Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Υφεσιακές οι προτάσεις της κυβέρνησης, λέει το ΔΝΤ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 24/06/2015
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Νέα ενημέρωση για το ελληνικό ζήτημα θα έχει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης. Τα ξημερώματα της Τρίτης έγινε μία πρώτη ενημέρωση των μελών του συμβουλίου του ΔΝΤ με τηλεδιάσκεψη, στην οποία ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά υστερούν σε λεπτομέρειες και δίνουν υπερβολική έμφαση στους φόρους.
Καθώς περνούσαν οι ώρες, όμως, το ΔΝΤ γινόταν πιο σκληρό στις θέσεις του, διότι θεωρεί τα μέτρα υφεσιακά, κάτι που θα επιβαρύνει την ανάπτυξη και άρα και τη βιωσιμότητα του χρέους.
Ο Βραζιλιάνος εκπρόσωπος Πάουλο Νογκέιρο Μπατίστα έχει ζητήσει να γίνει ειδική συζήτηση στο συμβούλιο του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους – για την οποία δεν έχει γίνει επισήμως συζήτηση μέχρι στιγμής στο πλαίσιο των τρεχουσών διαπραγματεύσεων, είτε στην Ουάσιγκτον είτε στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με την εισήγησή του στο Εκτελεστικό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο μιας μεταβατικής συμφωνίας πρέπει να υπάρξει και συμφωνία με τους Ευρωπαίους πιστωτές για αναδιάρθρωση του χρέους.

Η ελληνική πλευρά θέλει να συνδέσει τα μέτρα με μία συμφωνία για το χρέος, ωστόσο, όπως ενημερώθηκε το συμβούλιο, οι Ευρωπαίοι δεν το αποκλείουν μεν, αλλά δεν το βάζουν τώρα στο τραπέζι. Ούτε ο κ. Μπατίστα εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση μπορεί να γίνει σε αυτή τη φάση, παρά μόνον στο μέλλον, και με προϋπόθεση την τήρηση της μεταβατικής συμφωνίας αλλά και τη διαπραγμάτευση περαιτέρω μέτρων για τα επόμενα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι βέβαιο αν μία συζήτηση είναι εφικτή μέχρι την Παρασκευή, που είναι η τελευταία ημέρα της θητείας του εκπροσώπου της Βραζιλίας και δέκα ακόμη χωρών στο ΔΝΤ.

Η επικεφαλής του Ταμείου διαβεβαίωσε την Τρίτη τους εκπροσώπους των αναπτυσσόμενων χωρών ότι η πληρωμή της Ελλάδας προς το Ταμείο στις 30 Ιουνίου θα γίνει κανονικά, ενώ, σύμφωνα με πηγή της «Κ», δεν συζητήθηκε κάποιο άλλο ενδεχόμενο. Ενώ, δε, το Ταμείο υποστηρίζει την ελληνική πρόταση για την πληρωμή των δόσεων προς το ίδιο και την ΕΚΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, σε αυτήν την πρόταση αντιδρούν οι Ευρωπαίοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου