Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Φώφη Γεννηματά: Έχετε εντολή και αποκλειστική ευθύνη για συμφωνία

  • «Δεν σας παραδίδουμε λευκή επιταγή»
Φώφη Γεννηματά: Έχετε εντολή και αποκλειστική ευθύνη για συμφωνία
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)», Σάββατο 11 Ιουλίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ 

Την αποκλειστική και μοναδική ευθύνη της διαπραγμάτευσης -όπως και την ευθύνη για το δυσβάσταχτο κόστος της συμφωνίας- την έχει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ενώπιον της Βουλής σημειώνοντας πως αυτήν τη στιγμή απαιτούνται δύσκολες και επώδυνες, αλλά αναγκαίες και σωτήριες αποφάσεις για τη χώρα.



Το Eurogroup δεν πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς συμφωνία, τόνισε η κ. Γεννηματά, διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως το «ναι» του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, λευκή επιταγή, συγχωροχάρτι, άφεση αμαρτιών και συνευθύνη -όμως τώρα δεν είναι η ώρα να αποτιμήσουμε τη συμφωνία, είναι η ώρα να πετύχουμε τη συμφωνία.

«Δεν αναζητούμε σήμερα δικαίωση. Σας ζητούμε να κοιτάξετε λίγο ψηλότερα από το κομματικό συμφέρον» είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Από το βήμα της Βουλής, η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι επί έξι μήνες η δήθεν περήφανη, αλλά αλλοπρόσαλλη και επικίνδυνη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης έφερε τη χώρα αντιμέτωπη με μία τραγωδία.

«Φέρατε τη χώρα μπροστά σε άμεσο κίνδυνο εξόδου από το ευρώ. Είμαστε αντιμέτωποι με την χρεοκοπία, την καταστροφή και τη φτωχοποίηση» ανέφερε για να καταγγείλει ότι το «παραπλανητικό, σουρεαλιστικό δημοψήφισμα αποδείχθηκε ένα υπερόπλο που αντί να απειλεί τους αντιπάλους στράφηκε εναντίον του ελληνικού λαού».

«Διχάσατε τον λαό για άλλη μια φορά. Καταφέρατε να βρεθεί η χώρα σε δυσκολότερη διαπραγματευτική θέση» τόνισε.

Η κ. Γεννηματά σημείωσε πως εδώ και πέντε χρόνια οι Έλληνες χωρίζονται σε μνημονιακοί-αντιμνημονιακοί και όταν αυτό κατέρρευσε ήρθε το ευρωπαϊστές και αντιευρωπαϊστές. Η χώρα έχει φθάσει σε κρίσιμη καμπή και όλοι πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη για να βάλουμε τέλος στον διχασμό που με το λόγο μας όλα τα τελευταία χρόνια έχουμε προκαλέσει στην κοινωνία», ανέφερε.

Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας και των μεγάλων υπερβάσεων, είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως απαιτούνται δύσκολες και επώδυνες, αλλά αναγκαίες και σωτήριες αποφάσεις.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και ελάχιστες ώρες απομένουν, προειδοποίησε και διεμήνυσε πως ο μοναδικός ασφαλής δρόμος για την Ελλάδα είναι μέσα στην Ευρώπη, μέσα στο ευρώ. Η συζήτηση δεν αφορά απλά την οικονομία, αφορά την ασφάλεια της χώρας και την ίδια τη δημοκρατία, τόνισε.

Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε πως για το ΠΑΣΟΚ η συμμετοχή στην Ευρώπη δεν είναι απλά το κοινό νόμισμα, είναι η θωράκιση του έθνους, η ασπίδα προστασίας του ελληνικού λαού.

Το ΠΑΣΟΚ διατυπώνει για άλλη μια φορά καθαρά τις θέσεις του απέναντι στην σημερινή συγκυρία, δήλωσε η κ. Γεννηματά.

- Η εθνική γραμμή προσδιορίζεται με αδιαμφισβήτητο τρόπο στη διπλή εντολή που δόθηκε στον πρωθυπουργό μετά το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, «όχι» στη ρήξη και το Grexit, «ναι» στην ενεργή, ισότιμη συμμετοχή καρδιάς της Ευρώπης και ζώνη του ευρώ.

- Την αποκλειστική και μοναδική ευθύνη της διαπραγμάτευσης την έχει ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η διαπραγματευτική ομάδα

-Η πρόταση-βάση συμφωνίας ήλθε υπό καθεστώς ασφυκτικών χρονικών περιοριστών και αυτό δεν επιτρέπει ουσιαστική αξιολόγηση σε προτάσεις και μέτρα, πολλά εκ των οποίων από πρώτη ματιά είναι αναντίστοιχα στις κόκκινες γραμμές που έχουν διατυπωθεί.

Τώρα δεν είναι όμως η στιγμή της κρίσης, αλλά όταν έλθει η συμφωνία στη Βουλή, σημείωσε η κ. Γεννηματά και απευθυνόμενη στον Αλέξη Τσίπρα, τόνισε: «Έχετε εντολή για λύση, έχετε χρέος να κινηθείτε γρήγορα, αποτελεσματικά και χωρίς άλλη καθυστέρηση και δισταγμούς. Το Eurogroup δεν πρέπει να ολοκληρωθεί άδοξα και μοιραία για τη χώρα χωρίς συμφωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου