Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Επιμένει η Ζωή Κωνσταντοπούλου εναντίον του Γ. Στουρνάρα

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 22/06/2015
Επικαλούμενη, όπως χαρακτηριστικά ισχυρίστηκε, ζήτημα ηθικής τάξεως για τη Βουλή, αλλά και με νέες επιθέσεις για επιλογές του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η κα Ζωή Κωνσταντοπούλου επέτυχε σήμερα να συντηρηθεί συγκρουσιακό κλίμα ανάμεσα στην πλειοψηφία του Κοινοβουλίου και τον κ. Γ. Στουρνάρα: Προανήγγειλε κλήτευσή του για την ερχόμενη Παρασκευή, προκειμένου «να δώσει εξηγήσεις» για την «απαράδεκτη παρέμβασή του» -με αφορμή όσα συμπεριέλαβε στην πρόσφατη επιστολή του προς τη Βουλή, στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης της Εκθεσης για τη νομισματική πολιτική,  ενώ παράλληλα εξασφάλισε μέσω ψηφοφορίας το δικαίωμα να καλέσει τον κ. Στουρνάρα για την υπόθεση Ζήμενς σε ημερομηνία που εκείνος εγγράφως ενημέρωσε το Κοινοβούλιο ότι δεν μπορεί.

Η πλειοψηφία στο σχετικό αίτημά της διαμορφώθηκε από ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ. Ενδιαφέρον, πάντως ήταν ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Φίλης, σε μια προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι, ψήφισε και την πρόταση του εκπροσώπου του Ποταμιού κ. Σπ. Λυκούδη, σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να υπάρξει συνεννόηση του Προεδρείου της βουλής με τον Διοικητή της κεντρική Τράπεζας, ώστε να βρεθεί η ημερομηνία κλήτευσής του. Σημειώνεται ότι ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε ότι το νωρίτερο που μπορεί να προσέλθει στη Βουλή είναι η Δευτέρα 6 Ιουλίου, ενώ η κα Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι επιθυμεί να κληθεί την εβδομάδα από 29 Ιουνίου, έως 3 Ιουλίου. Σε παρέμβασή της η κα Ραχήλ Μακρή υποστήριξε ότι η κλήση του κ. Στουρνάρα πρέπει να γίνει αύριο επικροτώντας την αρχική τοποθέτηση της Προέδρου της Βουλής, κατά την διάρκεια της οποίας έγινε αναφορά στις αρμοδιότητές της (βάσει του Κανονισμού), ότι δηλαδή μπορεί σε τέτοιες περιπτώσεις να λειτουργήσει και ως ανακριτής η κα Κωνσταντοπούλου.

Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση, εμφανίζεται στην επιστολή του να αναφέρει ο Διοικητής της ΤτΕ, όπως την ανέγνωσε η Πρόεδρος της Βουλής στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών. Και με την επίκληση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η οικονομία αυτή την περίοδο, υποστηρίζει ότι η ανάγκη εκπλήρωσης των καθηκόντων του «με πληρότητα», δεν του επιτρέπει να προσέλθει στη Βουλή πριν από τις 6 Ιουλίου. Και αναφέρει πιθανές ημερομηνίες από εκείνη την ημέρα ως τις 23 Ιουλίου.

Μετά την δημοσιοποίηση του περιεχομένου της επιστολής, η κα Κωνσταντοπούλου άρχισε να διαβάζει τις διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής, μνημονεύοντας μεταξύ άλλων και εκείνη στην οποία γίνεται λόγος για «εντάλματα βίαιης προσαγωγής υπογεγραμμένα από πρόεδρο επιτροπής.

«Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η υποχρεωτικότητα παρουσίας του είναι όχι υπό διαπραγμάτευση» σχολίασε μεταξύ άλλων η κα Κωνσταντοπούλου. «Προτείνω σύντομη αναβολή, αλλά όχι τόση όση ζητεί ο Στουρνάρας. Δεν είναι στην διακριτική του ευχέρεια ο χρόνος» πρόσθεσε.

«Συμφωνώ με ολιγοήμερη αναβολή. Να υπάρξει επικοινωνία και να τονιστεί ότι δεν χρειάζεται να πάμε στις 6 Ιουλίου» είπε ο Θ. Πετράκος (ΣΥΡΙΖΑ).

«Δεν θα ορίσει ο προσκαλούμενος το χρόνο, αλλά η Επιτροπή. Ηταν πρόσχημα από τον κ. Στουρνάρα» υποστήριξε ο Μ.Αρβανίτης (Χρυσή Αυγή).

«Ακομψο να προσδιορίζει εκείνος τις ημερομηνίες» σημείωσε ο Γ. Μαυραγάνης (Ανεξάρτητοι Ελληνες).

«Κανείς δεν υπεράνω υποχρεώσεων. Κανείς δεν έχει « είπε η Ραχήλ Μακρή. Και αφού έκανε λόγο για «γελοίες δικαιολογίες», πρόσθεσε: «Ολα αυτά είν αι ύποπτα».

Στον αντίποδα, ο κ. Λυκπύδης παρατήρησε ότι ο κ. Στουρνάρας «δεν αμφισβήτησε την υποχρέωσή του να έρθει» στην Επιτροπή Θεσμών. «Ουδείς λόγος υπάρχει για να μην κάνουμε δεκτή την πρότασή του. Να συνεννοηθούμε για την κοντινότερη ημερομηνία».

Η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος πρέπει να εξηγήσει τί «υπάρχει» στις 6 Ιουλίου, και επέμεινε στην πρότασή της, δεχόμενη κριτική από άλλα μέλη της Επιτροπής (Αδ. Γεωργιάδη, Σοφία Βούλτεψη, Γ. Κουτσούκο).

Εν μέσω αυτού του κλίματος, αισθηση προκάλεσε η παρέμβαση-τοποθέτηση του κ. Φίλη: «Αυτή την ώρα η χώρα μας, ο πρωθυπουργός και οι άλλοι θεσμικοί παράγοντες, διεξάγουν την τελική φάση διαπραγμάτευσης για πολύ σοβαρότερα πράγματα, σε σχέση με όσα συζητάμε εδώ» είπε, σχολιάζοντας αρνητικά «τον τόνο» με τον οποίο αναπτύσσονταν ως εκείνη την ώρα τα εκατέρωθεν επιχειρήματα, και μίλησε για εικόνα – «όψη δικαστικοποίησης – ποικινοποίησης της έργου μας». Για να συνεχίσει: «Δεν νομίζω ότι για ένα θέμα 2-3 ημερών πρέπει να στήσουμε καυγά. Εχει σημασία ο τρόπο ανάπτυξης επιχειρημάτων μας. Το μείζον είναι να έρθει, όχι το πότε».
Τελικώς, υπερψηφίστηκε η πρόταση της Προέδρου (εννέα υπέρ, πέντε κατά).

  • Τα «καπέλα»
Ενδιαφέρον, τέλος, έχει κια μια άλλη αποστροφή του λόγου του κ. Φίλη, καθώς αν και είχε αναφορά στον κ. Στουρνάρα, συζητήθηκε αργότερα ως θέση με πολλαπλούς αποδέκτες, ακόμα και εντός ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Στουρνάρας είναι υπόλογος κατά τη γνώμη μου, καθ’ υποτροπή, για την πολιτική συμπεριφορά του. Δυστυχώς παραβιάζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας ΤτΕ, όταν επιχειρεί να παρέμβει στον δημόσιο διάλογο, συχνά με τρόπο αμφισβήτησης αρμοδιότητας κυβέρνησης να ασκεί πολιτική. Δεν μπορούμε να έχουμε πολλά καπέλα. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», συμπλήρωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου