Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Εσπευσμένα στις Βρυξέλλες, με αντιπροτάσεις

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ,Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 13/06/2015
Το κυβερνητικό κλιμάκιο που στέλνει ο κ. Τσίπρας εκτάκτως στις Βρυξέλλες θα συναντηθεί με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του κ. Γιουνκέρ. 
Το κυβερνητικό κλιμάκιο που στέλνει ο κ. Τσίπρας εκτάκτως στις Βρυξέλλες θα συναντηθεί με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του κ. Γιουνκέρ.

Στις Βρυξέλλες μεταφέρονται εκ νέου, από σήμερα, οι προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, καθώς κυβερνητικό κλιμάκιο πρόκειται να μεταφέρει στη βελγική πρωτεύουσα τη νέα δέσμη προτάσεων της Αθήνας, σε μια προσπάθεια «να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές», όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα αρχίσουν από νωρίς σήμερα το πρωί τον κύκλο επαφών.
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, με τον οποίο συζήτησαν τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης. Το κυβερνητικό κλιμάκιο πρόκειται να συναντηθεί με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του κ. Γιουνκέρ, ενώ, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, θα ενημερωθούν για τις ελληνικές προτάσεις και εκπρόσωποι των θεσμών. Κοινοτικές πηγές έσπευσαν χθες να επισημάνουν, πάντως, ότι η όποια πρόοδος μπορεί να γίνει μόνο μέσω των διαπραγματεύσεων με τους τρεις θεσμούς. «Αν οι τρεις θεσμοί δεν συμφωνήσουν, τίποτε δεν μπορεί να συμφωνηθεί», τόνιζαν.

Η κυβέρνηση επιμένει στην εκτίμηση ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι κοντά, ενώ μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής σύσκεψης της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης υπό τον κ. Τσίπρα, προσδιορίσθηκαν και κατονομάσθηκαν ως εναπομείνασες διαφορές η διαφορά 0,25% στους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα και η επιμονή των εταίρων να μην εφαρμοσθεί στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Πάντως, δεν φαίνεται όλα τα κυβερνητικά στελέχη να συμμερίζονται την εκτίμηση ότι οι διαφορές είναι τόσο μικρές και η γεφύρωσή τους τόσο εύκολα επιτεύξιμη. Κορυφαίος υπουργός εξέφραζε χθες την άποψη ότι οι εταίροι έχουν επανέλθει σε πολύ σκληρές απαιτήσεις, σχεδόν επαναφέροντας εξ ολοκλήρου το πλαίσιο με το οποίο εμφανίσθηκαν στις διαπραγματεύσεις όταν αυτές άρχισαν και ότι, προφανώς, η στρατηγική τους ήταν από την πρώτη στιγμή να εξαντλήσουν τα όποια περιθώρια είχε η κυβέρνηση, ώστε να εξαναγκασθεί σε άνευ όρων παράδοση.

Η Αθήνα είχε σπεύσει νωρίς χθες να διαμηνύσει, μέσω non paper, που έδωσε στη δημοσιότητα το Μέγαρο Μαξίμου, ότι μπορεί να αποδεχθεί μόνο μία ενιαία συμφωνία, που θα περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα της πρότασης των 47 σελίδων που έχει καταθέσει προς τους θεσμούς και συμπυκνώνονται σε πρόβλεψη για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, καμιά νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων.

Επιπλέον, η κυβέρνηση, παρά τις σαφείς αναφορές από όλους τους συνομιλητές της ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, επιμένει ότι η διαπραγμάτευση θα γίνει σε πολιτικό επίπεδο. Προς ενίσχυση της θέσης της αυτής, αλλά και για να υποβαθμίσει τη βαρύτητα της αποχώρησης της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ από τις Βρυξέλλες, επικαλείται την αναφορά του εκπροσώπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, ότι η συζήτηση στις Βρυξέλλες διεξάγεται σε πολιτικό επίπεδο και το ΔΝΤ δεν θέλει να εμπλακεί σε αυτή, καθώς «δεν είμαστε πολιτικός θεσμός, είμαστε τεχνικός θεσμός». Από το Μέγαρο Μαξίμου επαναφέρουν, επίσης, την άποψη ότι υπάρχει εσωτερική διαφωνία μεταξύ των θεσμών και κάνουν λόγο για προσπάθεια του ΔΝΤ να πιέσει την Κομισιόν και την ΕΚΤ να επανέλθουν οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο. Μάλιστα, τη δήλωση του κ. Γιουνκέρ, χθες, ότι «οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό», την ερμηνεύουν ως αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της πίεσης που ασκείται από την πλευρά του Ταμείου. Αποδίδουν, δε, την πίεση του Ταμείου σε ενδεχόμενη επιθυμία του να εισπράξει τα χρήματα που έχει δώσει έως σήμερα στην Ελλάδα και να αποχωρήσει από το πρόγραμμα.

Στοιχεία για συντάξεις

Αναφορικά με τα στοιχεία για τις συντάξεις στην Ελλάδα, στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Ράις, η κυβέρνηση απαντά ότι η κρατική επιχορήγηση για την κάλυψη των ελλειμμάτων του συνταξιοδοτικού είναι στο 4,45%, και όχι 10%, ότι ο ο μέσος όρος συντάξεων σε Ελλάδα και Γερμανία είναι περίπου ο ίδιος, αλλά στην Ελλάδα το 44,8% των συνταξιούχων παίρνουν μηνιαία σύνταξη κάτω από το σταθερό όριο της σχετικής φτώχειας, που είναι 665 ευρώ. Επίσης, ότι, σύμφωνα με στοιχεία του 2011, ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στην Ελλάδα είναι σε ηλικία 63 ετών για τους άνδρες και 59 ετών για τις γυναίκες και στη Γερμανία είναι ο ίδιος για τους άνδρες και για τις γυναίκες σε ηλικία 62 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου