Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Γιουνκέρ: Θέμα του ΣΥΡΙΖΑ οι προεκλογικές δεσμεύσεις

Εσωτερικό ζήτημα της ελληνικής κυβέρνησης θεωρεί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τον τρόπο που θα αυτή θα βρει προκειμένου να εξηγήσει για ποιο λόγο δεν μπορεί να τηρήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της.
«Πρόκειται για υπόθεση των ελληνικών αρχών», είπε ο κ. Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό «France Culture» και επισήμανε: «πρέπει να εξηγήσουν πώς θα κάνουν τα απαραίτητα βήματα τους σε σχέση με αυτά που έλεγαν στην προεκλογική καμπάνια». Πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί δικό του πρόβλημα, τονίζοντας, ωστόσο, πως παρακολουθεί την εξέλιξη.

«Απαραίτητη» η συμφωνία
Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις λέγοντας ότι η συμφωνία με τους τρεις θεσμούς «είναι απαραίτητη για να συνεχίσουμε» προσθέτοντας πως οι τεχνικές διαπραγματεύσεις προηγούνται και οι πολιτικές έπονται. Ο κ. Γιούνκερ απέκλεισε κάθε συζήτηση για έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ καθώς κάτι τέτοιο θα είχε επιπτώσεις στους πολίτες της χώρας.
«Χάνω τον ύπνο μου»
«Η μόνη μου ανησυχία είναι ο ελληνικός λαός, δεν είναι η ελληνική κυβέρνηση, δεν είναι το ελληνικό κοινοβούλιο», είπε ο κ. Γιουνκέρ. Και διευκρίνισε πως όταν λέει ότι «χάνει τον ύπνο του» για την Ελλάδα, αναφέρεται στους πολίτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
«Τα προγράμματα προσαρμογής που τέθηκαν σε εφαρμογή οδήγησαν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ελλάδας στο όριο της φτώχειας. Το 25% των Ελλήνων δεν έχουν κοινωνική ασφάλιση, η ανεργία, και κυρίως των νέων, είναι πολύ αυξημένη, οι Έλληνες είναι δυστυχισμένοι. Ενώ πάρα πολλοί Έλληνες που είναι στο όριο της φτώχιας  δεν θέλουν να βλέπουν ότι η πολιτική λιτότητας μπορεί να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί».
Ο πρόεδρος της Κομισιόιν αναφέρθηκε στις προσωπικές επαφές με «Ελληνες φίλους» του, με τους οποίους, όπως είπε, μιλά τηλεφωνικώς τρεις φορές την εβδομάδα προκειμένου να έχει άμεση πληροφόρηση για την καθημερινότητά τους. Γι’ αυτό, όπως είπε αισθάνεται «πολύ κοντά στους Έλληνες που υποφέρουν».
Δεν είναι πρόβλημα η Γερμανία
Ο κ. Γιούνκερ εκτίμησε ότι τα γερμανικά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η κ. Μέρκελ δυσκολεύεται να πείσει την κοινή γνώμη της για την Ελλάδα δεν είναι ακριβή. Αντιθέτως, επισήμανε ότι η Γερμανία είναι από τις λιγότερο απαιτητικές χώρες έναντι της Ελλάδας. Σε αυτές τις χώρες ενέταξε τη Φινλανδία, την Αυστρία, την Ολλανδία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και τη Μάλτα. Ο κ. Γιούνκερ επισήμανε πως κάτι τέτοιο είναι λογικό καθώς «ο κατώτατος μισθός σε αυτές τις χώρες είναι μικρότερος απ’ ό,τι στην Ελλάδα, οι συντάξεις σε ορισμένες από αυτές τις χώρες είναι κατώτερες απ’ ότι στην Ελλάδα». Ακόμη, ο πρόεδρος της Κομισιόν πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο «να απαιτήσουμε από τον Σλοβάκο υπουργό Οικονομικών να πάει στο Κοινοβούλιο της Μπρατισλάβα και να ζητήσει την έγκρισή του για ένα πρόγραμμα, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της Σλοβακίας, η οποία είναι πολύ χειρότερη από την ελληνική πραγματικότητα».
Η συνάντηση με Τσίπρα
«Στην συνάντησή μου με τον κ. Τσίπρα, έθεσα μια σειρά από παρατηρήσεις και προτάσεις, τις οποίες η πλευρά της Ελλάδας έδειξε πως συμμερίζεται», κατέληξε ο κ. Γιουνκέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου