Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015

Σοβαρές απώλειες για την κυβέρνηση Τσίπρα στην ονομαστική ψηφοφορία

  • Με 251 «ναι» εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την εξουσιοδότηση του υπουργού Οικονομικών - Ισχυρή υποστήριξη στην κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές
Σοβαρές απώλειες για την κυβέρνηση Τσίπρα στην ονομαστική ψηφοφορία


 Με σοβαρές απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την εξουσιοδότηση του υπουργού Οικονομικών να διαπραγματευθεί επί της πρότασης συμφωνίας που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στους πιστωτές της χώρας.

Το βαρύ κλίμα που επικρατούσε από το πρωί της Παρασκευής στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, αφού αρκετοί βουλευτές αρνήθηκαν να ψηφίσουν «ναι» επιλέγοντας είτε να μη βρίσκονται στην αίθουσα, είτε να πουν «όχι», είτε να δηλώσουν «παρών». Αυτή την επιλογή του «παρών» έκανε και η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.


Ψήφισαν 291 βουλευτές. Ναι ψήφισαν 251 βουλευτές, όχι 32 βουλευτές, παρών ψήφισαν 8 βουλευτές. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία

Γιατί ψήφισαν παρών

Τους λόγους που δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία στη Βουλή εξηγούν με ανακοίνωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου:

· Δεν πρόκειται απλά για μια εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης αλλά για τη δέσμευσή μας σε ένα 3ο μνημόνιο, το οποίο συντάσσεται κατ’ απαίτηση των τροϊκανών και θα βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερα αδιέξοδα.

· Πορευτήκαμε για χρόνια στο αντιμνημονιακό κίνημα, δεσμευτήκαμε σε θέσεις και προγράμματα που είχαν σαφή στόχο την επίλυση των προβλημάτων του λαού και την απελευθέρωση από τα ασφυκτικά νεοφιλελεύθερα προγράμματα επιτήρησης, φτωχοποίησης, εκποίησης δημόσιου πλούτου, γκρεμίσματος κατακτήσεων - κι όχι το αντίθετο. Αγωνιστήκαμε για να σταματήσει η χώρα μας να είναι αποικία χρέους και προτεκτοράτο.

· Δεν μπορούμε λίγες μέρες μετά το ηχηρό «ΟΧΙ» του λαού στο δημοψήφισμα να εγκρίνουμε ως βάση συζήτησης με τους δανειστές αυτό που ο λαός μας κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες εκβιασμού απέρριψε. Μια συμφωνία, δηλαδή, η οποία στην κατάληξη της διαπραγμάτευσης θα είναι μάλλον ακόμα πιο επαχθής. Και, μάλιστα, με διαδικασίες fast track που ευθέως παραπέμπουν στις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

· Μια κυβέρνηση που αναφέρεται στην Αριστερά είναι απαράδεκτο να φορτωθεί ένα 3ο μνημόνιο, να περάσει στην πράξη πολιτικές και μέτρα που ακόμα και οι καθαρόαιμες μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις θα δυσκολεύονταν να προωθήσουν. Έτσι ακυρώνονται εγχειρήματα και ελπίδες και γίνεται φανερό πως δεν λαμβάνονται υπόψη τα ηχηρά «θέλω» του ελληνικού λαού.

· Παρά τη στήριξη που είχε από το λαό η κυβέρνηση, στρατηγικά λάθη και αυταπάτες οδήγησαν σε ένα αδιέξοδο με δύο οδυνηρές επιλογές για την χώρα: αυτή του 3ου μνημονίου και αυτή του Grexitχωρίς να υπάρχει καμία προετοιμασία. Οι προειδοποιήσεις που είχαν διατυπωθεί από την 20ή Φλεβάρη δεν εισακούστηκαν.

· Ο πολίτες δεν θέλουν να ξαναδούν να τους κυβερνά το παλιό πολιτικό σύστημα. Μια τέτοια συμφωνία, όμως, δεν οδηγεί σε σταθεροποίηση της κυβέρνησης αλλά τη φέρνει σε ευθεία αντίθεση με κοινωνικά και λαϊκά στρώματα και με κινήματα που αναπτύχθηκαν.

· Στο βαθμό που ακολουθηθεί μια τέτοια αδιέξοδη και αντιλαϊκή πολιτική –και εφόσον δεν υπάρξουν άλλες εξελίξεις - θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δε μπορούμε ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουμε αυτή την πορεία. Εκλεχτήκαμε με ένα πρόγραμμα, έχουμε δεσμευτεί στο λαό να προωθήσουμε μια αντιμνημονιακή πολιτική, και θεωρούμε πως η πολιτική και η ηθική πρέπει να ξανασυναντηθούν.

· Η επιλογή μας να μην συμμετέχουμε στην αποψινή ψηφοφορία εκφράζει την αντίθεσή μας στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κυρίως δηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο την ανάγκη για μια συνολική αλλαγή πορείας.

Ο αγώνας για μια πολιτική οικονομική και κοινωνική διέξοδο συνεχίζεται, χάρη στα μεγάλα αποθέματα ψυχής και γενναιότητας του λαού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου