Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2015

Οι έξι προτάσεις του Αλ. Τσίπρα για να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές


Μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, ΦΠΑ τριών "ταχυτήτων", διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και αλλαγές στην έκτακτη εισφορά περιλαμβάνονται στο ελληνικό κείμενο - πρόταση συμφωνίας που δόθηκε στους θεσμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες για το 2015 προτείνονται τα εξής:
1. Πλεόνασμα κάτω από το 1% και για το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%.
2. Στο μέτωπο του ΦΠΑ η ελληνική κυβέρνηση ζητά τα φάρμακα και λίγα τρόφιμα να έχουν συντελεστή 6%, ενώ τα υπόλοιπα τρόφιμα, η εστίαση και ο τουρισμός να υπαχθούν σε συντελεστή που κυμαίνεται μεταξύ 11% και 12%. Στον υψηλό συντελεστή μεταξύ 22% και 23% η κυβέρνηση επιθυμεί να εντάξει τα καύσιμα, τα ακίνητα, την ένδυση και υπόδηση, τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη και άλλες υπηρεσίες.

3. Εάν γίνει δεκτή η συμφωνία οι αλλαγές θα ισχύσουν άμεσα και όχι από την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ θα καταργηθεί και η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά.
4. Ο ΕΝΦΙΑ προτείνεται να διατηρηθεί ως έχει για φέτος, ενώ οι αντικειμενικές αξίες θα αναπροσαρμοστούν το 2016.
5. Στο πεδίο της έκτακτης εισφοράς η Αθήνα προτείνει κατάργηση της έκπτωσης του 30% και σκοπεύει να την αυξήσει για τους έχοντες.
6. Στο "αγκάθι" του ασφαλιστικού η κυβέρνηση προτείνει στους δανειστές ενοποίηση Ταμείων, κατάργηση πρόωρων συντάξεων, εκπόνηση νέων αναλογιστικών μελετών και "πάγωμα" στη μείωση των επικουρικών. Η Αθήνα επιχειρεί στο κείμενο συμφωνία που παρέδωσε στους δανειστές να υπάρξουν συλλογικές συμβάσεις με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα αλλά και σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.
Πηγή: Mega

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου