον πιο «φιλικό» βραχίονα των δανειστών μέχρι τώρα – να έχει βαρύνει, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναζητεί σημάδια και δυνατότητες προόδου των διαπραγματεύσεων στο δίδυμο των ηγετών Μέρκελ – Ολάντ, τους οποίους θα συναντήσει την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής / Καραϊβικής.


Επιπλέον η συνάντηση Ομπάμα – Μέρκελ δεν εξέπεμψε κάποιο ιδιαίτερα θετικό μήνυμα για την Αθήνα, καθώς γίνεται σαφές το τελευταίο διάστημα ότι τα περιθώρια αμερικανικής επιρροής στις εξελίξεις έχουν ουσιαστικά εξαντληθεί.

Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ιδιαίτερα μετά την ψύχρανση στις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αποδοκίμασε έντονα την αρνητική αντίδραση της Αθήνας στην πρόταση των δανειστών. Ουσιαστικά η κυβέρνηση χάνει στηρίγματα – αν τα είχε ποτέ – στην πιο κρίσιμη καμπή και δεν είναι καθόλου βέβαιο πλέον η πολιτική διαπραγμάτευση μπορεί να δώσει τις επιθυμητές λύσεις.

Ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει από σήμερα Δευτέρα να στείλει μηνύματα για την αναζήτηση ενός νέου κοινού τόπου, προετοιμάζοντας τη συνάντηση της Τετάρτης. Αναζητά εναγωνίως σημάδια από τους δανειστές ότι θα βελτιώσουν την πρότασή τους και συνολικά τη στάση της, σε σχέση με τόσα περιλαμβάνονται στο πεντασέλιδο κείμενο που ενεχυρίασε προ ημερών ο κ. Γιούνκερ στον κ. Τσίπρα και στην ουσία αποτελεί ένα πολύ σκληρό μνημόνιο.

Η νέα ιδέα που έχει η κυβέρνηση και την οποία θα πλασάρει στις συζητήσεις έχει ως εξής: Συνολική συμφωνία με έξι άξονες και κλιμακωτή εφαρμογή της έως τον Μάρτιο του 2016, όταν και λήγει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι έξι άξονες, κατά την κυβέρνηση, είναι οι: Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Απομείωση - αναδιάρθρωση του χρέους. Προστασία των συντάξεων και του πραγματικού μισθού. Αναδιανομή εισοδημάτων. Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα. Έναντι αυτού αποδέχεται ένα σύμφωνο δημοσιονομικής προσαρμογής, έτσι όπως περιγράφεται στην πραγματικότητα στην ελληνική πρόταση των 47 σελίδων και η οποία δεν φείδεται σκληρών μέτρων, ιδίως φορολογικών.

Αυτή είναι η μία, η αισιόδοξη προσέγγιση, ότι δηλαδή οι ηγέτες θα δεχθούν την επανέναρξη μίας συζήτησης σε αυτή τη βάση.

Η άλλη είναι μάλλον σκοτεινή και δύσκολη: Να βρει μπροστά του δηλαδή ο πρωθυπουργός ένα τοίχο από τους Μέρκελ και Ολάντ και μία επιμονή για την αποδοχή της πρότασης των δανειστών από την Αθήνα. Σε αυτή την περίπτωση είναι σχεδόν αδύνατο να ανατραπεί η βούληση των εταίρων για την επιβολή νέου, σκληρού μνημονίου. Στο κλίμα αυτό πάντως, γάλλος αξιωματούχος από την Σύνοδο των G7 δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg πως η τριμερής θα πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον μέχρι την Τετάρτη έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Ήδη η πίεση που δέχεται η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα από τη στασιμότητα και το φόβο για την επόμενη ημέρα, που θα φέρει μία κατάρρευση των διαπραγματεύσεων είναι μεγάλη. Εάν δεν ανατραπεί εντός της εβδομάδας το κλίμα, που έχει διαμορφωθεί, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Από πουθενά άλλωστε δεν υπάρχει κανένα φως για την επίλυση του προβλήματος της ρευστότητας και της χρηματοδότησης και μάλιστα υπάρχει και το ισχυρό ενδεχόμενο η ΕΚΤ να περιορίσει κι άλλο τα πράγματα για την Ελλάδα στην αυριανή της συνεδρίαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου