Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Γιουνκέρ: Δεν καταλαβαίνω τον κ. Τσίπρα

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 19/06/201
«Έχω επανειλημμένα προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα ότι δεν θα πρέπει να βασίζεται στο ότι θα μπορέσω να αποτρέψω μια κατάρρευση των συνομιλιών σε κάθε περίπτωση», δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζει "θετική" την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας και εκφράζει βεβαιότητα για λύση "στη βάση του σεβασμού των κανόνων της ΕΕ αλλά και της δημοκρατίας".


Οι Έλληνες φαίνεται να πιστεύουν ότι «υπάρχει κάποιος στην Ευρώπη που μπορεί στο τέλος να βγάλει λαγό από το καπέλο. Αλλά δεν είναι έτσι», δηλώνει ο κ. Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει το Σάββατο και προσθέτει: «Δεν καταλαβαίνω τον κ. Τσίπρα. Η εμπιστοσύνη με την οποία τον περιέβαλα δεν ανταποδόθηκε ισότιμα», για να συνεχίσει λέγοντας ότι (ο Έλληνας πρωθυπουργός) αντί να διαμαρτύρεται για τις προτάσεις συμβιβασμού των δανειστών, θα έπρεπε να πει στον ελληνικό λαό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του προσέφερε ένα επενδυτικό πρόγραμμα αξίας 35 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα το πουλούσα αυτό ως επιτυχία», τονίζει και προσθέτει ότι δεν άκουσε κάτι τέτοιο από τον κ. Τσίπρα.

  • Μαξίμου: Προς λύση την Δευτέρα
Θετική εξέλιξη στον δρόμο προς την συμφωνία, χαρακτηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου την σύγκληση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης την Δευτέρα, εκφράζοντας παράλληλα την βεβαιότητα ότι "θα υπάρξει λύση" και επιχειρώντας να αμβλύνει τους φόβους για αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. Της έκτακτης Συνόδου Κορυφής θα προηγηθεί συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 16:00 ώρα Ελλάδος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση απο το γραφείο του Πρωθυπουργού, "θα υπάρξει λύση στη βάση του σεβασμού των κανόνων της ΕΕ αλλά και της δημοκρατίας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο ευρώ".

"H σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής τη Δευτέρα είναι θετική εξέλιξη στο δρόμο για συμφωνία" τονίζεται στην ανακοίνωση. "Επιδιώξαμε οι τελικές διαπραγματεύσεις να γίνουν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο της Ευρώπης κι εργαζόμαστε τώρα για την επιτυχία της Συνόδου αυτής. Όσοι επενδύουν στην κρίση και σε σενάρια τρόμου, θα διαψευστούν."
  • Απαισιοδοξία απο τους εταίρους
Ωστόσο, την χρησιμότητα της Συνόδου Κορυφής αμφισβητούν τόσο πηγές των Βρυξελλών, όσο και υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

"Δεν βρίσκω πως είναι πολύ εποικοδομητικό να συγκληθεί μια σύνοδος κορυφής η οποία μπορεί να μην είναι δυνατό να προετοιμασθεί αν δεν υπάρξει απόφαση αυτό το σαββατοκύριακο", δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς-Γεργκ Σέλινγκ κατά την άφιξή του στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των 28 στο Λουξεμβούργο.
"Είναι προφανώς δίκοπο μαχαίρι να παίζεις σε πολιτικό επίπεδο όπως κάνει η Ελλάδα", πρόσθεσε ο Σέλινγκ.

Ο γάλλος ομόλογός του Μισέλ Σαπέν δήλωσε πως η σύνοδος κορυφής της Δευτέρα είναι "το σωστό μέρος για να ληφθεί η σωστή απόφαση", όμως "μια σύνοδος κορυφής χρειάζεται προετοιμασία" και "υπάρχει ακόμη δουλειά μπροστά μας".

Ο λιθουανός υπουργός Οικονομικών Ριμάντας Σάντζιους υπενθύμισε πως μια συμφωνία "πρέπει να υπάρξει πριν απ' όλα ανάμεσα στους υπευθύνους των ελληνικών αρχών και στους υπευθύνους των (πιστωτικών) θεσμών. Και στη συνέχεια αυτό μπορεί να εγκριθεί στο πολιτικό επίπεδο. Έτσι οφείλει να λειτουργεί το πράγμα".

"Μας χρειάζεται μια μορφή πρότασης στο τραπέζι για τη σύνοδο κορυφής", επέμεινε ο φινλανδός ομόλογός του Αλεξάντερ Στουμπ. "Κατ' αρχάς μας χρειάζεται μια τεχνική πρόταση, μετά ένα Eurogroup και στη συνέχεια η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης", συνόψισε επαναλαμβάνοντας πως η μπάλα βρίσκεται σαφώς στην περιοχή της Ελλάδας".
Σύμφωνα με τον ισπανό υπουργό Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, "βρισκόμαστε σε σημείο μεγάλης ανησυχίας, δεν είναι ζήτημα εβδομάδων, αλλά ημερών".

Στην έκτακτη σύνοδο κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες θα κριθεί, εν πολλοίς, κατά πόσον θα υπάρξει συμφωνία ή ρήξη της Αθήνας με τους δανειστές. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, που συνήλθαν στο Λουξεμβούργο, έδωσαν χθες στην ελληνική κυβέρνηση προθεσμία τριών ημερών -έως τη Δευτέρα δηλαδή- να παρουσιάσει εναλλακτικά αξιόπιστα μέτρα στη βάση των προτάσεων που έχουν καταθέσει οι θεσμοί.
Νωρίτερα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε καταστήσει σαφές ότι αν η Αθήνα δεν πληρώσει τη δόση του 1,6 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου, αυτό ισοδυναμεί με χρεοκοπία, αποκλείοντας κατηγορηματικά να δοθεί περίοδος χάριτος.

Ταυτόχρονα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο σε μία τέτοια περίπτωση να αξιώσει το σύνολο των δανείων που έχει χορηγήσει η Ευρωζώνη στην Ελλάδα.

Επίσης, οι Ευρωπαίοι εταίροι απέρριψαν τα δύο βασικά αιτήματα της Αθήνας, τη διαγραφή χρέους και την εξαγορά των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τον ESM, χωρίς νέο πρόγραμμα.

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως – και ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη – δηλώνει ικανοποιημένο για το γεγονός ότι το «ελληνικό ζήτημα» θα συζητηθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, όπως διεκδικούσε η κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου