Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Καταψηφίζουν το ν/σ Ιθαγένειας οι ΑΝΕΛ, θέμα "δεδηλωμένης" από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 24/06/2015
Ενα προαναγγελθέν ρήγμα στους κόλπους της δικομματικής κυβερνώσας πλειοψηφίας, επισημοποιήθηκε σήμερα στη Βουλή, καθώς οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες» - ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, δήλωσαν στην Ολομέλεια ότι καταψηφίζουν επί της αρχής το νομοσχέδιο μέσω του οποίου επιχειρείται να ρυθμιστούν θέματα Ιθαγένειας για παιδιά μεταναστών. Θεωρητικά, το σχέδιο νόμου δεν θα απορριφθεί από την εθνική αντιπροσωπεία, αφού υπάρχουν άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν θα το καταψηφίσουν, ακόμα κι αν έχουν –όπως σημειώνουν- ενστάσεις επί διατάξεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Ποτάμι.
Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ που τάσσεται υπέρ της νομοθετικής πρωτοβουλίας, ήγειρε ξαφνικά θέμα «δεδηλωμένης», επικαλούμενο ακριβώς (διά στόματος Λ.Γρηγοράκου) την διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ.

«Είναι μείζον πολιτικό θέμα να μην υποστηρίζεται μια νομοθετική πρωτοβουλία από το σύνολο» της κυβερνώσας πλειοψηφίας, τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Και με αυτό ως αφορμή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης σε παρέμβασή του είπε πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να καταθέσει αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας, ώστε όπως σημείωσε να καταδειχθεί ότι δεν υπάρχει «δεδηλωμένη» για την κυβέρνηση.

Ο προεδρεύων της συνεδρίασης εκείνη τη στιγμή κ. Ν.Κακλαμάνης, και με την ίδια επιχειρηματολογία αμέσως μετά ο υπουργός Εσωτερικών Ν.Βούτσης υπενθύμισαν ότι βάσει του Κανονισμού της βουλής και του Συντάγματος, αν δεν τίθεται ζήτημα από την κυβέρνηση (ταύτιση ψήφου με εκδήλωση εμπιστοσύνης) τα νομοσχέδια εγκρίνονται κατά πλειοψηφία, ανεξαρτήτως της συνθέσεως που αυτή η πλειοψηφία μπορεί να έχει.

Ως χρονικό όριο λήξης της συνεδρίασης, άρα και διεξαγωγής της ψηφοφορίας –ονομαστικής ή μη- ορίστηκε η 7 μμ, ενώ ως γνωστόν αρχικώς ήταν να ολοκληρωθεί στις 4 μμ.

«Θέλουμε ένα νόμο που να αντέχει στο χρόνο, να μην μπει σε δικαστική περιπέτεια. Θέλουμε να τύχει ευρείας πλειοψηφίας, να υπάρχει μεγάλη πολιτική και κοινωνική συναίνεση» έλεγε λίγο νωρίτερα η κα Τασία Χριστοδουλοπούλου, αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο. Αν και δεν έχει ως τώρα υπάρξει κάποια σχετική σαφής ένδειξη, παραμένει άγνωστο αν στην κατεύθυνση της άρσης των ενδοκυβερνητικών τριβών, η αρμόδια υπουργός επιφέρει αλλαγές στις διατάξεις του σχεδίου νόμου. (Σημειώνεται ότι δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί το πότε θα ψηφιστεί επί των άρθρων και στο σύνολό του, αφού δεν ανακοινώθηκε ο σχετικός προγραμματισμός).

Εντονα επικριτικός έναντι των προβλέψεων του νομοσχεδίου εμφανίστηκε εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Γ. Γεωργαντάς.

Σημειώνεται, τέλος, ότι αν και είναι γνωστές οι θέσεις της ΧΑ, αίσθηση προκάλεσαν οι ακραία ρατσιστικοί τόνοι που χρησιμοποίησε κατά την τοποθέτησή του ο εισηγητής του κόμματος Μ. Αρβανίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου