Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Εκτάκτως στις Βρυξέλλες η ελληνική αντιπροσωπεία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 12.06.2015 : 14:35 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
Υπό τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα συνεδρίασε την Παρασκευή η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό υπήρξε επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, στην οποία εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης.
«Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να καταθέσει αντιπροτάσεις, προκειμένου να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, τόσο με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας όσο και με τον Πρόεδρο Γιούνκερ», αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης, διευκρινίζοντας ότι εκπρόσωποι του Ελληνα πρωθυπουργού θα βρίσκονται αύριο το πρωί στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η ελληνική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του κ. Γιουνκέρ, καθώς μέχρι νωρίς το βράδυ της Παρασκευής δεν είχε κανονιστεί κάποια συνάντηση σε επίπεδο Brussels Group.

Οπως ανέφερε μάλιστα αξιωματούχος της Ε.Ε., οι συζητήσεις είναι πάντοτε χρήσιμες, ειδικά όταν διεξάγονται προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να συναφθεί με τους τρεις θεσμούς και στη συνέχεια να επικυρωθεί από τους δανειστές.

«Εμείς δεν είμαστε οι δανειστές, αλλά είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε με όποια πλευρά επιθυμεί να συζητήσει. Ολες οι συναντήσεις μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες, αλλά η συγκεκριμένη δεν συνιστά διαπραγμάτευση», διευκρίνισε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τους τρεις θεσμούς, με την συγκατάθεσή τους να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για συμφωνία.

Από την πλευρά τους, κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι βρισκόμαστε περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία, αφού, όπως τονίζουν, η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25%.

«Συνεπώς αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση αλληλοκατανόησης. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να φανταστεί κανείς ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία θα οδηγούσε την Ευρώπη σε διχασμό για μία τόσο μικρή διαφορά και για την επιμονή να μην εφαρμοστεί στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», συμπληρώνουν οι ίδιοι κύκλοι.

Παρά τις σαφείς αναφορές των εταίρων σε ανάγκη ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, η κυβέρνηση επιμένει στη διαδικασία «πολιτικής διαπραγμάτευσης».

Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να ερμηνεύσουν την αποχώρηση του κλιμακίου του ΔΝΤ από τις Βρυξέλλες ως επιβεβαίωση και αναγνώριση εκ μέρους του ταμείου ότι η διαπραγμάτευση διεξάγεται σε άλλο επίπεδο, αλλά και ως ένδειξη πίεσης από την πλευρά του ΔΝΤ προς την Κομισιόν και την ΕΚΤ «να επανέλθουν στο “σωστό δρόμο” της τεχνικής διαπραγμάτευσης».
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αμφισβητούν τα στοιχεία του ΔΝΤ για τις συντάξεις στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν κύκλοι της κυβέρνησης:
Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται για μια ενιαία συμφωνία που θα περιλαμβάνει ενιαία προαπαιτούμενα [conditionality] και έχει καταθέσει την πρότασή της που συμπυκνώνεται σε:
- Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπαστεί ο μηχανισμός αναπαραγωγής της λιτότητας.
- Καμιά νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.
- Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
- Ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων [αναπτυξιακό πακέτο].
Οπως τονίζουν οι ίδιο κύκλοι, η κυβέρνηση, μετά τις επαφές με Μέρκελ, Ολάντ, Γιουνκέρ και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι έτοιμη, όπως έχει συμφωνηθεί, να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία. Γι’ αυτό τον λόγο θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα εναπομείναντα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι η ελληνική πλευρά έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις στα τεχνικά κλιμάκια και στο Brussels Group έχουν ολοκληρωθεί και ότι «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε πολιτικό πλέον επίπεδο» [Γ. Σακελλαρίδης, 08.06.2015]. Το ίδιο το ΔΝΤ, όπως δήλωσε και ο εκπρόσωπός του κ. Τζέρι Ράις, αναγνώρισε ότι πράγματι η συζήτηση στις Βρυξέλλες διεξάγεται σε πολιτικό επίπεδο, στο οποίο δεν θέλει να εμπλακεί -«δεν είμαστε πολιτικός θεσμός, είμαστε τεχνικός θεσμός», ήταν η ακριβής φράση του. Φράση που δείχνει και μια εσωτερική διαφωνία μεταξύ των θεσμών και πίεση του ΔΝΤ προς τους εταίρους του [Κομισιόν και ΕΚΤ] να επανέλθουν στο «σωστό δρόμο» της τεχνικής διαπραγμάτευσης. Ήδη ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ πήρε το σήμα δηλώνοντας [France Culture, 12.06.15] ότι «οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν ξανά, πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό» προκειμένου να «ηρεμήσει» το ΔΝΤ. Πρόσθεσε, βέβαια, για να συνεχιστεί η πίεση προς την ελληνική πλευρά ότι «μια συμφωνία είναι απαραίτητη τις επόμενες ημέρες. Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο».

Οσον αφορά την μη συμμετοχή του ΔΝΤ στην πολιτική, όπως χαρακτηρίζεται, διαπραγμάτευση, πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν ότι δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από πίεση προς όλους -Κομισιόν, ΕΚΤ και Ελλάδα. Όπως, μάλιστα, διευκρίνισε και ο κ. Τζέρι Ράις «το ΔΝΤ ποτέ δεν φεύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και αν χρειαστεί θα επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις. Ίσως το ΔΝΤ να πιστεύει ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να εισέπραττε τα χρήματα που έχει δώσει έως σήμερα και να έφευγε από το πρόγραμμα της Ελλάδας. Πιέζει, λοιπόν, προς όλες τις κατευθύνσεις -κυρίως προς το Βερολίνο- με στόχο να εφαρμοστούν σκληρές πολιτικές στην Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματά του.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αμφισβητούν τα στοιχεία του Ταμείου για τις συντάξεις στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν τα όσα ανέφερε για το θέμα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, κ. Ράις. Οπως αναφέρουν, η μέση σύνταξη στην Ελλάδα, ανά κατηγορία σύνταξης, είναι για την κύρια 664,69 ευρώ και για την επικουρική 168,40 ευρώ. Το 44,8%, μάλιστα, των συνταξιούχων [1.189.396 από τους 2.654.784 συνολικά] παίρνουν μηνιαία σύνταξη κάτω από το σταθερό όριο της σχετικής φτώχειας, που είναι 665 ευρώ. Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο μέσος όρος των μηνιαίων συντάξεων σε Ελλάδα και Γερμανία είναι περίπου ο ίδιος.

Επιπλέον, προσθέτουν ότι στην Ελλάδα για την κάλυψη του ελλείμματος των συντάξεων ο κρατικός προϋπολογισμός δίνει 9% του ΑΕΠ [ο κ. Τζέρι Ράις είπε το 10%] ενώ στην Γερμανία το 3% του ΑΕΠ. Η διαφορά, όμως, είναι μόλις 1,5 ποσοστιαία μονάδα καθώς από το 9% του ΑΕΠ το 4,55% αποτελεί μέρος της τριμερούς χρηματοδότησης και μόνο το υπόλοιπο 4,45% αποτελεί κρατική επιχορήγηση για την κάλυψη των ελλειμμάτων του συνταξιοδοτικού συστήματος [στοιχεία από Ageing Report 2012].

Ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στην Ελλάδα για τους άνδρες είναι 63 ετών και για τις γυναίκες 59. Στην Γερμανία είναι ο ίδιος για τους άνδρες [63ο έτος] και για τις γυναίκες το 62ο έτος [στοιχεία OECD, Pension at Glance 2011]. Ο κ. Τζέρι Ράις είχε ισχυριστεί ότι ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στην Γερμανία είναι έξι χρόνια μεγαλύτερος από την Ελλάδα…, καταλήγουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου