imerisia.gr
Ιδιαίτερα κρίσιμες χαρακτηρίζονται οι επόμενες ώρες αναφορικά με την έκβαση των προσπαθειών για επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της. Εκτός από την κρίσιμη αποψινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι τις επόμενες ώρες ο πρωθυπουργός πρόκειται να συνομιλήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Το τελικό στάδιο του μπρα ντε φερ μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών παίζεται σήμερα το βράδυ στις 9.30 στις Βρυξέλλες και στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των Θεσμών. Παρά το γεγονός ότι στην ελληνική κυβέρνηση εκφράζεται η αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση και θα κλείσει η συμφωνία, εντούτοις υπάρχουν αντικρουόμενα μηνύματα που «ψαλιδίζουν» τις ελπίδες.

Πάντως, από τις Βρυξέλλες ρίχνουν τους τόνους επισημαίνοντας ότι δεν θα προκύψει συμφωνία από τις σημερινές συνομιλίες και ότι δεν υπάρχουν τελεσίγραφα και από τις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι δανειστές και συγκεκριμένα ο Ζ.Κ. Γιούνκερ θα καταθέσει στον Αλέξη Τσίπρα το τελικό σχέδιο των Θεσμών το οποίο φαίνεται να είναι πιο κοντά στην σκληρή γραμμή του ΔΝΤ και του Β. Σόιμπλε. Ωστόσο, θα αφήνει περιθώρια ελιγμών και υποχωρήσεων καθώς θα τονίζεται ότι δεν έχει τελεσιγραφικό χαρακτήρα.

Οι ίδιες

Ελαφρά διαφορετικά είναι τα νούμερα σύμφωνα με τον ανταποκριτή των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ.
Για φέτος ζητείται πρωτογενές πλεόνασμα 1%, για το 2016, το ποσοστό ανεβαίνει στο 2%, για το 2017, στο 3%, ενώ για το 2018 ζητείται πλεόνασμα 3,5%.
Τα ποσοστά είναι όντως χαμηλότερα από αυτά του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης (3% φέτος και 4,5% τον επόμενο χρόνο) ωστόσο παραμένουν πιο «σκληρά» από αυτά που ήλπιζε να πετύχει η κυβέρνηση (0,8% για το 2015 και 1,5% για το 2016) και όπως σχολιάζουν οι αναλυτές είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν εν μέσω ύφεσης.
Η συμφωνία περιλαμβάνει σαφή δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει μέχρι το τέλος του χρόνου στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα ώστε να καταστεί βιώσιμο.
Ετσι, η συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ με την παρουσία και του Γ. Ντάισελμπλουμ, εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει είτε σε συμφωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις, είτε σε ρήξη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αλλωστε. στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί αναβρασμός καθώς υπάρχουν αρκετοί βουλευτές που πιστεύουν ότι δεν μπορεί να περάσει μια συμφωνία με τους όρους των δανειστών. Χαρακτηριστική και η στάση του Μ. Γλέζου ο οποίος σε δηλώσεις του στο Ρ/Σ Real είπε ότι δεν μπορεί η Κ.Ο. να ψηφίσει μια συμφωνία που θα είναι επώδυνη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δανειστές περιμένουν πλέον τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης και χαρακτηριστικό είναι ότι ακυρώθηκε το απογευματικό Euro Working Group και μετατίθεται για αύριο ώστε να έχουν μια εικόνα από τις συζητήσεις Τσίπρα με Γιούνκερ.
αναφέρουν οι δανειστές ζητούν μέτρα 5 δισ. ευρώ κι αν πράγματι επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό τότε η εμπλοκή θα θεωρείται σίγουρη καθώς η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αποδεχθεί κάτι τέτοιο και επιμένει στην πρόταση που απέστειλε πριν δύο ημέρες και στις «κόκκινες» γραμμές σε βασικά θέματα.
Αλλες πηγές αναφέρουν ότι η πρόταση των δανειστών μπορεί να είναι καλύτερη και να θέτει στόχο για φέτος την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% (κι όχι 0,8% που θέλει η Αθήνα), γεγονός το οποίο θα πρέπει να οδηγεί σε μέτρα 3,5 δισ. ευρώ. Επίσης, ζητά υπαναχώρηση στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για χιλιάδες επαναπροσλήψεις στο δημόσιο.