Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Βρυξέλλες: Αγώνας δρόμου για συμφωνία, νέο Eurogroup την Τετάρτη

Βρυξέλλες: Αγώνας δρόμου για συμφωνία, νέο Eurogroup την Τετάρτη
Οι κ.κ. Τουσκ και Γιούνκερ στις δηλώσεις τους μετά τη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης με θέμα την
Χωρίς τελικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα. Οι νέες ελληνικές προτάσεις χαρακτηρίστηκαν «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», ωστόσο μία ολοκληρωμένη αποτίμηση αναμένεται στο Eurogroup το βράδυ της Τετάρτης και από εκεί και πέρα στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισε την ελληνική πρόταση «σημαντικό βήμα» και πρόσθεσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει διάθεση να συνεργάζεται με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο με τους Θεσμούς.


Όλα τα συμβαλλόμενα μέρη θέλουν λύση, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επανέλαβε ότι η νέα ελληνική πρόταση είναι ένα θετικό βήμα, επί της οποίας θα υπάρξει περαιτέρω αποτίμηση τις επόμενες ώρες.

Για ένα πιο ουσιαστικό αποτέλεσμα ο κ. Τουσκ παρέπεμψε την Τετάρτη το βράδυ, στο Eurogroup.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι οι προτάσεις που τέθηκαν προς εξέταση, «είναι ένα μείζον βήμα» που ελήφθη από την ελληνική κυβέρνηση και είναι «προς την σωστή κατεύθυνση».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε αισιόδοξος ότι την ερχόμενη Τετάρτη, στο Eurogroup, θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα και κατόπιν την Πέμπτη σε επίπεδο ηγετών, ώστε να υπάρξει λύση εντός της εβδομάδας.

Οι ελληνικές προτάσεις, όπως είπαν και οι φορείς, αποτελούν σημείο εκκίνησης για συζητήσεις που πρέπει να ξεκινήσουν τώρα, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Πρέπει να εργαστούμε σκληρά γιατί ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι στόχος είναι Τετάρτη βράδυ να έχουμε Eurogroup και να παρουσιαστούν αποτελέσματα, πρόσθεσε.
Μέρκελ: Να δούμε πρώτα εάν το ελληνικό Κοινοβούλιο θα αποδεχθεί μία συμφωνία και μετά θα μπούμε στη συζήτηση για τα εθνικά Κοινοβούλια
Στόχος είναι να γίνει κανονικά Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη - Παρασκευή, να έχουμε τις θέσεις των θεσμών και τη θέση της Ελλάδος, είπε η γερμανίδα καγκελάριος. Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμα, ο χρόνος πιέζει, πρέπει να δουλέψουμε με συνεκτικό τρόπο, συμπλήρωσε.

Όπως είπε η κ. Μέρκελ, πρώτα πρέπει να εξασφαλίσουμε το θέμα της χρηματοδότησης, το οποίο ότι είναι τμήμα των διαπραγματεύσεων. Πρέπει να γίνει σεβαστή η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Να δούμε πρώτα -δήλωσε η γερμανίδα καγεκλάριος- εάν το ελληνικό Κοινοβούλιο θα αποδεχθεί μία συμφωνία και μετά θα μπούμε στη συζήτηση για τα εθνικά Κοινοβούλια. Δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες, αυτό θα πρέπει να συζητηθεί από τους θεσμούς και το Eurogroup πρώτα.

Θα δούμε τις επόμενες δύο ημέρες τι θα γίνει, πρέπει να δουλέψουμε υπό μεγάλη πίεση. Δεν συζητήσαμε για τρίτο πρόγραμμα, μιλήσαμε για την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος, ακούσαμε την ελληνική κυβέρνηση να λέει ότι δεν θέλει τρίτο πρόγραμμα, τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ.

Ερωτηθείσα για το ζήτημα του χρέους, η Μέρκελ δήλωσε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή ξέρουμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και μπορεί να αποπληρωθεί, και τόνισε ότι δεν μπορεί να πει τι θα ειπωθεί την Τετάρτη το βράδυ. Δήλωσε, πάντως, ότι δεν έχει συζητηθεί ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους.

Προχωράμε προς συμφωνία, απομένει ακόμα δουλειά, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Η πρόταση έγινε δεκτή με θετικό τρόπο από τους πιστωτές. Υπάρχει η βάση για μία συμφωνία, συμπλήρωσε.

Όπως τόνισε και ο Φρανσουά Ολάντ, εάν δεν υπάρξει επικύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο, πολύ απλά δεν υπάρχει σχέδιο.

Δεν θα πρέπει να βρεθεί ξανά τους επόμενους μήνες το θέμα της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε ο Γάλλος πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση -συμπλήρωσε- ανέλαβε τις ευθύνες της τελευταίες ημέρες, αν και ξέρουμε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη. Ζητούμενο να βρεθεί μία συνολική και βιώσιμη λύση.

Για «σκληρή δουλειά» που πρέπει να γίνει τις επόμενες ώρες και ημέρες μίλησε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποχωρώντας από τη Σύνοδο Κορυφής.

Πρέπει ακόμη να γίνει πάρα πολύ δουλειά στις επόμενες 48 ώρες. Οι ελληνικές προτάσεις είναι πιο λεπτομερείς αλλά δεν ανταποκρίνονται πλήρως σε αυτά που έχουμε ζητήσει, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Δουλεύουμε πάνω στις ελληνικές προτάσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

Η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δήλωσε ότι οι επόμενες 48 ώρες είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη συμφωνίας. Σήμερα προσπαθήσαμε να πείσουμε την ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τις εμπειρίες μας και να κάνει αυτό που είναι απαραίτητο, τόνισε, ενώ ερωτηθείσα εάν εντυπωσιάστηκε από τις ελληνικές προτάσεις, δήλωσε: «Όχι ακόμη». Πριν από τη Σύνοδο, η στάση της ήταν πιο σκληρή. Είχε γράψει στο Twitter: «η ελληνική κυβέρνηση θέλει ακόμα να κάνει πάρτι, αλλά κάποιος πρέπει να πληρώσει τους λογαριασμούς».

Το χρονικό έως το τέλος της Συνόδου Κορυφής
  • 23:50 Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής
  • 23:41 Η Ελλάδα αποδέχθηκε παράταση του προγράμματος, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων [η πληροφορία αυτή διαψεύστηκε αργότερα]
  • 23:26 Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε στο Εuronews ότι η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη πως οι προτάσεις της θα τερματίσουν το πεντάμηνο αδιέξοδο. «Νομίζω ότι όποιος διαβάσει το έγγραφο το οποίο υποβάλαμε θα καταλάβει ότι έχουμε κάνει αυτό που έπρεπε. Και όποιος δημοσίως επιμένει ότι δεν έχουμε κάνει αυτό που μας αναλογούσε δεν λέει την αλήθεια» είπε.
  • 23:25 Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι διασφαλισμένη μέχρι το τέλος του προγράμματος διαβεβαίωσε ο Μάριο Ντράγκι τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
  • 23:15 Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι η Σύνοδος Κορυφής τελειώνει.
  • 22:20 Έγιναν γνωστά τα μέτρα που προβλέπει το ελληνικό σχέδιο συμφωνίας. Πρωτογενή πλεονάσματα 1% και 2% για το 2015 και το 2016 αντίστοιχα, τροποποιημένη κλίμακα στην εισφορά αλληλεγγύης και τρεις συντελεστές ΦΠΑ, προβλέπει μεταξύ άλλων η ελληνική πρόταση.  
  • Διαβάστε αναλυτικά.
  • 21:20 Επεισόδια μπροστά από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα. Αντιεξουσιαστές έκαψαν σημαίες της ΕΕ, διαπληκτίστηκαν με διαδηλωτές.
  • 21:15 Διέρρευσε μέρος του εγγράφου της ελληνικής πρότασης. Περιλαμβάνει μέτρα 7,89 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016.   
  • Διαβάστε αναλυτικά.
  • 20:36 Αρχισε η Σύνοδος Κορυφής
  • 20:34 Θα βρεθεί λύση, αν από όλες τις πλευρές υπάρχει μια κίνηση
  • 20:30 Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι. Ο Ρέντσι δήλωσε ότι η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τονίζοντας ότι «η ΕΕ έχει ηθική υποχρέωση απέναντι σε μία μεγάλη χώρα όπως η Ελλάδα». Τόνισε ότι έχουν γίνει βήματα προόδου και σημείωσε ότι οι συζητήσεις πρέπει να αφορούν και το «τι είδους κοινότητα θέλουμε για το μέλλον μας».
  • 20:05 Αφιξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Καλό απόγευμα» περιρίστηκε να δηλώσει.
  • 19:52 Ολάντ: Έχει επιτευχθεί πρόοδος τις τελευταίες ώρες. Η Αθήνα κατέθεσε προτάσεις πιο ισχυρές, πιο συγκεκριμένες. Η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε τις ευθύνες της. Απόψε δεν θα υπάρξει επίσημη απόφαση, λογικά όμως θα ανοίξει ο δρόμος για μία συμφωνία όσο το δυνατό πιο σύντομα. Απομένουν τεχνικές λεπτομέρειες για μία βιώσιμη συμφωνία. 
  • 19:44 Μέρκελ: Δεν έχουμε από το Eurogroup βάση για επίλυση. Η Σύνοδος Κορυφής θα είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα.
  • 19:42 Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ: Είμαι πιο αισιόδοξος, γιατί τώρα υπάρχουν προτάσεις πάνω στο τραπέζι.
  • 19:29 Δημοσιογραφικές πληροφορίες για διάλογο του πρωθυπουργού με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ: Λαγκάρντ: Μας θέλετε εδώ; Τσίπρας: Σας θέλουμε, αλλά όχι a la carte. Να πείτε την άποψή σας για το χρέος, όχι μόνο για τα μέτρα.
  • 19:18 Δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πριν από τη Σύνοδο και μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα: Στη Σύνοδο θα μπουν όλα τα χαρτιά στο τραπέζι. Δεν θα διαπραγματευτούμε τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά θα καταστεί σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει πλέον πολιτικό παιχνίδι. Η νέα πρόταση της Ελλάδας είναι καλή. Οι ηγέτες των κρατών-μελών θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για να αποφευχθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο. Δεν θέλουμε χαοτικές εξελίξεις. 
  • 18:55 Σε λίγη ώρα αναμένεται συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
  • 17:32 Νέα δήλωση Γιούνκερ: Στόχος να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όλοι εργαζόμαστε νύχτα-μέρα για αυτό τον σκοπό.
  • 17:30: Ξεκίνησε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
  • 17:00 Συνάντηση Τσίπρα-Ντράγκι θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα. Ο πρωθυπουργός είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου.
  • 16:10: Περίπου 10 λεπτά κράτησε η συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogoup. O Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι βάση συζήτησης, επιβεβαιώνοντας ότι θα χρειαστεί και νέο Eurogroup, δεδομένου ότι κατατέθηκαν με καθυστέρηση. Πάντως, η Σύνοδος Κορυφής θα γίνει κανονικά.
  • 15:55: Θετικά είδε τις ελληνικές προτάσεις και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος ωστόσο, έσπευσε να συμπληρώσει ότι θα χρειαστεί νέα συνάντηση του Eurogroup εντός της εβδομάδας.
  • 15:34: Ολοκληρώθηκε το Eurogroup. Δεν κράτησε περισσότερο από μία ώρα. Αναμένονται οι δηλώσεις των Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί.
  • 15:19 Αίσθηση από τη δήλωση βρετανού δημοσιογράφου ότι δεδομένης της μικρής προόδου που σημειώνεται, ενδεχομένως να μην γίνει καθόλου η αποψινή σύνοδος κορυφής.
  • 14:34 Σκληρές και δηκτικές οι δηλώσεις του αυστριακού ΥΠΟΙΚ Χανς Γκερτ Σέλινγκ, ο οποίος δεν βλέπει το ενδεχόμενο συμφωνίας απόψε. Έκανε λόγο για πρόβλημα επικοινωνίας με την ελληνική πλευρά, μίλησε για νέο Eurogroup, ενώ αναρωτήθηκε ποιος θα πληρώσει τα επαναλαμβανόμενα ταξίδια.
  • 14:30 «Mάλλον θα τα ξαναπούμε σύντομα» είπε στους δημοσιογράφους ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, παραπέμποντας σε νέα συνάντηση για την Ελλάδα.
  • 14:26 Xωρίς να κάνει δηλώσεις προσήλθε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
  • 14:25: Υπάρχει χρόνος, αλλά αυτός λιγοστεύει, σχολίασε ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουις ντε Γκίντος.
  • 14:15 Ισορροπημένες οι δηλώσεις του γάλλου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί για τις νέες ελληνικές προτάσεις. Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει, τόνισε. «Χαμηλές προσδοκίες» είπε ο φινλανδός ΥΠΟΙΚ. 
  • 14:10 Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία απόψε, αλλά η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα έγινε σε θετικό κλίμα.
  • 14:01 Στον γνωστό σκληρό τόνο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε ότι χωρίς ουσιαστικές προτάσεις, δεν μπορούμε να προετοιμάσουμε σοβαρά τη Σύνοδο για την Ελλάδα. Δεν έχει αλλάξει κάτι από την προηγούμενη Πέμπτη, συνέχισε.
  • 14:00 μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ, η σύσκεψη διευρύνεται με την συμμετοχή της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, του μελους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ο οποίος στη συνέχεια θα αντικατασταθεί από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
  • 13:27 Η τελευταία πρόταση της ελληνικής πλευράς προς τους πιστωτές συνιστά απόδειξη της επιθυμίας της Αθήνας για επίτευξη συμφωνίας και πλέον οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ πρέπει να κάνουν την επόμενη κίνηση, ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι θέλει ουσιαστική λύση, η μπάλα τώρα είναι στο γήπεδο των θεσμών» πρόσθεσε.
  • 13:14 Μέρκελ: Υπάρχει χρόνος για συμφωνία αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, η καγκελάριος διευκρίνισε ότι αν οι θεσμοί δεν κάνουν συστάσεις, στη Σύνοδο που θα γίνει το βράδυ θα γίνει απλώς συζήτηση.
  • 13:05 ο Φρανσουά Ολάντ ζήτησε «συνολική και βιώσιμη συμφωνία»: «Εκείνο που δεν επιθυμώ, είναι να υπάρξει μία μερική συμφωνία ή περιορισμένη χρονικά. Είμαι υπέρ μίας συνολικής και βιώσιμης συμφωνίας» δήλωσε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως η Γαλλία «θα κάνει τα πάντα ώστε από τη συζήτηση να προκύψει μία συμφωνία». Στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση δεν καταλήξει σε αποτέλεσμα απόψε, εξέφρασε την ελπίδα «ότι οι βάσεις θα είναι τέτοιες που μία συμφωνία θα είναι δυνατή μέσα στις επόμενες ημέρες».
  • 13:00 Όπως μεταδίδει το γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) από το Λουξεμβούργο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Βάλτερ Στάινμαιερ ζητά συμβιβασμούς από την Αθήνα. Όπως μετέδωσε χαρακτηριστικά, ο Στάινμάγιερ έκανε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει παραχωρήσεις στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
  • 11:30 Ο Αλέξης Τσίπρας είχε αρχικά συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Βιώσιμη συμφωνία ζήτησε ο πρωθυπουργός, ενώ ο Γιούνκερ εμφανίστηκε επιφυλακτικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου