Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Κομματική αντιπαράθεση με τη χώρα στο «κόκκινο»

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 06.06.2015
ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε στη Βουλή πως δεν θα δεχθεί συμφωνία που δεν θα εμπεριέχει αναδιάρθρωση του χρέους.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε στη Βουλή πως δεν θα δεχθεί συμφωνία που δεν θα εμπεριέχει αναδιάρθρωση του χρέους.

Η αναζήτηση μιας ελάχιστης συνεννόησης ενόψει της συνέχισης της αναζήτησης λύσης με τους εταίρους, δεν τελεσφόρησε κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, τη διεξαγωγή της οποίας ζήτησε εκτάκτως ο πρωθυπουργός προκειμένου να εξεταστούν οι τελευταίες κρίσιμες εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, καθώς ο κ. Αλ. Τσίπρας δεν «άνοιξε τα χαρτιά του», ενώ δεν απέφυγε τις επιθέσεις κατά της αντιπολίτευσης. Αν και το στοιχείο της πολιτικής έντασης ήταν αισθητό σε όλη τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ακρότητες που χαρακτήριζαν ανάλογες συζητήσεις ακόμα και στο πρόσφατο παρελθόν, δεν καταγράφηκαν. «Ηταν μια χρήσιμη διαδικασία. Οι πολιτικοί αρχηγοί τοποθετήθηκαν υπευθύνως επί της προτάσεως των τριών θεσμών και μπορώ να συμπεράνω ότι ορθώς προχωρούμε στη μη αποδοχή της» σχολίασε ο κ. Αλ. Τσίπρας. «Θέλουμε κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη συμφωνία, με αναδιάρθρωση χρέους, προστασία μισθών και συντάξεων, με εισπρακτικά μέτρα μεν αλλά με αναδιανεμητική λογική, και με προστασία της εργασίας» συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι στη βάση αυτή η κυβέρνηση διαπραγματεύεται.

Ως προς τον ορίζοντα αυτής της διαπραγμάτευσης, ο κ. Τσίπρας ενώ είπε αρχικώς ότι «ο χρόνος λιγοστεύει όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλους», όμως, πιεζόμενος από την αντιπολίτευση, στη δευτερολογία του, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν χρονικά όρια: «Οριο είναι η επίτευξη συμφωνίας για την αξιοπρέπεια και την προοπτική του ελληνικού λαού» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι πρόεδροι του «Ποταμιού» και του ΠΑΣΟΚ, αφού άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για χειρισμούς που οδήγησαν σε χάσιμο πολύτιμου χρόνου, έθεσαν ο καθένας όρους και προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση κλίματος συναίνεσης: Να σταματήσουν οι σε βάρος μας ύβρεις, να αλλάξετε πολιτική και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας, είναι οι προϋποθέσεις που έθεσε ο κ. Α. Σαμαράς. Ο λαός θέλει έντιμο συμβιβασμό και όχι ρήξη, σημείωσε ο κ. Στ. Θεοδωράκης. Η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση και επ’ αυτής μόνο θα τοποθετηθεί το ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Απέναντι σε κάθε σκέψη μιας τέτοιας συναίνεσης, τέθηκε όπως ήταν αναμενόμενο ο κ. Δ. Κουτσούμπας, η τοποθέτηση του οποίου χαρακτηρίστηκε από αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί ίδια πολιτική με τις προηγούμενες. Εντονα «αντιμνημονιακός» επιχείρησε να εμφανιστεί ο αρχηγός της Χ.Α. Ν. Μιχαλολιάκος. Στο περιθώριο της συζήτησης που διήρκεσε έως σχεδόν τα μεσάνυχτα, υπήρξαν εντάσεις με πρωταγωνιστές τον Π. Καμμένο που συγκρούστηκε φραστικά και εντονότατα με βουλευτές της Ν.Δ., καθώς και την πρόεδρο της Βουλής που προκάλεσε αντιδράσεις σε Ν.Δ., «Ποτάμι» και ΠΑΣΟΚ εξαιτίας σχολίων σε βάρος των τριών κομμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου