Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Ολοι κατά Κωνσταντοπούλου

kathimerini.gr
Η κ. Κωνσταντοπούλου με τις κινήσεις της κατέστησε σαφή τη δυσφορία της έναντι των κυβερνητικών επιλογών.

Αρωμα σαφούς διαφοροποίησης έναντι της κυβέρνησης, αλλά και της εθνικής υπόθεσης για αναζήτηση συμφωνίας με τους εταίρους-δανειστές σήμερα Σάββατο, απέπνεε η στάση της προέδρου της Βουλής χθες, σε μία από τις ιστορικότερες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Κορύφωση των παρασκηνιακών παρεμβάσεών της, προτού δηλαδή αρχίσει η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ήταν ακριβώς η προσπάθειά της, μέσω διαδικαστικών «τεχνασμάτων» όπως χαρακτηριστικά σχολιάστηκε, να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την ψήφιση του κρισιμότατου σχεδίου νόμου: Πληροφορίες ανέφεραν ότι πρότεινε η έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια να γινόταν σήμερα στις 6 τα ξημερώματα! Οπως ήταν φυσικό, όλα τα κόμματα (πληροφορίες φέρουν μόνο τη Χρυσή Αυγή να μην αντιδρά) διαφώνησαν με την πρότασή της.

Περισσότερο ενοχλημένη φέρεται πως ήταν η κυβέρνηση, καθώς το πρωί του Σαββάτου ήταν προγραμματισμένη αναχώρηση κορυφαίων στελεχών, προκειμένου να συμμετέχουν στις εξαιρετικά κρίσιμες διεργασίες-συναντήσεις των Βρυξελλών.
Αν και έως αργά τη νύχτα δεν υπήρχε σαφής εικόνα αναφορικά με το ποια αιτιολογία επικαλέστηκε η πρόεδρος της Βουλής, προκειμένου να υποστηρίξει αυτή την πρότασή της, σημειώνεται πως στον Κανονισμό δεν υπάρχει ουσιαστικά (κατ’ άλλους ούτε τυπικά) διάταξη που να δίδει στην κ. Κωνσταντοπούλου ίχνος δικαιολογίας. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η κ. Κωνσταντοπούλου φέρεται να επικαλέστηκε την εμπειρία βάσει της οποίας τα κατεπείγοντα νομοσχέδια συζητούνταν σε δύο διαδοχικές ημέρες - μία στην επιτροπή, και την επομένη στην Ολομέλεια. Ωστόσο, τα σχετικά άρθρα του Κανονισμού δεν εμπεριέχουν τέτοια πρόνοια.
Αξιοσημείωτο είναι πως το σύνολο της Βουλής, κυβερνητικοί παράγοντες, βουλευτές, κόμματα και υπάλληλοι, παρέμεναν επί ώρες χωρίς οποιαδήποτε πληροφόρηση από το γραφείο της προέδρου, αναφορικά με τις προθέσεις της: η προβλεπόμενη, προπαρασκευαστική συνεδρίαση των επιτροπών (έγινε κοινή συνεδρίαση τεσσάρων κοινοβουλευτικών επιτροπών) ολοκληρώθηκε περίπου στις 7.30 - και από εκείνη τη στιγμή ουδείς ήταν σε θέση να γνωρίζει τι επρόκειτο να συμβεί.
Η «παρεμβατική» διάθεση της προέδρου απέναντι στον κυβερνητικό σχεδιασμό εκδηλώθηκε ως γνωστόν από το βράδυ της Πέμπτης, όταν ήγειρε διαδικαστικά θέματα ως προς τον προγραμματισμό της συζήτησης στη Βουλή, ενώ χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός πως επέλεξε να καταγράψει χειρόγραφες οδηγίες - παρατηρήσεις της, στην πρώτη σελίδα του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη νομοθετική υπηρεσία από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Παράλληλα προς αυτά, η κ. Κωνσταντοπούλου επέλεξε να καταστήσει σαφή τη δυσφορία της έναντι των κυβερνητικών επιλογών και κατά την πρωινή, χθες, συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι φήμες που συνόδευαν όλο αυτό το σκηνικό και την έφεραν να σχεδιάζει κάποιου είδους «θεαματικά αρνητική» παρέμβαση και στην Ολομέλεια, εντάθηκαν μετά την ηχηρή αποστασιοποίηση της στενής πολιτικής φίλης της, Ραχήλ Μακρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου