Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Η προσδοκία επίτευξης συμφωνίας ενισχύει τις ευρωπαϊκές αγορές

BLOOMBERG, REUTERS
 Πτωτικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας στην Ευρωζώνη, ακολουθώντας αντίθετη πορεία από τις τιμές τους που ενισχύονταν χθες για δεύτερη διαδοχική ημέρα.
Πτωτικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας στην Ευρωζώνη, ακολουθώντας αντίθετη πορεία από τις τιμές τους που ενισχύονταν χθες για δεύτερη διαδοχική ημέρα. 
Βελτιώθηκε χθες το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές επί δεύτερη συναπτή συνεδρίαση λόγω της προσδοκίας που επικράτησε για την επίτευξη μιας συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της. Αν και συγκρατημένη, η θετική αντίδραση του προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, του πρόεδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, έδωσαν ώθηση στο ευρώ, στις τιμές των ομολόγων στην περιφέρεια της Ευρωζώνης και στους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.



Το ευρώ ενισχύθηκε κατά 2% στα 136,57 γιεν, ένα νόμισμα που λειτουργεί κατά παράδοση ως επενδυτικό καταφύγιο εν μέσω περιόδων αστάθειας.

Παράλληλα, το ευρώ σημείωσε άνοδο κατά 1,5% στα 1,12 δολάρια, αφού ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πιθανώς να λάβουν μια «μεγάλη απόφαση» στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup που είναι δρομολογημένη στις 14.00 σήμερα.

Μεσημέρι της Παρασκευής, ο δείκτης Cac-40 στο χρηματιστήριο του Παρισιού εμφάνιζε κέρδη 2,98% έπειτα από δήλωση του Γάλλου προέδρου ότι «οι ελληνικές προτάσεις είναι αξιόπιστες και σοβαρές». Στη Φρανκφούρτη, δηλαδή στην καρδιά του ευρωπαϊκού Βορρά, ο δείκτης Dax παρουσίαζε κέρδη 2,21%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο δείκτης FTSE Mib στο Μιλάνο παρουσίαζε κέρδη 2,76%, ο ισπανικός δείκτης Ibex-35 σημείωνε άνοδο 2,91% και ο δείκτης PSI-20 στη Λισσαβώνα ενισχυόταν κατά 2,95%. Ο Ιταλός πρωθυπουργός αλλά και ο Ιρλανδός ομόλογός του Εντα Κέλι διατύπωσαν θετικά σχόλια για την Ελλάδα.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι δύο ηγέτες στη Ρώμη, ο κ. Ρέντσι είπε ότι είναι «πιο αισιόδοξος σε σχέση με το παρελθόν», αναφερόμενος στο βαρύ κλίμα μεταξύ Αθήνας και της υπόλοιπης Ευρωζώνης που έχει καλλιεργηθεί τους τελευταίους μήνες λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην εύρεση μιας ευρέως αποδεκτής λύσης για την ελληνική οικονομία και το χρέος της χώρας.

Πτωτικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας στην Ευρωζώνη, ακολουθώντας αντίθετη πορεία από τις τιμές τους που ενισχύονταν χθες για δεύτερη διαδοχική ημέρα. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων που αναρριχήθηκαν από το 0,684% την Τετάρτη στο 0,73% την Πέμπτη και χθες στο 0,845% λόγω της ενίσχυσης του κλίματος εμπιστοσύνης που απέτρεψε τους επενδυτές να αναζητήσουν επενδυτικό καταφύγιο. Αντίθετα, οι αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα Ιταλίας υποχώρησαν χθες στο 2,052% από το 2,166% την Πέμπτη. Αντίστοιχα, οι αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα Γαλλίας και Ισπανίας ενισχύθηκαν κατά 1,227% και 2,027% από το 1,167% και το 2,185% μια ημέρα πριν. Οι αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα Πορτογαλίας διαμορφώθηκαν την Παρασκευή στο 2,723% από το 2,928% την Πέμπτη. «Οι αγορές είναι ικανοποιημένες που η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε τις προτάσεις της την Πέμπτη», σχολιάζει ο Γκουιέρμο Χερνάντεζ Σαμπέρε, στέλεχος της επενδυτικής εταιρείας MPPM EK στη Γερμανία. Έντυπη



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου